Vsi televizijski programi s sprejemnika tudi v aplikaciji na telefonu in v brskalniku
Matjaž Ropret 5. junija 2021 ob 06:53

Telekom Slovenije postopno razvija in izboljšuje platformo Neo. Med drugim njeno glasovno iskanje, dobrodošla novost pa je tudi izenačitev programske sheme na predvajalniku Neo smartbox ter v aplikaciji za pametne telefone in v spletnem brskalniku.

Doslej so bili nekateri programi v Neu rezervirani za sprejemnik zraven televizorja, po novem pa jih je mogoče gledati tudi na telefonu, tablici ali računalniku, kar je zagotovo dobrodošla sprememba. Telekom je tudi nekoliko osvežil izgled aplikacije oz. spletnega vmesnika. Mreža programov jih prikaže več, kar ni nujno bolj pregledno, predpostavlja pa manj pomikanja, predvsem pa je s klikanjem na posamezne kategorije mogoče hitro narediti ožji izbor.

Iskalnik znotraj Nea odslej podpira tudi iskanje po vsebinah Youtube in Voyo, v prihodnje napovedujejo dodajanje še več virov informacij, »po katerih se bo uporabnik lahko sprehajal s pomočjo govornih ukazov.« Kot dodajajo, govorna prepoznava (v slovenščini) vsak mesec obdela skoraj devet milijonov govornih ukazov, število različnih izgovorjenih besed pa je že preseglo 200 tisoč. Če izgovorjenega ukaza sistem ne prepozna povsem pravilno, ga lahko gledalci odslej enostavno korigirajo z navidezno tipkovnico.

Novi vmesnik spletnega Nea s hitrim izbiranjem kategorij programov.

Še vedno pa me tako v mobilni aplikaciji kot v predvajalniku znotraj spletnega brskalnika nekaj moti. Pri prvi se ne da raztegniti slike na celoten zaslon telefona. Ti imajo že nekaj let bolj »kinematografsko« razmerje stranic od televizijskega 16:9. Določene aplikacije, denimo Youtube ali Telemachov EON, dovolijo tovrstno raztegovanje, pri katerem gledalec sicer žrtvuje nekaj slike zgoraj in spodaj, a na zaslonu nima črnine, Neo še vedno ne. Prav tako se pri nekaterih v brskalniku da prestaviti sliko v samostojno okno, ki je zgolj video, brez ostalega uporabniškega vmesnika okrog. Taka rešitev je daleč najboljša v primerih, ko želim imeti kakšen prenos ali oddajo na namizju med ukvarjanjem s čim drugim.  

V brskalniku je lahko slika znotraj zavihka ali pomanjšana, vendar bi morala obstajati možnost, da to pomanjšano postavil kamor koli na namizje. Na mobilniku je ni mogoče povečati na celoten zaslon.

Telekom je te dni tudi uresničil napovedano novo razporeditev televizijskih programov na svojih sprejemnikih (tako Neu kot starejših). Z njo je nekatere programe, denimo Nova24 TV in Planet TV postavil bližje vrhu seznama, druge, med njimi Pop TV in Kanal A, pa pomaknil nekoliko navzdol. Po mojih informacijah so mnogi znotraj podjetja nezadovoljni s to potezo, vendar so odločitev zanjo sprejeli na višjem nivoju. Razočarani so tudi, da so nezadovoljni uporabniki in kritiki večinoma spregledali rešitev pri Pop TV-ju, ki so ga postavili na 11. mesto, kar pomeni dvojen pritisk na številko ena na daljinskem upravljalniku. Na prvem mestu, za enojen pritisk na enko, pač mora biti TV Slovenija 1. Sam pa v času grafičnih in odzivnih uporabniških vmesnikov, tudi zgoraj opisanega, glasovnega upravljanja in zmanjševanja pomena klasične televizije niti ne dajem večjega pomena razvrstitvi programov. Težava je seveda v simbolnem pomenu teh premikov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja