Watch GT 3 Pro in ostale ure Huawei – Kaj je kaj?
Matjaž Ropret 25. maja 2022 ob 06:15

V istem obdobju, ko se je Huaweiju zaradi znanih razlogov dobesedno sesula prodaja pametnih telefonov, je podjetje postalo eno vodilnih pri zapestnih napravah. Njegove zapestnice in še posebej ure, če jih označujemo za pametne, športne, zdravstvene ali kako drugače, so postale stalnica in jih mora imeti najmanj v ožjem izboru vsakdo, ki se odloča o novem tovrstnem pripomočku. Najnovejši model je Watch GT 3 Pro z nekaj konkretnimi pridobitvami.

Watch GT Runner, Watch GT 3 Pro in Watch GT 3.

Ponudba omenjenega podjetja je ta čas pestrejša kot kdajkoli doslej. Povsem na vrhu sta Watch 3 in Watch 3 Pro, pametni uri v pravem pomenu besede, z dovolj zmogljivo strojno osnovo za nameščanje in poganjanje resnih aplikacij. Žal sta na začetku imeli precej težav s programsko opremo in šele po nekaj mesecih in več posodobitvah sta prišli na želeni nivo, zato je tudi moj test omenjal napake in hrošče, ki so jih kasneje (ko ure nisem več imel, da bi lahko spremljal napredek) odpravili. Malo manj zmogljivi, že od začetka nekakšni hibridi med pametnimi, športnimi in zdravstvenimi urami so modeli GT. Po novem so v aktualni generaciji kar trije, če štejemo zgolj krovna poimenovanja, ne tudi različnih velikostnih različic, rahlih oblikovnih razlik in kombinacij materialov ohišij in paščkov pri posameznih. Prva je bila Watch GT 3, ki je že jeseni naredila zelo dober vtis. Predlagam, da si za začetek še enkrat osvežite spomin, kaj je prinesla novega. Kasneje so dodali tekačem prilagojeni GT Runner z lažjim ohišjem, izračunavanjem tekaškega indeksa in pametnimi predlogi za vadbo (zadnje dvoje je sicer stvar programske opreme, vendar podjetja tudi na tak način že dolgo izvajajo razlikovanje med svojimi izdelki). Zdaj pa še Watch GT 3 Pro na vrhu družine v izvedbah z večjim (46 mm) in manjšim (43 mm) premerom ohišja. Lahko bi rekli tudi v moški in ženski različici. V kratkem boste lahko prebrali Marjanov test manjše ure z neobičajnim keramičnim paščkom, tule pa bomo šli skozi to, kaj GT 3 Pro ponuja ne glede na velikost in materiale in kakšen vtis daje izvedba iz titana.

Generalni pregled, v čem so ure Watch GT 3 boljše in naprednejše od druge generacije in kako se primerjajo med seboj, smo prihranili za video. Zato predlagam ogled, da boste še bolje razumeli razlike in se lažje odločili, če ste morda v kakšni dilemi ali trilemi.

Kliči Pro za safirno steklo in EKG

Tradicionalni je Huawei pri »GeTejkah« ponujal silikonske in usnjene paščke. Za vsaj dve, ki sem ju nosil, sem si naročil »kitajskega« kovinskega, ki seveda ni bil kdo ve kako dobre kakovosti in je po nekaj mesecih že kazal opazne znake obrabe zgornje plasti. Pri GT 3 smo vendarle dobili fino kovinsko možnost, tudi z izjemno priročnim načinom iztikanja in vpenjanja posameznih delcev, kar omogoča hitro prilagoditev obsega uporabnikovemu zapestju. Zdaj so v Huaweiju razkrili, da je po njihovih podatkih kar 47 odstotkov kupcev podobnih meni in iščejo drugačen pašček od usnjenega ali silikonskega, najsi bo kovinski, titanski ali keramičen. Skoraj dve petini pa si želita elegantno, šik ohišje. Tako so v večji izvedbi pripravili ohišje in pašček iz titana, zaradi česar je ura prijetno lahka, kot običajno pri tem materialu (zato je že leta moj najljubši za ure). Ima tudi zanimiv temno siv in nebleščeč izgled, za razliko od res sijoče kovinske GT 3. Sistem izpenjanja je enak, oblikovalci pa se izmenično odločajo za »zaprti« podaljšek od zaslona proti paščku ali za«odprte« ročke. GT 2 Pro in GT 3 Pro imata prvo rešitev, GT 3 in GT Runner drugo. Vizualno mi sicer bolj sedeta posamična nosilca, vendar se potem v tisti špranji nabira umazanija, zato enovita ploskev ni napačna. Pašček je sicer mogoče izbrati tudi usnjen ali silikonski za tisto drugo polovico kupcev, je pa ohišje vedno enako.

Novost pri materialih je še safirno steklo, ki je precej bolj odporno na praske in ga imajo seveda že leta vse resne klasične (švicarske) ure. V svetu pametnih ga žal srečamo precej redkeje, v Huaweijevem primeru še pri seriji Watch 3. Manjša različica, namenjena ženskam, je lahko keramična, pri tej sta ohišje in pašček bela z zlatimi poudarki, in za razliko od prijetno lahke moške je ta ura precej težja. Druga možnost je keramično ohišje z manj vpadljivimi srebrnimi obrobami in usnjen pašček.

Sama tehnologija je enaka kot pri GT 3 in GT Runner. Enako lep in velik zaslon OLED (1,43 ali 1,35 palca), naprednejše tipalo za merjenje zdravstvenih funkcij z osmimi elementi v primerjavi s štirimi pri prejšnji generaciji, satelitsko določanje položaja z delovanjem v dveh frekvenčnih območjih, 4 GB prostora za glasbo in/ali aplikacije, mikrofon in zvočnik za klice, priročen vrtljiv gumb za pomikanje po sistemu in seveda baterija, ki se polni brezžično po standardu Qi in ki pri večji izvedbi zdrži do dva tedna delovanja z enim polnjenjem, pri manjši pa en teden. Če se zaustavimo pri slednjem, kar kupce običajno najbolj zanima, je treba povedati, da ura vseeno ni namenjena temu, da bi poskušal dosegati rekordno dolgo avtonomijo baterije. Ker bi to pomenilo, da ure ne uporabljam in potem nima večjega smisla nositi pametne. Poanta je v tem, da beležiš zdravstvene funkcije in športne aktivnosti, zame tudi, da vedno kaže čas, ne zgolj takrat, ko namensko obrnem roko, da na njej berem obvestila in sporočila namesto na telefonu, zato sam Huaweijeve polnim na kakšnim pet ali šest dni, kadar jih aktivno nosim. Po novem so možna še animirana ozadja številčnic in njihovo spreminjanje podnevi in ponoči. Med tipalo je novo za zaznavanje globine (v vodi), kar omogoča merjenje potapljanja na dah. Tega drugi modeli v kakšnih posodobitvah ne bodo deležni, ker tega tipala nimajo.

Še tretja velika novost pa je elektroda za merjenje elektrokardiograma v spodnji, ploščati tipki. EKG so sicer pred tem že ponudili pri Applu in Samsungu, zato Huawei, če želi biti konkurenčen v zdravstvenem vidiku, in ta postaja pri urah vse bolj pomemben, če že ne odločilen, mora iti v korak s trendi. Zadevo je za zdaj sicer z aplikacijo, ki je objavljena v trgovinah AppGallery in App Store (za naprave iOS) oz. jo je mogoče v namestitveni datoteki dobiti na proizvajalčevi strani (za ostale androidne naprave), mogoče zgolj meriti, ne pa tudi dobiti grafa na telefon. To bo delovalo šele, ko bo ta fukncionalnost dobila certifikat pristojnih zdravstvenih institucij, kar utegne še trajati vsaj nekaj tednov, morda mesecev. Merjenje je tudi nekoliko izbirčno, če so prsti ali zapestje že malo vlažni ali kaj drugega ni povsem v redu, ga takoj prekine. Sicer pa traja pol minute in graf na pogled deluje podoben tistemu, ki so mi ga nedavno izmerili v zdravstvenem domu, ni pa povsem enako lep.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Samo še ena reč manjka

Funkcionalnost, ki je določena konkurenca tudi že ponuja nekaj let, Huaweijevim uram pa še manjka, je možnost brezstičnega plačevanja. Ta generacija sicer ima vgrajeno tehnologijo NFC in tudi v podjetju zagotavljajo, da delajo na tem, zato še ne moremo povsem obupati, da ne bomo že s temi urami prej ali slej tudi plačevali v trgovinah, kavarnah in drugod. Ena od možnosti, ki bi se mi tudi zdela najbolj logična, je menda prenos aplikacije Curve še na uro. Upajmo, da čim prej!

Naprednost in materiali Watch GT 3 Pro se neizbežno odražajo v cenah. Najcenejša »moška« z usnjenim paščkom stane 400 evrov, titan doda še stotaka. Ženska usnjena velja 450 evrov, povsem keramična pa 550 evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.