Volkswagnov Polo se ne da in je v dobri formi (#video)
Matjaž Ropret 21. septembra 2021 ob 12:10

Ob predstavitvi avtomobila, kot je Polo, lahko hitro zaidemo v klišejske in obrabljene ugotovitve. Toda dejstvo je, da njegova pomembnost pada ob višjih, potencialno bolj praktičnih T-Crossih in podobnih (kmalu pride še novi Taigo). Pa tudi, da je vedno bližje Golfu in drugim predstavnikom razreda višje. Pri osveženem Polu je res težko še kaj pogrešati.

Pri tem merim na tehnologijo, aktivno pomoč vozniku, počutje med vožnjo in ostalo razvajanje, ki smo se ga navadili v zadnjih letih. Polo je v drugi polovici šeste generacije na voljo skoraj izključno kot »avtomatik«. Ročni menjalnik je povezan le še z vstopnim turbinskim motorjem (tistega brez turba v Sloveniji ne bodo prodajali) s 70 kW oz. 95 »konji«, preskok na 81 kW oz. 110 KM pri sicer istem litrskem trivaljniku že pomeni eno samo izbiro – sedemstopenjski DSG. To malo poviša ceno, a tudi pomeni, da je vozniku še lažje in po svoje brezskrbno. Skupaj z dobro delujočim aktivnim regulatorjem hitrosti, ki zna avto povsem ustaviti, in držanjem znotraj pasu (torej obračanjem volana) je za volanom še komaj kaj dela. Menjalnik je v načinu D sicer nekoliko upokojenski, v načinu S pa lepo odziven in hiter. Za volanom pa sta tudi lopatici za ročne menjave, če si jih zaželiš. Dokler ne prideš v kakšen klanec pa ju boš v praksi verjetno pustil(a) pri miru. Že prej se je menda približno polovica kupcev tega motorja odločala za DSG. Za več moči bo treba poseči po izvedbi GTI, ki pa bo nekaj povsem drugega, saj bo iz dvolitrskega motorja TSI iztisnila 152 kW ali 207 KM.

Tehnološka novost so še prednji žarometi. Ti so v vsakem primeru popolnoma v tehnologiji LED, toda drugi nivo opreme Style ima matrične in svetlobni pas pod »masko«. Matrični žarometi so seveda fini zato, ker lahko izklapljajo in vklapljajo posamezne segmente in tako lahko delno svetijo »dolgi« in delno »kratki«. Tokrat tudi ni več klasičnih merilnikov, voznik ima v vsakem primeru zaslon, razlika je lahko le v diagonali digitalnega kombiniranega instrumenta, kot temu rečejo pri Volkswagnu. Osnovni je 8-palčni, doplačati pa je mogoče 10,25-palčnega, kakršnega vidiš na fotografijah in v videu.

Osrednji zaslon je lepše vgrajen v armaturo kot »tablica« v marsikaterem avtu. Opcij je več. Osnovna oprema prinaša 6,5-palčni zaslon, vse naslednje 8-palčnega in možnost uporabe sistemom Android Auto ter Carplay (celo brezžično), doplačati pa se da za 9,2-palčno diagonalo v povezavi z glasovnim upravljanjem. Pri obeh večjih je mogoče dokupiti tudi navigacijo, česar pa ni treba storiti takoj, lahko tudi šele čez nekaj let. Tudi pri Polu so namreč uvedli naknadno vklapljanje posameznih funkcionalnosti, seveda ob ustreznem plačilu. Dražji avtomobili tako filozofijo uveljavljajo že nekaj časa. V bistvu imajo vse potrebno v vsakem primeru vgrajeno, so pa določene zadeve izključene. Vgrajena je kartica SIM za posodabljanje zemljevidov, določene manjše nadgradnje in spremljanje podatkov o avtomobilu prek aplikacije na telefonu. Tako spredaj kot zadaj sta dva priključka USB-C, za brezžično polnjenje telefona v predalu je treba doplačati. Modul za upravljanje s klimatizacijo je prisoten, ni vse na osrednjem zaslonu, so pa tipke občutljive na dotik, ne fizične.

Zvočna zatesnjenost se zdi zelo dobra, sprednji sedeži udobni, edino konzola med njimi bi lahko imela prostor za večje plastenke in bila iz bolj ugledne plastike. Zadaj je prostora najmanj toliko kot pri večini avtomobilov tega razreda, mogoče celo za odtenek več in enako velja za prtljažnik, ki ima lahko nastavljivo dno. Od varnostne opreme je novost sredinska zračna blazina, sicer pa pričakujejo pet zvezdic na testu Euro NCAP, tako kot pri predhodniku.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cene se začnejo pri 15.763 evrih za različico Entry oz. 16.153 evrih za Life. Ti dve sta v resnici identični, le da ima druga že vključeni dodatni dve leti jamstva Porscheja Slovenija poleg standardne dvoletne tovarniške garancije. Nato se opremsko drevo razdeli na Style, ki prinaša več (uporabne) opreme in R-Line, kjer prevladuje »šminka«. Na vrhu je GTI. Pola proizvajajo v Južnoafriški republiki, zato se je bolje odločiti za enega od primerkov na zalogi ali v prihajanju kot ga naročati povsem po svojih željah, saj bi to pomenilo kar dolgo čakanje.  

Cenik

Tehnični podatki in oprema

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.