Vrnitev najbolj simpatičnega 50-letnega dojenčka v galaksiji daleč proč (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 28. oktobra 2020 ob 06:24

Priljubljenost dojenčka in nasploh prve sezone vesoljskega vesterna Mandalorian je presenetil Disney in obenem požel več odobravanja gledalcev od neposrečenega zaključka devetega filma Vojne zvezd. Misija druge sezone je znana. Iskanje domačega planeta dojenčkove skrivnostne rase.  

Žal mi je, da je Nik Nolte govoril in da je njegov Kuiili odšel v večna lovišča in letos takisto ne bo robota IG-11, saj sta bila oba lika vsak po svoje silno zabavna. Nasploh so bile lani prigode lovca na glave Din Djarina, ko v zunanjem obroču galaksije daleč proč sreča 50 let starega dojenčka rase, ki ji je pripadal legendarni jedi mojster Joda, zanimivejše od vstajenja imperatorja Palpatina in boja uporabnikov z vnukinjo Rey na čelu proti njemu. Zasluženo! Medtem ko je bila zgodba filma bolj kot ne na silo spisana in nategnjena preko vseh meja dobrega okusa, mrtvi naj ostane mrtvi, je serija Mandalorian prinesla osvežitev v sliki in besedi.

Zaradi silnega uspeha prve sezone so pričakovanja toliko večja. Djarinu bo pomagala možača, nekdanja jurišnica upornikov Cara Dune, medtem ko jima bo nagajal glavni negativec, moff Gideon, trenutni lastnik temnega svetlobnega meča – darksaberja. Tega je pred veliko leti skoval prvi (in verjetno edini) mandalorijski jedi, kajti drugi predstavniki njegove etnične skupine so postali zapriseženi nasprotniki. V galaksiji je namreč znano, da lahko izurjenega jedija v enakopravni borbi premaga kvečjemu vešč in z oklepom in orožjem dobo opremljen Mandalorec. Kasneje je darksaber vedno bil v njihovi lasti. V posest moffa Gideona pa je verjetno prišel, ko se je imperij spravil nadnje.

V drugi sezoni se obeta cela vrsta že poznanih likov. Ahsoka Tana je bila v risani seriji Vojne klonov vajenka Anakina Skywalkerja (kasnejšega Darth Vaderja), nakar se je pojavila še v risani seriji Rebels. Boba Fett je bil klon Jango Fetta kot vsi jurišniki. Bil zato, ker je v filmu Vrnitev Jedija končal v tisočletnem prebavnem traktu puščavskega plenilca Sarlacca. Upamo, da se ne obeta še kakšno »vstajenje« od mrtvih! Videli bomo Bo-Katan Kryze, prejšnjo lasnico darksaberja in pred napadom imperija voditeljico Mandalorijcev in verjetno še kakšen lik iz risanih serij in igranih filmov. Nenazadnje se zgodba dogaja v času, ko je Luke Skywalker še zagnan učitelj nove generacije jedi vitezov. In končno bomo morda izvedeli, čemu želijo ostanki imperija na vsak način v roke dobiti »dojenčka«, čeprav se mi dozdeva, da ima morda na pol mrtvi Palpatine še tu prste vmes, in kako je iz propadlega imperija nastal Prvi red. Med filmi in serijami je bila namreč vedno povezava, zato bo verjetno tako tudi tokrat.

Kmalu bomo videli, kako je Disney zastavil drugo sezono, medtem ko je že znano, da bo epizod osem. Lani je bilo veliko negodovanja nad kratkostjo posameznih epizod, saj so bile dolge med 31 in 46 minutami. Kar je malo za igrano serijo. Želeli bi, da bi bilo letos drugače, a verjetno bodo snovalci ostali tudi glede tega pri preizkušenem receptu. Prva epizoda druge sezone bo na ogled ta petek na storitvi pretočnega videa Disney+ in nato ji bodo vsak teden sledile nove.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

  • Kaj: The Mandalorian, 2. sezona
  • Kje: Saj veste kje (v zunanjem obroču, kjer se mora vsak znajti sam)
  • Kdaj: Od tega petka naprej
  • Pričakovanje: Najmanj tako odlična kot prva sezona.
  • Priporočilo: Prebrisani dovtipi lahko povzročijo nepričakovane izbruhe smeha. Pogledi na dojenčka pa čustev. 
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.