Vse podrobnosti, edinstvene lastnosti in pomanjkljivosti Hofer Telekoma
Matjaž Ropret 10. maja 2017 ob 19:45

Znane so vse podrobnosti ponudbe Hofer Telekoma, ki na spletu posluje že od danes zjutraj, jutri pa bo začel kartice SIM in vrednostnice za polnjenje računa prodajati tudi v vseh 82-ih Hoferjevih trgovinah po Sloveniji. Sledi pregled cen in ostalega, kar je treba vedeti, nekatera pojasnila vodilnih v Ventocomu in Hoferju ter moji prvi vtisi.

Eva Aljančič

Kot smo pisali že lani jeseni, za delovanje ponudnika HoT (daljše Hofer Telekom), skrbi podružnica avstrijskega podjetja Ventocom. Diskontni trgovec je nosilec blagovne znamke, ima prodajno mrežo in skrbi za oglaševanje. Z vsem ostalim, vključno s samo ponudbo, upravlja Ventocom oz. HoT Mobil Slovenija, ki ima sklenjeno pogodbo za uporabo omrežja A1. Na telefonu je kot operater izpisan HoT, številke se začnejo z 069, seveda pa je mogoče prenesti svojo obstoječo.

Novinec na trgu po besedah Direktorice Ventocoma Eve Aljančič priložnost vidi v vseh približno 300 tisoč uporabnikih mobilnega telefonije, ki na leto menjajo operaterja, v rasti mobilnega interneta in (povezano s tem) tudi v pametnih domačih napravah, ki so priključene v internet.

Najprej tisto glavno. Kakšno so paketi oz. tarife? Osnovna je HoT Start, ki prinaša že skoraj izumrlo plačevanje po porabi, vsaka od storitev – minuta klica, sms, mms ali megabajt – stane 3,9 centa. Že HoT Mini za sedem evrov za 30 dni prinaša tisoč minut, tisoč sms-ov in gigabajt prenosa podatkov, kar se verjetno hitro izkaže kot boljša vrednost, saj z osnovno tarifo uporabnik hitro doseže precej višji znesek. HoT Maxi vključuje po tri tisoč minut in sms-ov ter 20 GB prenosa podatkov za deset evrov, pri HoT Extra pa se količina prenosa podatkov poviša na 50 GB. V vsakem primeru so mms-i plačljivi posebej, cena je enaka kot v tarifi Start – 0,039 evra. Povsod je vključena možnost uporabe omrežja LTE, a je hitrost omejena na 20/5 Mb/s. Za dva evra na mesec jo je mogoče zvišati na 50/10 megabitov.

Ena od glavnih obljub novega »operaterja«, kot sem že pravilno ugibal prejšnji teden, je zaveza o nedraženju. Aljančičeva zagotavlja, da brez utemeljenih zunanjih razlogov (denimo povišanja DDV-ja) cen ne bodo višali in da ne bodo uporabljali pogoste taktike operaterjev – ukinjanja starih paketov in uvajanja novih, dražjih. Morebitne pocenitve pa naj bi veljale za vse, obstoječe in nove uporabnike. Dokaj smela obljuba, bomo videli, če je bodo držali.

Podobno kot Telekom Slovenije je v naročniškem paketu EU Vključeni Hot že zdaj ponuja gostovanje v EU po novih pravilih, ki sicer začnejo veljati 15. junija. Kar v praksi pomeni, da je mogoče v tarifi vključene kočine porabljati kjerkoli znotraj Evropske unije in cene po porabi prav tako veljajo v celotni povezavi. Edina omejitev je pri prenosu podatkov, kjer evropska uredba predvideva t. i. pošteno uporabo. Uporabniki tarife Mini tako lahko v tujini porabijo celoten gigabajt, pri Maxi je meja 2,13 GB, pri Extra pa 3,19 GB. Kar uporabnik porabi več, doplača. Do 15. junija po domačih cenah, potem pa po regulatorno določeni veleprodajni ceni, ki bo do konca leta 7,70 evrov brez davka na gigabajt. Opcij za dodaten zakup podatkov v EU ali sploh kakršen koli zakup v drugih državah v Ventocomu ne predvidevajo.

