Watch GT 3 je prava naslednica priljubljenih Huaweijevih ur
Matjaž Ropret 25. oktobra 2021 ob 11:43

Huaweijev dogodek na Dunaju minuli teden je bil eden redkih velikopoteznih v živo, odkar traja pandemija koronavirusne bolezni. Večina proizvajalcev še vztraja pri spletnih predstavitvah svojih novosti, ki jih tako ne moremo prijeti v roko, nimamo priložnosti nikogar vprašati ničesar neuradno (pa tudi ne uradno v intervjuju) in ne srečamo kolegov iz drugih držav.

Osrednja naprava predstavitve je bil pametni telefon Nova 9, a je Huawei predstavil še tri druge naprave. Med njimi so najbolj v oči padle slušalke Freebuds Lipstick, ki v resnici izstopajo zgolj zaradi polnilne škatlice in barve, sam pripomoček sicer že poznamo. Za širšo ciljno skupino pa bosta nedvomno bolj zanimivi uri Watch GT 3. Prvič zato, ker sta manjši in cenejši od Watch 3, in dodatno še zaradi izvedbe z manjšim premerom, primerne za ženska zapestja.

Z Watch 3 je Huawei poskusil izdelati »pravo« pametno uro, ki ima povezavo v brezžično omrežje in lahko poganja aplikacije znotraj operacijskega sistema HarmonyOS. Vendar vsaj po našem mnenju koristi tega ne odtehtajo precejšnje debeline, še posebej pri modelu Pro, in precej krajše avtonomije baterije, kot smo je bili navajeni pri liniji Watch GT, le kakšne štiri dni med dvema polnjenjema. Razen v »podaljšanem« načinu, ki pa izključi bolj ali manj vso »pamet« in ponuja zgolj peščico vnaprej pripravljenih številčnic. Zato smo veseli, da v kitajskem podjetju le niso opustili priljubljenih »getejk«, kajti te ure so imele zelo dobro zmes ravno tistih funkcionalnosti, ki jih večina uporabnikov potrebuje, lepega zaslona, odzivnega in preprostega vmesnika ter dolgega trajanja baterije.

Watch GT 3 je tako nadaljevanje te smeri in bo na voljo v dveh velikostih. »Moški« s 46 mm premera in »ženski« z 42 mm. Ciljni skupini so prilagojeni tudi paščki, ki jih bo v ponudbi več iz različnih materialov, tudi kovinski, pri čemer pa je vprašanje, kateri bodo naprodaj v Sloveniji. Dobrodošla sprememba glede na Watch GT 2 Pro je v tem, da ura znova sprejema vse paščke v določeni velikosti, kajti prejšnja je zahtevala take s samosvojim izrezom ob robu. Tudi oblikovno je držalo za paščke zdaj spet klasično, odprto, ne več povsem enovito kot pri predhodnici. Ura je v obeh velikostih lepa in elegantna, pa tudi po debelini in velikosti daleč od orjaške Watch 3.

Z vidika dejanskih novosti sta tu nekoliko večja zaslona, njuna premera sta 1,43 in 1,32 palca, prejšnja sta merila 1,39 in 1,20 palca. Novo je tipalo, ki skrbi za merjenje srčnega utripa in vsebnosti kisika v krvi (SpO2), zaradi česar naj bi bile te meritve še bolj natančne. Prav tako bi lahko bilo bolj natančno satelitsko lociranje, še posebej tam, kjer je običajno signal šibek, denimo v gostem gozdu, kajti sprejemnik GPS po novem deluje na dveh frekvencah. Novost je tudi vrtljiva t. i. krona. Z drugimi besedami, zgornja stranska tipka je okrogla, narebrena in z vrtenjem omogoča pomikanje po izbirnikih ali vsebini na zaslonu. Sicer pa uri še naprej poznata več kot sto različnih športov, sta primerni za celodnevno merjenje telesnih aktivnosti in ponujata dolgotrajno baterijsko vzdržljivost. Večja naj bi ob intenzivni uporabi zdržala do 8 dni, manjša pa do 4 dni. Brez vklapljanja GPS-a pa se avtonomija lahko podaljša do 14 oz. 7 dni. Cene se bodo začele pri 349 za večjo in 329 evrov za manjšo izvedbo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Slušalke Freebuds Lipstick so po eni strani zgolj rdeče Freebuds 4, a po drugi imajo domiselno (in težko!) polnilno škatlico v obliki ličila oz. šminke. Ta ima na enem od rahlo posnetih robov zlat pas in napis proizvajalca, to pa služi tudi temu, da se uporabnica ne moti pri zapiranju. Pokrov drži dokaj moča magnet, slušalki sta postavljeni pokončno, nad baterijo, in ju je lahko jemati ven ter vstavljati nazaj. Ta novost bo stala 249 evrov, kar je sto evrov več od običajnih Freebuds 4. Te slušalke smo sicer že testirali in so s svojo (»pravo«) ceno zelo konkurenčne, njihova edina resna slabost, ki pa je za določene uporabnike lahko tudi prednost, je v zasnovi brez silikonskih čepkov. Ker v ušesih sedijo neposredno s svojo trdo plastiko, se bolj premikajo in lahko drsijo ven, poleg tega pa slabše pasivno zatesnijo in tako tudi aktivno dušenje hrupa ni enako učinkovito kot pri Freebuds Pro ali v zelo hrupnih okoljih tudi pri cenejših Freebuds 4i.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja