Vse bo lahko povezano, a komur to ne bo všeč, bo še vedno lahko zunaj
Matjaž Ropret 24. avgusta 2019 ob 06:47

Nikoli še ni bilo toliko hrupa o tehnologiji, ki je ne bomo niti videli, pa tudi bolj slabo občutili. Mnogo (preveč) ljudi vznemirja 5G, pa ne zato, ker bi se veselili gigabitnih hitrosti pretakanja filmov na svoje telefone, nekdo jim je vcepil strah pred elektromagnetnim valovanjem, ki je v zraku že dolgo, a ga do zdaj nekako niso opazili. Pojasnili smo že, da kakšnih temeljnih razlik v primerjavi z obstoječimi omrežji ni. Toda to komu sproža dodaten dvom – zakaj potem sploh potrebujemo nove antene in operaterske zaslužke. Če uporabim prispodobo – tudi motorji današnjih avtov so v osnovi pretežno enaki tistim pred tremi desetletji, pa bi težko kdo trdil, da naj potem vgrajujejo kar stare.

Tehnološki napredek je konstanten in neizbežen. Ljudje stremimo k izboljšavam, nekaj nas žene naprej. Tako nas niti »dovolj hiter« prenos podatkov ne zadovolji, podjetjem ni nikoli dovolj rasti prihodkov – tako deluje kapitalizem – in še kaj bi lahko priključili na internet. V tem se že skriva nekaj namigov, kaj prinaša 5G.

Tokrat ne bom na tem mestu ponavljal vsega, kar sem že napisal ali povedal v zadnjih tednih. Samo na kratko – za uporabnike bo glavna pridobitev veliko hitrejša odzivnost omrežja. Dostopni časi naj bi bili podobni tistim v fiksnih omrežjih in tako se bodo spletne strani in vsebine zažele nalagati skoraj takoj, ko si jih bomo zaželeli. Kot pa ja povedal že Marjan, je glavna poanta 5G v povezovanja milijonov novih naprav.

O večini glavnih novosti in dobrobiti nove generacije mobilne telefonije se lahko poučiš v članku S 5G v novo dobo ali v pogubo? na portalu Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav.

Pametna mesta, samovozeči avtomobili, različna infrastruktura, povezane domače naprave in še marsikaj naj bi vzniknilo v prihodnjih letih (desetletjih), tudi po zaslugi teh novih omrežjih.

O vseh teh vidikih, kaj je smiselno in kaj malo manj, smo se z voditeljem Blažem Mazijem in sogostom dr. Simonom Dobriškom s Fakultete za elektrotehniko pogovarjali v oddaji Arsov forum na tretjem programu Radia Slovenija.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
4 komentarji
  • Ok, to je teorija kakšna pa je trenutna situacija v praksi glede uvedbe in testiranja 5G pri nas ter v tujini ?
    Kakšen je razlog da pri nas nobeden operater še ne testira 5G ?

    • Nisem podrobno spraševal operaterjev, imam pa občutek, da se nikomur nikamor ne mudi in da vsem ustreza, če bi zdajšnje stanje še nekaj časa trajalo. Akos sicer napoveduje dražbo za frekvence (700 Mhz, …) za konec leta.

  • @Matjaž
    Nisi ti enkrat v enem tvojem članku o 5G omenil, da boš napisal članek o AKOS-ovi dražbi frekvenc za 5G ?
    Če si, kdaj lahko pričakujemo ta članek ?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja