Vremenska postaja povezana v skupnost
Marjan Kodelja 11. julija 2017 ob 19:50

 

»Vremenar« Netatmo je tipičen predstavnik naprav internetna stvari, a za razliko od večine presenetljivo uporaben! Vsaj jaz sem dobil takšen občutek.

Vremenske postaje so postale skoraj nujna zadevica, če nič drugega, da zjutraj preverimo temperaturo in se skladno z njo oblečemo. Kot pri vseh stvareh tudi pri teh opažam postopno degradacijo kakovosti izdelkov. Prva »postaja« je brez večji težav delovala leta in je ne bi bilo treba menjati, če me ne bi premamile novotarije. Zadnji dve pa sta šli rakom žvižgat po le nekaj mesecih. Natančneje izgubili sta povezavo z zunanjima tipaloma, ki jo ni bilo mogoče ponovno vzpostaviti. Kaj mi je drugega preostalo, kot vreči ju v smeti in pogledati v smeri novejših naprav. Povezanih v domača omrežje, ki merjene količine, med katerimi pa niso le temperatura, vlažnost in zračni pritisk, prikažejo na zaslonu pametnega telefona.

Hitra, predvsem pa preprosta namestitev

Pametnim napravam, čeravno v po strogi definiciji »pameti« kaj takega niso, je skupna preprosta namestitev. Vodilo, »še babica bi znala«, je rdeča nit tudi vremenske postaje Netatmo ter pripadajočih tipal, merilnik padavin ali vetra, ki pa ju je potrebno kupiti posebej. Po domače povedano. Priključimo jo na štrom, namestimo pripadajočo aplikacijo, ta pa nas nato vodi čez tistih nekaj korakov, ki so potrebni. Kajpada to pomeni tudi odprtje računa na spletni strani podjetja, saj je povezana v internet in o tem ni dvoma, podatke pošilja na spletni strežnik. Drugače dostop do podatkov od kjerkoli drugje ne bi bil mogoč.

Uporabnost podatkov o kakovosti zraka?

Kot sem dejal, ta postaja zagotavlja še nekaj podatkov, ki so uporabni. Morda ne toliko koncentracija ozona, čeravno lahko tudi ta občutljivim ljudem povzroča veliko preglavic, kot količina CO2 v zraku. Plastična okna so sicer odlična za izolacijo, ampak zaradi tega tudi nič slabega ne spustijo ven. Med spanjem celo noč izdihujemo omenjen plin in zjutraj ga je občutno preveč. In ko je zrak slab, je nujno treba prezračiti prostor. Morda vemo kdaj je primeren čas, lahko pa se tudi zanesemo na postajo, da nam opozori v obliki potisnjenega sporočila. Kot tudi, da je zrak spet v mejah normale in lahko okna zapremo.

Vse le ni idealno

Moja kritika leti na relativno visoko ceno. Dva stotaka namreč zahtevajo zanjo, pred meseci pa sem jo na letališču v Amsterdamu držal v roki in razmišljal, če bi jo kupil za veliko nižjo ceno. Mi je že žal, da je nisem. Nekaterim tudi ne bo všeč, da nima niti majhnega zaslona, na katerem bi lahko brez posega po telefonu in zagona aplikacije preverili vsaj temperaturo. Cela gora podatkov je na voljo, v takšnih in drugačnih prikazih, a le v aplikaciji ali na zaslonu monitorja. Takisto ni možnosti, kar je sicer težava pri vseh napravah interneta stvari, da bi postajo uporabljali le lokalno. Brez njene povezave v internet in na strežnike izdelovalce. Le prek domačega omrežja. Kdor bi to seveda hotel.  

GRAJAMO

Zahteva povezavo v internet tudi, ko bi jo hoteli uporabljati le znotraj domačega omrežja, zunanja enota mora biti pod streho, ni jasna natančnost vgrajenih tipal, ni zaslona na osrednji enoti.

HVALIMO

Kompaktna izdelava, preprosta namestitev, veliko uporabnih podatkov tipal, dodana vremenska napoved, lep videz notranje in zunanje enote!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Zanimiv članek, kratko & jedrnato, edino pogrešam kak screenshot, dva zaslona meritev, interface-a, pa katerih meritev je naprava vse zmožna.

  • Umestna pripomba, krivda pa je moja. Se bom posul s pepelom in naslednjič naredil tudi zaslonske slike. Lahko pa rečem, da je zadeva pregledna in razumljiva na prvi pogled. Podatki za nazaj pa so v obliki razumljivih grafikonov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.