Zakaj pri tarifah omenjam za 30 dni ne na mesec. Ker ima HoT v osnovi predplačniški model, a hoče za uporabnike izgledati kot operater z mesečnimi naročninami. To pomeni, da je treba svoj račun (številko) polniti z dobroimetjem, količine iz izbrane tarife veljajo 30 dni, možno pa je nastaviti samodejno polnjenje dobroimetja, kar je za uporabnika skoraj enako kot plačevanje naročnine s »trajnikom«. Poleg z vrednostnicami, ki se jih dobi v Hoferjevih poslovalnicah, je možno plačevati s kreditnimi karticami, Paypalom in neposredno iz bančnega računa (samodejno nakazilo Sepa). Od teh Paypal ni na voljo za samodejno polnjenje. In ko je določen tarifa izbrana, velja naprej tudi po izteku tridesetih dni, razen če na računu ni dovolj denarja. Potem se spremeni v HoT Start.

Tu pridemo do pomembne edinstvene lastnosti novinca. Menjave tarif so brezplačne. Prav tako ni priključnine in še nekaterih administrativnih stroškov. So samo trije. Za menjavo kartice SIM je treba plačati dva evra – toliko stane tudi nova v trgovini ali na spletu. Menjava številke stane pet evrov in prenos številke drugam prav toliko, a je do konca leta tudi zastonj. Torej je mogoče z minimalnimi stroški preiti na Hofer Telekom in potem oditi, če izkušnja ne bo dovolj dobra.

Uporabniki novega ponudnika bodo lahko vse opravili na spletni strani (kadar bodo prijavljeni v Moj HoT) ali v aplikaciji Moj HoT na telefonu. V njej se vidi koliko količin je že porabljenih, koliko časa še veljajo, koliko je dobroimetja in tako naprej. Predvsem pa se da kar od tam (s kakšno občasno preusmeritvijo na splet) polniti dobroimetje, spreminjati tarife, vključevati in izključevati opcije in posamezne storitve. Spremembe so preizkušeno hipne, aplikacija pa dovolj pregledna in enostavna. Mogoče se mora znebiti le še kakšnega ostanka avstrijske osnove. Za polnjenje računa ni mogoče vnašati poljubnega zneska, tako da je treba vzeti v zakup, da bo mogoče nujno od časa do časa naložiti nekoliko preveč, kar se bo porabilo kasneje.

Spletna stran je pregledna, ima pa še nekaj ostankov nemščine.

Še na posebnost je oddaja zahteve za prenos številke k Hofer Telekomu kar s svojega telefona, saj je mogoče obrazec na njem tudi podpisati. Na osnovi tega se generira pogodba in vnese v sistem, podjetje pa takoj začne proces prenosa številke. Tako si uporabnik prihrani nekaj tiskanja in obiska poslovalnice, vprašanje pa je, ali je bilo to nekaj, kar je ljudi odvračalo od menjave operaterja. Veliko bolj verjetno je, da je marsikdo tam, kjer je, zaradi vezave, ker je pač kupil »cenejši« telefon pri operaterju.

HoT telefonov z vezavo ne bo prodajal. Zato pa v Hoferju zagotavljajo, da bodo ves čas v ponudbi imeli dovolj širok nabor telefonov, od cenejših do tistih z vrhnjega konca ponudbe. Začetni izbor smo že prečesali v našem svetovalnem članku o nakupih. Direktor Hoferja Matevž Martinuč tudi zagotavlja, da se počasi učijo, kakšne količine tovrstnih izdelkov je treba naročati. V preteklosti se je pogosto dogajalo, da je nekaterih atraktivnih računalnikov ali telefonov zelo hitro zmanjkalo.

Martinuč je prepričan, da tudi z mobilno telefonijo dokazujejo svojo pozicijo poštenega (fer) trgovca. Obetajo si še povečanje ugleda in računajo, da bodo tistim, ki bodo prišli po kartico SIM ali vrednostnico, zraven prodali še kaj. Ne v Hoferju ne v Ventocomu javno nočejo govoriti o številčnih ciljih, ni pa skrivnost, da želijo preseči ostale nizkocenovne operaterje in se postaviti ob bok veliki trojici.

Do takega nivoja zagotovo ne bodo prišli hitro, ampak v Ventocomu zagotavljajo, da razmišljajo in delajo na dolgi rok. Glede na cene, nekatere unikatnosti (skoraj nič administrativnih stroškov, hitra vložitev zahteve za prenos številke) in uporabno aplikacijo je lahko HoT primeren za marsikoga. Mogoče bo kdo pogrešal Moneto, ki je ne nameravajo uvesti. Morda tudi dodatne možnosti za tujino ali pa neomejene minute in sms-e, čeprav je tri tisoč zelo težko doseči, kaj šele preseči. Zanimivo bo spremljati, kako velika grožnja se novi ponudnik zdi ostalim na trgu. Pod največjim pritiskom utegne biti Bob, nizkocenovna znamka A1. Telemach se je že vnaprej odzval, delno tudi Telekom, ostale še čakamo.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
19 komentarjev
 • Res lep opis HOT-a. Mogoče še malo primerjave paketov vseh operaterjev, da bo nazorno, kako zgleda trenutno stanje.

 • Glede na sprejet sklep EU, bo celotno zakupljeno kolicino mobilnih podatkov mogoce brezplacno porabiti v tujini in ne le kolicine, omenjene v clanku.

 • Pozdravljen!

  Nekaj mi ni jasno. Izberem paket HOT mini v vrednosti 6,99, ki velja z vključenimi količinami in aktiviram samodejno polnjenje, ki se polni ko je stanje računu pod 2 EUR?
  Zakaj bi mi samodejno polnilo, ko je stanje na računu pod 2 EUR, če nisem prekoračil količin v paketu niti nisem rabil posebej plačljivih storitev kot so MMS ali klici v tujini?
  V čem je point tega samodejnega polnjenja, ko je stanje na računu pod 2 EUR?

  • Samodejno polnjenje je nekakšen nadomestek naročnine. Račun se samodejno napolni toliko, da je dovolj dobroimetja za naslednje plačilo izbrane tarife – po 30 dneh. Ker če ga ni dovolj, se tarifa preklopi na najbolj osnovno.

  • Ko bo minilo 30 dni bo to stanje padlo, ali pa če boste porabili več, kot imate v paketu. Tudi meni je malce hecno to, ampak je kar logično. Torej, vi imate paket za 6,99€, ampak lahko porabite več, npr. prenos podatkov v tujini, klici na 090… LP

 • Ja, Telekom se je res odzval. Povišal mi je naročnino na obeh številkah po 7€ (10€ na 17€). Za ta denar mi nudijo kar 1000 enot. To mi je bila še večja motivacija, da številki prenesem na HoT. Moram jih pohvalit, prenos je bil izveden že naslednji dan in vse dela BP. Prenos je res enostaven, samo sledite navodilom. To velja tudi za ostale funkcije. Za ekrat A+ 🙂

 • Razmišljam o GSM lokatorju za v avto. Zadeva potrebuje SIM kartico in glede na to, da se s kartice ne bojo opravljali klici… se mi zdi, da je najugodnejša rešitev zame HOT SIM, pa čisto osnovni paket? Gledam samo, da vsake 90 dni nafilam 5€ in to je to? To je teoretično 20€/leto pa vsak trenutek vem, kje imam avto. Je pa zadeva zaenkrat testno sprobana na ročni GSM uri od nečakinje in se obnese. Malo je bilo sicer “telovadbe” z nastavitvami, ampak po parih mailih z uvoznikom ure in HOT podporo smo zadevo usposobili.

 • Ali je možno fizično priti k Vam, da mi uredite prenos iz Telekoma na Vaš paket , da skratka fizično vse uredite !
  Ali vse to moram sama narediti po internetu? Prti ostalih operaterji, greš naprimer v Hipermarket Mercator na Telekom ker prodajajo telefone in ti vse prenesejo na novi mobitel! Tudi novi mobitel bi mogoče kupila! Ali imate kje takšni sedež, ker sama nisem sposobna tega narediti! Povejte mi naslov, kam naj grem?! Sin ima Vaš paket 10.00 EUR mesečno, je super zadovoljen internet ima ves čas vklopljen nič ne doplačuje! Sicer sin živi v Austriji na Dunaju in me ves čas krega za kaj pri Telekomu te iste storitve plačujem 21.00 EUR brez DDV!

  • Dober večer. Malo ste pomešali. Mi nismo operater, ampak portal, ki piše o operaterjih in njihovih ponudbah. Zato vam žal ne moremo pomagati. Pa tudi sicer HoT nima fizičnih lokacij, vse je treba urejati prek spleta ali aplikacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.