Vrednost HBO Max je v sliki, zvoku in uporabniškem vmesniku
Matjaž Ropret 10. marca 2022 ob 12:26

Borba ponudnikov naročniškega videa je huda in v njej je storitev HBO Go že kakšno leto nazaj začela zaostajati. V korporaciji Warner Media so vedeli, da je osvežitev nujna, a so jo še nekoliko zamaknili za hkratno preimenovanje in še rahlo vsebinsko širitev. Tako je zdaj tu HBO Max, ki smo si ga podrobneje ogledali.

Enako kot prejšnjo storitev, je tudi HBO Max mogoče naročiti na dva načina, tako neposredno na spletu kot pri telekomunikacijskih operaterjih. Pri slednjih je že del nekaterih naročniških paketov (denimo pri Telemachu v EON Premium), ki vsebujejo tudi televizijske programe HBO in Cinemax, mogoče pa jo je izbrati kot opcijo, če je naročeni paket ne vsebuje. V nekaterih primerih zgolj v paketu s programi (za približno 12 evrov na mesec), v drugih pa lahko kot izključno storitev pretočnega videa. V tej obliki je seveda na voljo na naslovu hbomax.com, kjer je do konca meseca mesečna naročnina 4,66 evre na mesec, redna cena je sicer 6,99 evrov. Znižane bodo naročniki deležni vse dokler jo bodo plačevali. S prekinitvijo je ugodnosti konec in vnovična sklenitev naročnine bo potem po standardni ceni. Kar je morda dobro vedeti za tiste, ki kolobarijo med različnimi naročninami. Ob podražitvi se bo tudi znižana naročnina dvignila, kajti dolgotrajna ugodnost je v bistvu 33-odstotni popust.

Vsebinsko nova storitev ni dosti drugačna od prejšnje. Napovedujejo več novejših filmov, saj naj bi aktualne naslove studia Warner Bros dodajali 45 dni po premieri v kino dvoranah. Tako sta zdaj že prisotna Dune in Matrica: Obuditev, nadejamo se Batmana in še česa odmevnega. Sploh za filme bi to morala biti prva izbira, kajti nobena druga storitev ne ponuja toliko kino uspešnic. Tudi izbira serij je pestra, tu so denimo Volčja vzgoja, Nasledstvo, Čas zmag: Vzpon dinastije Lakersov, Hacks, Spolno življenje študentk, Mirovnik, Mentalist, Mare iz Easttowna, Evforija, Prijatelji in mnoge druge. Predvsem je knjižnica lepše organizirana, z več razdelki in posameznimi izpostavljenimi naslovi ali kategorijami. V vmesniku, še posebej med novostmi (zdaj se jim reče Pravkar dodano) ni več denimo sedme epizode posamezne serije, ampak je serija obravnavana kot ena entiteta. Zgolj v iskalniku se zadeve še vedno prikazujejo na tak način (kot posamezne epizode). Uporabnikov seznam (»Moj seznam«) je vedno pri vrhu domačega zaslona, tako za kategorijo Nadaljuj ogled, ga pa aplikacija, še posebej »televizijska« ne prikaže vedno pravilno oz. v celoti. Nasploh se zdi, da vse še ni povsem spolirano, tudi nekateri prevodi (v vmesniku, ne v samih filmih ali serijah) niso čisto pravi oz. manjkajo.

Novost v aplikaciji so uporabniški profili, kar je že standard pri drugih storitvah, v HBO Go pa smo jih pogrešali. Tako imajo lahko člani gospodinjstva vsak svoj seznam vsebin in bodo od storitve tudi dobivali drugačne predloge, kaj naj gledajo. In seveda imajo lahko profile otroci, pri čemer je za vsakega mogoče nastaviti, do katere starostne oznake so vsebine dovoljene za prikazovanje. Starši se lahko odločijo še za obvezno vpisovanje PIN-a ob zamenjavi profila, vendar ima izvedba na televizorju (neobhodne) pomanjkljivosti. Pred izklopom televizorja je namreč treba iti v otroški profil, sicer aplikacija ostane v »odraslem« in naslednjič ne zahteva kode. Poleg tega slednjo otroci na ekranu zlahka prestrežejo. Vseeno pa ima otroški profil smisel v toliko, da je lažje najti risanke, ki bi jih mladež rada gledala. Gledati je sicer mogoče na treh napravah naenkrat, prijavljeni pa so lahko posamezen naročnik in člani gospodinjstva na vseh telefonih, tablicah, računalnikih, televizorjih in večpredstavnostnih sprejemnikih, ki jih premorejo.

Velik preskok je storitev doživela v sami sliki. Prej smo gledali zgolj polno visoko ločljivost, pa še ta ni bila vedno vrhunske kakovosti. Zdaj je pri skoraj vseh novih filmih in tudi serijah na voljo 4K in poleg tega pri mnogih še način HDR v formatu Dolby Vision. Slika je res veliko lepša in po prvih vtisih nekje tam kot Netflixova, morda pa Apple TV+ ponuja še za odtenek višjo kakovost. Tudi zvok je zdaj pri določenih naslovih v načinu Dolby Atmos, vendar bo gledalcev, ki bodo to lahko izkoristili, verjetno precej manj od tistih, ki bodo lahko gledali v 4K, in tudi v Dolby Visionu. Aplikacija sicer sama prilagaja razločljivost oz. formate glede na napravo in hitrost internetne povezave.

Po prvih dveh dneh raziskovanja lahko brez zadržkov rečemo, da je HBO Max lep napredek v primerjavi z HBO Go in zanesljivo vreden svoje cene.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.