Warrior Nun: Dekle razpeto med uporniškim najstništvom, srčkanim fantom in super junaštvom!
Marjan Kodelja 8. julija 2020 ob 06:27

Netflixova nova nadnaravna serija meša slog serij Wynonna Earp in Buffy, vampirska ubijalka z dobro mero dogme katoliške cerkve!

Ne bom povedal veliko, predvsem pa ne bom prav nič skvaril užitka, če izdam čisto malo, kar se tako ali tako pripeti v prvih minutah uvodne epizode. Po letih zlorab v katoliški sirotišnici nepokretna Ava umre. Cerkev, v katero jo pripeljejo, je tudi štab skrivnostnih bojevniških nun, ki se ravno vrnejo iz misije, na kateri je glavna od njih ranjena. Poškodbe so prehude in zato ji morajo iz hrbta odstraniti angelski sij, nadnaravni disk, ki naj bi ga dobila naslednje v vrsti, izurjena in primerna, da ga nosi. Vendar cerkev napadejo in disk pristane v telesu Ave. Ne samo, da oživi, tudi ozdravljena je in vsaj dokler ji ne bodo tam v tretjem delu povedali, kaj ima v telesu, kdo jo lovi in zakaj se mora boriti proti zlu, z obema rokama zgrabi drugo priložnost in zaživi brezkrvno najstniško življenje s skupino »skvoterjev«.

Ujeta sredi starodavne vojne med dobim in zlim, se v mrtvaščini prebudi mladi dekle in ugotovi, da ima nerazložljive moči. Iskanje odgovorov jo pripelje do tajne združbe bojevniških nun, ki so prisegle, da bodo svet ščitile pred zlom. Medtem, ko se spoprijema z odgovornostmi izbranke v telesu najstniške deklice živi življenje polno skrivnosti, akcij, pustolovščin in najstniške romance ter dokazuje, da se lahko bori v imenu boga, čeprav ni angel!

Serije se nežno naslanja na niz stripov Warrior Nun Areale Bena Dunna iz leta 1994. Tam je protagonistka sestra Shannon Masters, članica izmišljenega reda Križevega meča katoliške cerkve, katerega nastanek sega v leto 1066, ko je mlada valkira Auria prestopila v krščanstvo. Preimenovala se je v Arealo, njeno poslanstvo boja proti silam pekla pa se prenaša iz roda v rod. Shannon Master je izbranka tudi v televizijski seriji, a umre v prvi epizodi, angelska relikvija, ki ji daje neizmerno moč pa pristane v telesu Ave. 

Netflixova serija kljub vsebinskemu poreklu akcije ne začne na prvo žogo. Če uletite nekje na sredi prvih dveh epizod, je žanr na trenutke precej mladinski in daleč od akcijskega, hkrati pa je dogajanje zato na trenutke tudi vsaj malce dolgočasno. Ava se sicer veseli, da spet hodi, se sama prehranjuje in se spogleduje s srčkanim fantom latinskega videza, a koga za vraga pa to danes zanima, ko je večina filmov in serij narejeno na temelju hitrih akcijskih prizorov. Po drugi strani pa je zanimivo oziroma bo zanimivo opazovati, kako se bo njena zgodba razvijala do konca prve sezone. Nisem še pogledal vseh epizod, pa tudi če bi, ne bi pisal kvarnikov. Prav tako so zanimivi tudi drugi liki, ki imajo vsi nekaj, kot bi dejali »za bregom«. Lastnica in direktorica naprednega podjetja cerkvi krade snov »divinium « za izdelavo stabilnega prehoda med dimenzijami, ki ga je mogoče najti samo na nekaterih relikvijah (vsaka podobnost z bahatimi in brezbrižnimi direktorji tehnoloških podjetij je zgolj naključna), nune bojevnice imajo tudi slabe lastnosti, naivnost, zavist, maščevalnost, pa tudi predstavnik Vatikana ni brez napak. Vse skupaj zaokroži skoraj neuničljiv demon iz pekla, ki takisto hoče disk v Avinem telesu, kajti če bi relikvija padla v roke pekla, bi prevladal nad vsemi gospostvi. Kajpada se to ne sme zgoditi!.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V seriji je kar nekaj zasukov, da konca ni prelahko uganiti že nekje na sredini. Kasneje je tudi veliko zgodovinske mitologije, pa tudi akcijskih prizorov, saj so nune skrivnostnega reda izvrstne bojevnice. Tozadevno je na ravni podobnih serij s tematiko nadnaravnega boja med dobrim in zlim. Liki pa niso brezmadežni, temveč imajo vsi po vrsti čisto človeške napake. Težka naloga za igralce, ki so jo dobro odigrali, še posebej pa mlada portugalska igralka Alba Baptista v vlogi Ave. Morala se je namreč preleviti v najstnico, ki po 11 letih lahko spet hodi, čuti svoje telo in se sama hrani, vendar začne spoznavati, da ima druga priložnost visoko ceno.

  • Kaj: Warrior Nun (1.sezona)
  • Ocena 3: Serijo se najmanj splača pogledati, morda vam bo všeč!
  • Kje: Vse epizode prve sezone so na Netflixu.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.