Vsak lahko programira, še posebej to soboto
Matjaž Ropret 2. oktobra 2018 ob 06:49

Projekt Code Week, ki med mladimi promovira programiranje, se je v Sloveniji že lepo uveljavil. V soboto in nato vse do 21. oktobra pa je priložnost za nove računalniške dogodivščine in nabiranje znanja. Potekal bo namreč šesti teden programiranja, na otvoritveni dan pa bo potekal dogodek Vsak je lahko ustvarjalen in programira (Everyone can code and be creative).

Glavni dogodek bo v soboto (6. oktobra) potekal na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, v še štirih drugih mestih (Mariboru, Kranju, Novem mestu in Krškem) pa se bo mogoče udeležiti delavnic na temo računalništva. V okviru otvoritve bodo zbrane najprej pozdravili ambasadorka projekta Code Week Katja Koren Ošljak, koordinatorica Mreže FabLab dr. Emilija Stojmenova Duh in predstavnik Fakultete za elektrotehniko. Nato bo sledila krajša okrogla miza o pomenu digitalnega opismenjevanja za prihodnost Slovenije, na kateri bosta poleg moderatorja Mateja Praprotnika z Radia Slovenija sodelovala državni sekretar z Ministrstva za javno upravo Leon Behin in direktor programerskega podjetja 3fs Andraž Logar.

Uvodnim besedam bodo nekje do enih popoldne sledile delavnice. V Ljubljani bo tako mogoče izkusiti razlike med današnjimi in računalniškimi igrami izpred desetletij. Udeleženci bodo izvedeli, kako znanstveniki uporabljajo računalnike pri kemijskih poskusih. Naučili se bodo lahko osnov programiranja z Arduinom ali »malino« (Raspberry Pi), mogoče izdelali radar za merjenje hitrosti vozil ali solarno baterijo (powerbank). Manjkal ne bo niti »šnelkurz« tehnologije veriženja blokov (blockchain). Na vse delavnice se je mogoče prijaviti na uradni strani dogodka.

Kranjsko mestno knjižnico bodo zasedli roboti iz kock Lego, tam pa bo tudi šola programiranja iger. Drugod bodo še delavnice o začetnih korakih v Alice 3, Javi ali Arduinu, pa predstavitev orodja za avtomatizacijo v spletnih brskalnikih Selenium. V Mariboru bo prav tako delavnica o izdelavi računalniških iger. V Krškem se bodo dotaknili marsičesa, od robotov do 3D-tiskalnikov in od Linuxa do Pythona. V Novem mestu pa bodo programiranja učili mlajše, tiste iz nižjih razredov osnovne šole, zato bodo vzeli programski jezik Scratch.

Celoten program seveda ne bo šel mimo v soboto, zato bodo tudi zamudniki še imeli priložnost v naslednjih dveh tednih kaj od omenjenega ujeti. Organizatorji sicer pričakujejo nekaj sto otrok. Danes sicer o računalnikih in njihovem delovanju ni treba več veliko vedeti, da jih uporabljaš (to velja tudi za pametne telefone, ki so v osnovi računalniki). Pa vendar bi se spodobilo, da bi tudi mladina šla po stopinjah svojih staršev, ki so odraščali z razvojem osebnega računalništva, in tudi sama poskusila kaj narediti, ne samo vzeti tega, kar ji industrija prinaša na pladnju.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja