WandaVision: Res me zanima, kako se bo ta zgodba razpletla (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 20. januarja 2021 ob 06:07

Prvi epizodi nove televizijske serije sta takšni, kot so bile davno tega. Črno-beli, posneti v studiu pred gledalci. Šele na koncu druge se obarvajo, medtem ko se glavnima likoma ne sanja, kje sta, kako sta tja prišla in kaj za vraga se dogaja? Blazno zanimivo!

Poznate prastaro ameriško serijo za črno-bele televizije (kakšne?), ljubim Lucy (I Love Lucy) iz petdesetih let prejšnjega stoletja? Ne! Potem si oglejte izseke na youtubu, kajti nanjo vas bo asociirala prva epizoda serije o škrlatni čarovnici Wandi Maximoff in androidu Viziji (Vision). Oba sta dobro poznana ljubiteljem Marvelovih stripov, medtem ko smo jih drugi ostali spoznali v filmu Maščevalci: Ultronova doba. Baron Strucker, eden od vodij zloglasne teroristične organizacije Hydre, izkorišča moči Wando Maximoff in njenega brata dvojčka. Ko bazo v Sokoviji prevzame zavedna umetna inteligenca Ultron, Wanda »dela« zanjo, dokler ne spozna njenih namenov in se pridruži maščevalcem. Ultron naredi umetno telo, ki ga »napaja« eden od neskončnih kamnov – miselni kamen (mind stone), vendar le tega zasede Starkova umetna inteligenca J.A.R.V.I.S.. Thor dobi vizijo, oživi telo in tako nastane Vizija, za katerega se izkaže, da je v službi življenja. Wanda in Vizija čutita naklonjenost, vendar simpatija ne traja prav dolgo, kajti Thanos v filmu Maščevalci: Brezmejna vojna, slednjega ubija, da se polasti kamna – enega od šestih najbolj mogočnih predmetov v vesolju!

Televizijska serija, ki je zaradi inovativnosti dobila ogromno odobravanja kritikov in gledalcev, čeprav so objavili zgolj dve epizodi, je časovno umeščena po dogodkih zadnjega filma Maščevalci: Zaključek. Ko android Vizija naj ne bi več obstajal. Ne on ne Wanda se ne zavedata, kako to, da kot povprečna ameriška družina živita v primestnem naselju, vesta pa, da morata skrivati svoje poreklo in moči. Epizode so narejene kot tipične ameriške serije iz posameznih obdobij. Prve dve sta zato črno-beli, v primerno nižji ločljivosti in nasploh v okvirjih tedanje televizijske tehnologije. Gre za tip situacijske komedije, posnete v studiu pred gledalci. Čisto v zadnjem kadru druge epizode, se svet obarva. Veliko smeha in vmes nekaj reklam. V prvi epizode za opekač podjetja Stark in v drugi za uro Strucker, kar ima gotovo globlji pomen. Kakšen bomo videli?

Sanja se mi ne, kakšna je vloga oglasov in drugih namigov. Česa podobnega namreč še nikoli nismo videli in v tem je inovativnost serije. Upam, da bo tudi vsebinsko zadeva podobno originalna, čeprav si ne znam predstavljati, kako dolgo bo zasnova sploh zdržala – dvomim, da več kot eno sezono. Ali pa se motim. Vprašanj je veliko. Kako, da je Vizija živ? Močno upam, da ne obstaja le v umu Wande, kajti takšen obrat mi marsikoga razočaral. Pričakujem bolj inovativen in predvsem življenjski odgovor. Kako sta se oba znašla v televizijski oddaji? Zakaj ta sledi zgodovini ameriških televizijskih serij? Kakšno vlogo imajo ostali nastopajoči? In tako naprej. Zdi se mi, da je ravno v tem čar in razlog, zakaj ogled toplo priporočam. Wanda in Vizija sta »običajna« Američana v zgodovinskem obdobju, kamor ju serija postavi. Z napakami, kot je pozabljivost in obnašanju podobnemu opitosti, kot posledica pogoltnega žvečilnega gumija, ki sprožita nič koliko humornih prizorov. In ker ne morem vedeti, kako se bo vse skupaj nadaljevalo, komaj čakam na naslednjo epizodo!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kaj: WandaVision – nova televizijska serija z dvema nadvse priljubljenima junakoma Marvelovega »vesolja«.

Kje: Storitev pretočnega videa Disney+, a ker te pri nas ni, »saj veš kje«.

Ocena: 4,5 (ker serije za čisto petko nikdar ne bodo posneli)

Priporočilo: Primerno za vse, ki razumejo ameriško popkulturo situacijskih televizijskih serij od črno-belih časov do iznajdbe barv!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja