Vroče tehnološko poletje 2021 se šele dobro začenja
Matjaž Ropret 21. julija 2021 ob 06:47

Ne glede na potencialni četrti val, pomanjkanje polprevodnikov in druge morebitne oteževalne okoliščine bo, tako kaže, letošnje poletje nabito s predstavitvami novih izdelkov. Predvsem telefonov, a tudi drugih. Prvo večjo novost bodo razkrili že jutri.

Poglejmo torej po vrsti po koledarju, kaj vse prihaja.

Oneplus Nord 2

Pred časom je Oneplus, zdaj v bistvu samo še podznamka Oppa, že predstavil Nord CE, v nekaterih lastnostih izboljšani, v drugih pa okrnjeni lanski Nord za nižjo ceno. Toda jutri sledi pravi naslednik, Nord 2, ki bo kar precej drugačen. Ne sicer po velikosti samega telefona in zaslona, OLED z (znova) 90-herčnim osveževanjem bo v diagonalo meril 6,43 palca. Toda za razliko od lanskega za delovanje ne bo skrbel Qualcommov temveč Mediatekov procesor, konkretno Dimensity 1200. Fotografski objektivi bodo trije namesto štirih, odpadel naj bi makro, glavno tipalo pa bo menda imelo 50 milijonov pik. Zraven bosta po navedbah dobro obveščenih še ultraširokokotni objektiv z 8-milijonskim tipalom (upamo, da boljšim od lanskega) in 2-milijonsko tipalo za kdo ve kakšen namen. Govorice pravijo, da utegne biti drugi Nord dražji od prvega – vsaj v Indiji, kar pa za cene drugod ni najboljša indikacija. To morda ni napačno, če bo seveda telefon boljši. Lanskemu je namreč malo zmanjkalo v kakovosti zaslona, fotoaparata in materialov do tega, da bi bil res najboljši nakup v srednjem cenovnem razredu.

Nothing ear (1)

Tudi naslednja novost je delno povezana z Oneplusom. Njegov »soustanovitelj« (mogoče bolje rečeno pobudnik) Carl Pei je lani jeseni zapustil podjetje, ker se ni več strinjal z usmeritvijo, ki jo je zagovarjal drugi iz tandema, Pete Lau. Kmalu zatem je ustanovil podjetje Nothing (po slovensko Nič), ki bo prihodnji torek (27.) predstavilo svoj prvi izdelek. To bodo popolnoma brezžične slušalke ear (1). O njih so že povedali in pokazali, da bodo imele dokaj nenavadno obliko, ponujale aktivno dušenje hrupa (ANC), do 24 ur baterijske avtonomije z ANC in do 34 ur brez, oboje je verjetno vključuje zalogo (570 mAh) v škatlici, hitro prek USB-C in brezžično polnjenje. Stale bodo sto evrov, s čimer utegnejo biti resen konkurent Huaweijevim Freebuds 4i, ki so še vedno najboljša izbira tovrstnih slušalk za zmerno ceno. Seveda pa jih moramo najprej slišati, zvok v vsakem primeru ostaja ključna lastnost.

ZTE Axon 30 5G

Prav tako 27. julija naj bi ZTE predstavil telefon z drugo generacijo podzaslonske kamere. Prva ni ravno navdušila, če pa bi izboljšana prinesla bolj čisto, barvito in kontrastno sliko bi bila to dobra popotnica za Samsungovega Galaxyja Fold3 (o njem več spodaj), ki naj bi na notranjem, prepogljivem zaslonu prav tako imel skrit objektiv in fotografsko tipalo. Sam telefon bo sicer malce manj vrhunski kot Axon 30 Ultra, predvidoma s procesorjem Snapdragon 870 in precej bolj vsakdanjim foto-video sklopom kot tistim s tremi 64-milijonskimi tipali.

Robustna Nokia

Še en mobilnik prihaja 27. julija. Podjetje HMD Global glede na objavo na Twitterju kani obelodaniti prvi robusten pametni telefon pod znamko Nokia. Zapisali so namreč, da z najnovejšo Nokio »ne boste nikoli več potrebovali ovitka.« Govorice pravijo, da bo to XR20, vendar ni povsem jasno, ali bodo zgolj »oblekli« obstoječi model X20 v zaščiteno ohišje ali bodo še kakšne druge spremembe.

Huawei P50

Veliko prestavitev dogodka so (interno) opravili v Huaweiju, kajti ameriška blokada tako pri dostopu do Googlovega Androida kot do komponent ekstremno otežuje vse skupaj. Nekateri telefoni iz družine P50, ki jo bodo prihodnji teden vendarle obelodanili, naj bi tako imeli Huaweijev procesor Kirin 9000, drugi pa kar Qualcomovega Snapdragona 888, vendar različico brez modema za omrežja 5G. Poudarek bo zagotovo na fotografiji, govori se o enopalčnem tipalu pri glavnem objektivu, vgradili pa naj bi tudi zelo hitro polnjenje.

Samsung Galaxy Z Fold3, Galaxy Z Flip2, Galaxy Watch 4 in Galaxy Buds2

Po krajšem premoru se bo znova začelo dogajati 11. avgusta, ko naj bi svoj naslednji dogodek Unpacked pripravil Samsung. Pričakujemo pa pravo poplavo markantnih izdelkov. V ospredju bosta prepogljiva Fold3 in Flip2. Prvi bo po neuradnih informacijah dodelava lanskega. Zaslona bosta enako velika, toda telefon naj bi bil tanjši, z manjšo špranjo med obema stranicama ali sploh brez nje, v slogu Huaweija Mate X2. Kot rečeno, naj bi bil notranji zaslon neokrnjen, brez lukenj ali zarez za kamero, saj bo ta skrita spodaj, kar je dobra novica, če jo bodo aplikacije znale ignorirati, kadar je ne bodo potrebovale. Zunanji objektivi očitno ne bodo na nivoju najboljših Galaxyjev, bo pa zagotovo povsem z vrha ponudbe procesor. Glede cene slišimo nasprotujoče si napovedi. Po enih bo izhodišče še vedno pri dveh tisočakih, po drugih pa naj bi se spustilo za nekaj sto evrov.

Skoraj zagotovo bo cenejši novi Z Flip, zdaj z za odtenek večjim, a še vedno majhnim zunanjim zaslonom, in dvojnim fotoaparatom z drugačno postavitvijo kot lani. Samsung bo verjetno bolj promoviral ta model in zaradi cene, ki bo bližje enemu tisočaku, računa na večjo prodajo.

Ura Galaxy Watch 4 bo prva z Googlovim operacijskem sistemom Wear OS, ki mu bodo pridružili dele Samsungovega sistema Tizen. Pričakujemo lahko elegantno napravo v vsaj dveh izvedbah z veliko tipali za zdravstvene meritve. Kakšne bodo nove slušalke, poleg tega, da bodo nudile aktivno dušenje hrupa in da bodo cenejše od Galaxy Buds Pro.

Honor Magic3

Kitajska znamka Honor, nič več znotraj Huaweija, bo dan za Samsungom le pripravljena na globalno predstavitev prvih telefonov na samostojni poti. Predvidoma bo na njih tekel poln Googlov Android, česar bodo evropski kupci nedvomno veseli. Vsaj en telefon iz serije Magic3 bo poganjal procesor Snapdragon 888+, torej še zmogljivejša izvedba letošnjega najbolj pogostega čipa v dražjih telefonih. Model Pro bo po napovedih dobro obveščenih imel še fotografski sklop, ki bo omogočal stokratni hibridni »zum«, podzaslonsko selfijevsko kamero ter 100-vatno žično in 50-vatno brezžično polnjenje. V naših krajih lahko te telefone pričakujemo septembra ali oktobra.

Sony ZV-E10

Po lanskem ZV-1 zdaj Sony snuje še en vlogersko-youtuberski fotoaparat. Tega s tipalom APS-C, torej v maniri serije A6xxx. Zanesljivo bo imel vrtljiv zaslon, vhod za mikrofon in izhod za slušalke, možnost povezave z računalnikom prek priključka USB-C za oddajanje v živo, podobne funkcije za hitro spreminjanje globinske (ne)ostrine in ostrenja na blizu kot ZV-1 ter seveda snemanje videa 4K. Prilagali bodo verjetno znani, motorizirani objektiv 16-50 mm, ki bi ga res morali upokojiti in namesto njega pripraviti nekaj kvalitetnejšega. Kot datum predstavitve se omenja 7. avgust, toda Sony jo je po neuradnih informacijah nameraval izvesti že maja, vendar mu težave z dobavami sestavnih delov niso prizanesle.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja