Vrhunski pametni telefoni s težkimi časi pred sabo!
Marjan Kodelja 22. oktobra 2020 ob 17:26

Huawei je prestavil zanimive, zmogljive in verjetno kakovostno izdelane pametne telefone družine Mate 40, že tretje odkar traja ameriška blokada.

Pred Huaweijem so težki časi zaradi še vedno trajajočih ameriških sankcij, česar podjetje niti več ne skriva. Danes predstavljanje telefone sicer poganja sistem na čipu Kirin 9000, ki pa bo morda zadnji lastni zaradi ameriških prepovedi izdelovalcem, ki uporabljajo vsaj kanček ameriških tehnologij, da bi izdelovali njihove čipe. Ker vzporedno poteka še prodaja podjetja ARM ameriški družbi Nvidia, se lahko stvari zapletejo celo pri uporabi procesorske arhitekture. Upajmo, da ne bo tako, saj je vedno škoda, saj bi to vsaj kratkoročno omejilo ponudbo naprav na trgu. Kirin 9000 sicer ni prvi procesor v 5-nm tehnološkemu procesu, ta naziv gre Applu s procesorjem A14 Bionic, je pa prvi z integriranim modemom za omrežja 5G. Osemjedrni procesor z enim nadmočnim, tremi močnimi in še štirimi srednje močnimi jedri, odlikuje še grafični procesor Mali-G78 (24-jedrni), ki skupaj z 90 Hz osveževanjem obeta boljše igričarske zmogljivosti v primerjavi z lanskimi modeli. Na navideznem dogodku edini nastopajoči Richard Yu je glede zaslona dejal, da bi z lahkoto vgradili 120 MHz osveževanje, a ker porabi preveč energije, se jim zdi 90 Hz bolj uravnotežena rešitev.

Sicer ima s stališča uravnoteženosti vgrajenih zmogljivosti in cene (1199 evrov) najbolj zanimiv model Mate 40 Pro 6,76-palčni (17,17 cm) zaslon z zaobljenima robovoma. Glede njih imam nekaj pomislekov. Strinjam se, da je zato naprava lepša, vendar je uporabnost kljub algoritmom za preprečevanje naključnih dotikov lahko motena. Zdi se tudi, da gredo počasi zaobljeni modeli iz mode oziroma je njihova krivulja vse bolj ostra. V drugih lastnostih zaslon ne izstopa v primerjavi za zasloni tekmecev v premijskem razredu naprav.

Baterija sama po sebi ne prinaša večjega napredka v primerjavi z lanskim modelom, ki se je že tako ali tako izkazal v tej lastnosti, zato je Huawei uvedel hitro polnjenje z močjo 66 W in hkrati nazorno pokazal, da se baterija polni in telefon deluje pri temperaturah pod ničlo. Pri tem je Richard aludiral na prihajajočo smučarsko sezono. Medtem ko drugi telefoni ne bodo, bodo naši delali. Sicer je marsikateri trenutek dogodka bil zapolnjen raven s primerjavo z Samsungovimi in Applovimi telefoni.

Pri fotografskih zmogljivostih je spet sodelovalo nemško podjetje Leica, vendar ko gre za objektive in tipala letošnji Mate ne prinaša večjega napredka. Pod kamero s širokim kotom (100 stopinj), ki ima tokrat algoritme odpravljanje robnega popačenja, se skriva 20-milijonsko tipalo, čeprav je imela kamera lanskega 40-milijonskega. Je pa mogoče zato s sprednjo kamero snemati širše selfije, kar zna priti prav ljubiteljem tovrstne fotografije. Nekoliko večji napredek si lahko obetamo na področju snemanja videa, o čemer bo lahko povedal kar več, ko bo dobil telefon na test. Glavna kamera je stabilizirana, učinek dvojnega pogleda pa nadgrajen z več možnosti sočasne uporabe različnih kamer. Med njimi tudi sočasno snemanje z zadnjo in sprednjo. Videi posneti s telefonom Mate 40 Pro in prikazani na dogodku so namreč dokaj obetavni. V družini sta poleg omenjenega še Mate 40 in Mate 40 Pro +, ki podobno kot P40 Pro + zanimanje gradi na optičnih povečavah.

Hkrati je Huawei uvedel še nekatere druge izboljšave, za katere bi težje dejali, da so popolna novost in še nikdar videni. Prvič ima kakšen njihov telefon vgrajen stereo zvočnik in uporabniški vmesnik sposobnost zaznati ali napravo gledate ali ne. Sistem prepoznavanja mahanja z dlanjo pred objektivom sprednje je sposoben prepoznati več kretenj, medem, ko vedno prižgan zaslon dopušča več možnosti personalizacije.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Huawei nadaljuje hojo po poti neodvisnosti od Googla. Iskalniku Petal Search se namreč z novimi telefoni pridružujejo še Zemljevidi Petal. Poleg tega je na dogodku Huawei prestavil še studijske slušalke z aktivnim dušenjem hrupa in pametno uro Watch GT 2 Porsche Design sposobne stalne meritve ravni kisika v kri SpO2. Na vprašanje ali bodo naprave družine Mate 40 na voljo tudi v Sloveniji, še nimamo odgovora, a so znane cene. Mate 40 (8/128 GB) bo stal 899 evrov, Mate 40 Pro (8/256 GB) 1199 evrov in Mate 40 Pro+ (12/256 GB) 1399 evrov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja