Wi-Fi 6 GHz – še ena kost za glodanje nasprotnikov elektromagnetizma?
Marjan Kodelja 29. aprila 2020 ob 06:36

Domača omrežje Wi-Fi delujejo v območju 2,4 in morda tudi 5 GHz, kmalu pa bomo odprli še 6-gigaherčno in z njim skoraj početverili pasove za brezžični prenos podatkov. 

Povsod sta frekvenčni območji 2,4 GHz in 5 GHz prosti, kar pomeni, da ju ne zasedajo vojaške naprave, države pa za uporabo ne pobirajo koncesije. Prosta uporaba pa ni čisto brez omejitev, določene so namreč največje moči oddajanja. Tako kot pri vseh frekvencah za komercialno uporabo, da je poskrbljeno za zdravje ljudi in okolja

Američani nameravajo kmalu odpreti pasovno širino 1200 MHz okoli frekvence 6 GHz, ki jo bodo lahko uporabljale naprave za brezžično omrežje. Do zdaj je na obeh območjih na voljo pasovna širina okoli 400 MHz. Več “frekvenc” pa pomeni, da bo lahko kanali široki 160 MHz, kar bo glavna pridobitev, ki izboljšuje delovanje brezžičnih omrežij. 

Pri vsaki radijski komunikaciji z višanjem frekvence in enaki oddajni moči vplivamo na doseg signala in zmogljivost prebijanja ovir. Največji doseg ima komunikacija na frekvenčnem območju 2,4 GHz, vendar je hkrati največ oddajnikov sosednjih omrežij in drugih naprav, ki prav tako oddajo v teh frekvenci (na primer mikrovalovne pečice), zato je motenj v komunikacije največ, hitrosti pa ne vedno najvišje. Prehod na 5 GHz območje, če ga podpirajo tudi naprave, glede motenj izboljša razmere, vendar vemo, da moramo zato biti bližje usmerjevalniku, na poti signala pa čim manj ovir. Že tanjša stena namreč drastično poslabša sprejem signala!

Wi-Fi na 5 GHz nima nič skupnega z omrežjem mobilne telefonije 5G, enako pa velja tudi za Wi-Fi 6 in Wi-Fi na 6 GHz. Še manj pa pomenita prikrito uvajanje tehnologije 6G, karkoli naj bi ta že bila!

Ker se bo omrežje tudi na območju 6 GHz srečevalo s podobnimi omejitvami, pridobitev ni višja frekvenca, temveč širša pasovna širina. Enako bi dosegli tudi na nižjih frekvencah, če bi bile proste. Ker niso, je bil prehod na višje frekvence edini mogoč, območje okoli 6 GHz pa bo zato postalo del specifikacij standarda omrežij Wi-Fi. 

Hitrost prenosa podatkov ni pogojena s frekvenco delovanja, temveč s pasovno širino, ki je na razpolago in standardom. Najnovejši, imenovan tudi Wi-Fi 6 (številka 6 nima nič skupnega s frekvenco, temveč gre le za šesto generacijo brezžičnega omrežja, prej je imel oznako ax) dovoljuje najvišjo hitrost prenosa podatkov 9,6 Gb/s, takšna pa bo tudi hitrost v območju 6 GHz. Razlika pa je, da bo na omrežje lahko istočasno priključenih več naprav, te pa bodo dosegale precej višje povprečne hitrosti. V primeru pametnih telefonov v dobrih razmerah na radijskem delu med enim in dvema gigabitoma na sekundo. 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naprave, ki bodo delovale v območju 6 GHz, naj bi bile v manjšem številu na voljo že v tem letu. Američani bodo namreč zelo kmalu sprostili frekvence, nekoliko kasneje pa bomo sledili tudi v Evropi, kjer je zadeva malce bolj zapletena. Najprej evropska komisija pripravi ustrezno direktivo, nakar države članice prilagodijo svoje zakonodaje. Se pa nikamor ne mudi, saj morajo poleg usmerjevalnika, tega je še najlažje zamenjati, novo frekvence podpirati tudi naprave, predvsem pametni telefoni. Obstoječi jih še ne, zato pred naslednjim letom večjega pomena brezžična omrežja na frekvenčnem območju 6 GHz še ne bodo imela. 

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja