Vrnil se je tretjič in (verjetno) poslednjič (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 21. februarja 2023 ob 06:52

Tretja in obenem zadnja sezona Picarda je divja in čeprav polna akcije in obeta, da se bo zgodba legendarnega kapitana spektakularno zaključila, je narativ nezgrešljivo zvezdnostezni.

V srčici Picarda so liki iz serije Nova generacija in menda naj bi nekateri še živi že kmalu odšli v večna zvezdna lovišča. V prvi sezoni je epilog dobil prej ne najbolj dodelan »konec« legendarne Date, medtem ko smo v drugi kočno dojeli, čemu je bil ravno Picard (Patrick Stewart) ljubljenček vsemogočne entitete Q in bili priča zvodenelosti obstoja Borgov. Njihovo prošnjo za članstvo v federacijo bom primerjal s prošnjo Rusije za včlanitev v Nato.

Pomembna vloga v obeh je zaupana igralcu Brentu Spinerju (Data, Soong), ki je upodobil različne like iz zgodovine svoje rodbine. V drugi sezoni, kjer so pričakovano mešetarili z vzporednimi poteki časa, je bilo obenem lepo dojeti, da bistvo dotedanjih zgodb ni bilo spremenjeno. Celo projekt Khan, iz katerega se je rodil najhujši sovražnik kapitana Kirka, ni bil izničen. To vem, ker je bilo v zadnjem delu druge sezone nazorno prikazano. Takrat so iz naftalina potegnili še »popotnika« Wesleyja Crusherja. Priljubljenega in nadvse prijaznega sina ladijske zdravice Beverly Crusher (Gates McFadden), ki se je vse dotlej izgubil v zvezdnih prostranstvih.

Vrnitev ni bila naključna. Njegova mati bo očitno v središču tretje sezone. Pred dvajsetimi leti je pretrgala vse niti in izginila. Pred neznano silo se skriva v odročnih delih galaksije, v družbi sina Jacka (Ed Speleers). Ko sta stisnjena v kot, pošlje šifrirano sporočilo Picardu na njegov stari komunikator. Naj ne zaupa nikomur in naj ne vključi zvezdne flote. Sporočilu so dodane koordinate, ki nimajo smisla. Njihov pomen mu pomaga razvozlati William Riker (Jonathan Frakes). V krajšem času še nihče ni prekršil opozorila, naj nikomur ne zaupa. Skupaj se odpravita na reševalno odpravo, na kateri bo imela spet pomembnejšo vlogo Sedem od Devet (Jeri Ryan). Ko se je igralka pojavila v Zvezdnih stezah (Voyager) je franšiza pridobila nove navdušene moške gledalce. Takisto ne morem reči za žensko občinstvo. Patrick Stewart je karizmatičen, a čeprav mu je starost mila, je ne skriva, medtem ko je Jonathan Frakes še vedno robat v igri brez kančka karizme. Vrnejo se tudi ostali člani legendarne posadke zvezdne ladje Enterprise, Spiner pa tokrat upodobi zlobnega Datinega dvojčka Lore. Raffi Musiker (Michelle Hurd) ves ta čas raziskuje skrivnostno krajo kvantne naprave, ki se izkaže za močno orožje.

Če kdo poleg Spoka in Kirka pooseblja Zvezdne steze, potem so to gotovo Picard in člani njegove ekipe, čeprav se boste verjetno strinjali, da so liki pravzaprav nadvse dolgočasni. Preveč popolni, načelni in dobri, da bi bili zanimivi. A če seštejemo dele serije in celovečerne filme, potem vidimo, kako plodoviti so bili. Njihove zgodbe se zdaj končujejo in želim si, da se bodo tokrat izkazali za bolj človeške, kot pred več kot dvajsetimi leti. Picard se je že, po prvem delu bi rekel, da se Riker ne bo, medtem ko za druge upanje še vedno tli. Druga sezona me ni najbolj prepričala, zato ocenjujem, da bo tretja dosegla kakovost prve, če je ne bo celo presegla. Zato jo priporočam. Predvsem pa bodite pozorni in dobro poslušajte. V dialogih se namreč skrivajo zanimivi dovtipi, ki jih v utopičnem svetu prihodnosti nisem pričakoval.

Kaj: Zvezdne steze Picard (Star Trek: Picard)

Kje: Pretočnik Amazon Prime Video

Ocena 3,5: Produkcija je na visoki ravni, kar se kaže tudi v primernih posebnih učinkih, igralska zasedba je znana in recimo temu preizkušena, čeravno niso vsi igralci na isti ravni (nikdar niso bili) in zgodba kulminacija vsega do zdaj povedanega. »Sedi. Med tri in štiri, ker si se na trenutke ponavljal.«

Priporočilo: Še nisem naletel na Zvezdne steze, ki vsebinsko praktično ne bi bile primerne za vse starosti. Spolnost in grdo govorjenje sta izgnana iz utopičnega prikaza prihodnosti, nasilja je minimalno in še kolikor ga je, ga najlažje primerjam z nežnim klofutanjem.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja