Vsestranski polnilnik za doma in potepanja po svetu
Matjaž Ropret 19. januarja 2017 ob 18:00

Verjetno se s polnilniki večina ne ukvarja kaj posebej. Telefon(e) in ostalo pač polni na tistih, ki jih dobi zraven. Pa vendar je tudi tu možnosti za nadgradnjo precej. Še posebej za tiste, ki ves čas prenašajo s seboj več naprav, ki jim je pomembna hitrost polnjenja in ki veliko potujejo. Ali se najdejo vsaj v kakšnem od teh kriterijev. Taki uporabniki bi zagotovo zastrigli z ušesi ob omembi polnilnika z dvema izhodoma, enim USB-C in enim običajnim USB, izhodnim tokom 3A, podpori tudi za polnjenje prenosnikov in protokolom za hitro polnjenje Qualcomm quick charge 3.0 ter nastavkom za tri najbolj pogoste vtičnice (evropsko, biritansko in ameriško).

Sam med svoje najboljše tehnološke nakupe še vedno štejem polnilnik s štirimi izhodi, ki sicer ima na enem od njih izhodni tok 2,4 A, sicer pa ne ponuja česa naprednega. Hähnel Worldwide DUO je bolj izpopolnjen. Čez USB-C da od sebe tri ampere toka (pri običajnih petih voltih napetosti), kar pomeni 15 W moči. S tem lahko polni tudi macbook ali kakšen drug prenosnik s tem novim univerzalnim priključkom. Kabel USB-C je priložen, v drugi izhod (stari USB) pa lahko uporabnik vtakne kakršen koli kabel, kar pomeni, da lahko polni še eno napravo z omenjenim novejšim priključkom, lahko katero s starejšim micro USB, lahko kakšno z Applovim lightningom ali še kakšnim bolj eksotičnim priključkom. Predvsem pa je pomembno, da zaradi podpore tehnologiji Qualcomm quick charge omogoča hitro polnjenje telefonov. Zadevo sem preizkusil z več modeli in skoraj pri vseh (Huawei Nova, Moto Z Play, Samsung Galaxy S7, …) je delovalo. Le Oneplus 3, ki ima povsem svoj protokol, imenovan Dash, se je polnil z »običajno« hitrostjo. Težava polnilnika je le v tem, da je takrat, ko deluje hitro polnjenje, drugi priključek nedejaven. Kar pomeni, da se mora prvi telefon napolniti do konca, šele nato lahko začne teči tok v drugega. Uporabnik pa ne more nikjer izbrati, na kakšen način se kateri polni, da bi se lahko oba naenkrat. Ampak se zlahka izide, da se glavni telefon napolni še pred spanjem, čez noč pa potem še dve drugi napravi. Vse na enem samem polnilniku.

Za poslovneže in druge popotnike je odlična lastnost tega izdelka tudi to, da zgolj zamenjajo nastavek, in ga uporabljajo skoraj povsod po svetu. Brez kakšnih prilagojevalnikov. Če bi iskal še kaj, kar me moti, je to lučka (sveteča dioda). Ta sveti zeleno, kadar je polnilnik zgolj v vtičnici, in oranžno, kadar pošilja energijo naprej. Ponoči bi raje videl, če je ne bi bilo, a razumem, zakaj so jo inženirji vgradili. Mogoče se 45 evrov ne sliši ravno malo za polnilnik, toda tisti cenejši so bistveno manj vsestranski in zmogljivi. Pa tudi slabše izdelani. Kot vedno, je tudi tu za kvaliteto treba plačati malce več.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.