Vsako leto malo boljše, resnega napredka pa ni
Marjan Kodelja 26. aprila 2019 ob 06:23

Pametni telefoni imajo vse večje zaslone, ki omogočajo prikaz v višjih ločljivostih, procesorji v telefonih so prave zveri, ki po zmogljivosti prekašajo marsikateri namizni ali prenosni računalnik, le baterije so ostale bolj ali manj enake.

Koliko časa zdrži baterija je za večino uporabnikov pomembnejše od hitrosti procesorja in celo znamke pametnega telefona. Le ena lastnost zasenči avtonomijo. Kakovost fotografij, a to je že druga zgodba. Kljub temu, da si mi želimo trajanje baterije najmanj en dan pri dokaj zahtevni in pogosti uporabi, še bolje pa bi bilo dva, ima večina izdelovalcev telefonov povsem druge »standarde«. Njihov cilj je izdelava baterij, ki pri povprečno intenzivnem delu z mobilnim telefonom zdržijo – en dan. Pravzaprav smo vsi ujetniki takšnega razmišljanja, saj so nas navadili, da telefon vsak večer, ko pridemo domov, priključim na napajalnik (pa če je potrebno ali pa ne).

Baterije pametnega telefona so občutljiva stvar. Kako jih pravilno polniti, da bodo čim dlje zdržale, smo pisali v članku za portal “Vse bo v redu”.

Bi pa se lagali, če bi dejali, da napredka v razvoju baterij ni. Težava je namreč nekje drugje. Zmogljivost procesorjev, tipal fotoaparatov ter ločljivost in velikost zaslona so napredovali mnogo hitreje, za več deset odstotkov, medtem ko je napredek baterij mnogo počasnejši. Če pogledamo malce v zgodovino, vidimo, da so baterije vse bolj zmogljive. Iphone 4, recimo, je imel baterijo zmogljivosti 1420 mAh, model 5s pa 1560 mAh. Ko je na trg prišel Nexus One, ga je poganjala 1400 mAh baterija, model Nexus 5 pa kar 2300 mAh. In podobno velja tudi za druge znamke. Kapacitete nekaterih presega 4000 mAh, vendar na račun fizično večjih baterij, za katere je nastal prostor zaradi povečanja zaslona posledično pa tudi ohišja. In če telefon poganja tudi dovolj varčna elektronika, brez polnjenja zdrži tudi do dva dneva povprečne uporabe. Veliko se torej ni spremenilo. Premijski modeli so zmogljive mašine, fotografsko nas navdušujejo, tudi baterije imajo večje, a jih je še vedno treba polniti enkrat na dan, če jih kolikor toliko resno uporabljamo.

Proizvajalci se s težavo baterij spopadajo različno. Zadnja leta so veliko govorili o revolucionarnih novih tehnologijah, ki bodo v temeljih spremenile »vse«, v resnici pa so počasi in zanesljivo razvijali litijevo baterijo, ki je postala nepogrešljiva. Če bi zaradi nekega razloga izginile vse, bi se tisočletna zahodna civilizacija, o kateri tako radi govorimo v presežkih, zatresla, če ne celo ustavila. Kot smo zapisali, baterije razvijajo, čeprav ne s takšnim tempom, kot bi si želeli. Skoraj vsak nov model telefona prinese tudi kakšno majhno spremembo, ki malenkostno pripomore k temu, da baterija drži nekoliko dlje, se nekoliko hitreje napolni ali pa se delno odpravi kakšna druga hiba. Trudijo se, da bi elektronsko vezje, ki je namenjeno zaščiti baterije in krmiljenju dogajanja v njej, čim bolj optimirali in tako potisnili kemijske procese znotraj baterije do skrajnih meja.

Ni pa dodelava obstoječe tehnologije baterij in iskanje novih drastično boljših edini način za podaljševaje avtonomije pametnega telefona. Različni proizvajalci so k temu pristopili različno, skupni imenovalec pa je, da so vpeljali neki varčne načine, ki jih vključi uporabnik ali pa se vključijo samodejno, ko je baterija bolj prazna. Koliko jih v resnici uporabljamo pa je vprašanje, saj zmanjšajo zmogljivost pametnega telefona. Kdo pa ga uporablja le še za klicanje in pošiljanje sporočil, kar edino še deluje, v primeru drastičnega varčevanja z energijo. Večini je zato ljubši drugi pristop. Hitro polnjenje, ki je zadnje leto zelo napredovalo. S povečevanjem »polnilne« moči se baterija napolni hitreje, pri sodobnih telefonih v pol ure vsaj do polovice polnosti, pri najboljših pa tja do 70 odstotkov. Hitro polnjenje je tudi že preizkušen postopek, ki ne vpliva negativno na življenjsko dobo baterije. Vse več je tudi telefonov z možnostjo brezžičnega, induktivnega polnjenja. Namesto, da bi telefon odložil na mizo, ga pač na polnilnik in je tako lahko (vsaj v teoriji) vedno pripravljen s polno baterijo.

Litij, ki je v baterijah, je dokaj nestabilen element in pri pretiravanju se lahko zgodi, da se vname. A ta trenutek nekih velikih alternativ ni in jih v naslednjih nekaj letih tudi ni videti, tako da bomo skoraj zagotovo še vedno uporabljali litij-ionske baterije. Sta pa nam vsaj možnosti hitrega in brezžičnega polnjenja do nekje olajšali življenje.


V povezavi s pametnim telefonom ves čas uporabljamo izraz baterija, čeprav gre dejansko za akumulator in bi bil slednji izraz bolj pravilen. A ker ko v vsakdanjem življenju rečemo, da imamo izpraznjeno baterijo, vsak ve, o čem govorimo, če rečemo, da imamo prazen akumulator, pa s tem pogosteje mislimo na tistega avtomobilskega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja