Volkswagen ID.3 se je dalo videti, peljati pa ga bo mogoče čez pol leta (#video)
Matjaž Ropret 7. decembra 2019 ob 06:42

Tudi v Sloveniji smo si vendarle lahko ogledali ID.3, prvi Volkswagnov avto na novi električni platformi MEB. Po tem kratkem srečanju lahko strnem tri vtise. Zunanja podoba je čedna in zanimiva, avto ni podoben nobenemu drugemu iste znamke. Notranja prostornost je res dobra, še posebej zadaj, spredaj pa gre malo na račun tega, da sredinske konzole skorajda ni. Tretje pa – upam, da bo končna različica (ta je bil še predprodukcijski) malo boljša glede materialov in njihove obdelave.

Res se zdi, kot da ID.3 prihaja na trg že leta. Navsezadnje smo že trikrat zamenjali koledarje, odkar so v Parizu prvič pokazali koncept ID. Naj bi se pa potem tempo pohitril, kajti nova platforma in tovarna v mestu Zwickau omogočata do 330 tisoč električnih avtov na leto. Zato naj bi Volkswagen do leta 2030 bistveno razširil ponudbo tovrstnih modelov, hkrati pa povečeval stopnjo avtonomne vožnje in razvijal koncepte za upravljanje z električnimi vozili.

Časovnica glede ID.3, ki bo vendarle enkrat moral priti na ceste, pa je trenutno taka. Konec januarja bodo končno objavili cenike in opreme, februarja bo tistih 140 prednaročnikov, ki so vplačali vsak pot petsto evrov, lahko dejansko naročilo svoje avte, za njimi pa še ostali, prvi lastniki naj bi svoj ID.3 dobili poleti, predvidoma julija. Za 2020 ima sicer uvoznik rezerviranih 400 primerkov tega modela, ki pri Volkswagnu oznanja začetek nove dobe.

Sam avto je skoraj enako velik kot Golf (4,26 m), tudi prtljažnik je 385 l na enakem nivoju. Je pa znotraj res opazno več prostora. Na voljo bodo sicer tri velikosti baterije – 45, 58 in 77 kWh – čeprav bo ohišje zanjo vedno enako in tako na zunaj ne bo razlik. Bo pa menda izvedba z največjo baterijo registrirana samo kot štirisedežnik. Glede ne predstavitev in vse izrečeno, pri Volkswagnu najbolj računajo na srednjo baterijo, ki ima po uradnih podatkih (WLTP) 420 km dosega (manjša 330, večja pa 550 km).

Tehnološke opreme bo precej, od dveh obveznih zaslonov do različnih vozniških pomagal, pa tudi upravljanja s tipkami, ki niso prave tipke, ali z glasom. Seveda bodo na voljo matrični žarometi LED in pa med drugim prosojni oz. projekcijski zaslon, ki bo (navidezno) nekaj metrov pred avto risal oznake, napotke za navigacijo. Kar bi znalo biti še kar znanstvenofantastično.

Za začetek bodo na voljo tudi tri “posebne”, uvodne različice, ID.3 1st (first oz. prvi), 1st Plus in 1st Max. Če sklepamo po njihovih okvirnih cenah (za srednjo baterijo) – pod 40 tisočaki, pod 46 tisočaki in pod 50 tisočaki – lahko nasploh pričakujemo cenovni razpon med 30 in 50 tisoč evri, na koncu pa za 7500 evrov manj, saj toliko znaša državna subvencija in naj bi tudi vnaprej.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja