Vizualno skoraj takšna kot film izpred treh desetletij (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 11. januarja 2023 ob 06:08

V poplavi kakovostnih in produkcijsko bogatih fantazijskih serij je Willow videti kot relikt preteklosti. Kar ni vedno dobro!

George Lucas je podpisan pod zgodbo filma Willow iz leta 1988, ki je med kritiki požel mešane občutke. Zgodba je sicer pravljično preprosta, a bila takrat v fantazijskem žanru unikatna. Bratovščina, poleg viteza Madmartigana (Val Kilmer) izstopa še najmanj pritlikavi čarovnik Willow (Warwick Ashley Davis), se odpravi na pustolovščino reševanja dojenčice Eloro Danan, ki ji je prerokovano, da bo povod uničenja zlobne kraljice Bavmorde. Na koncu jim to uspe, Madmarigan se poroči s hčerko zdaj kraljice Sorshe, Joanna Whalley in Kilmer sta se kasneje zares poročila v resničnem svetu, v kraljestvo se vrne spokojnost in vsi živijo srečno do konca svojih dni. Oziroma do prve epizode serije. Še to. Elementi filmske produkcije vključno s posebnimi učinki so bili za tisti čas na zelo visoki ravni, kar je še en razlog, zakaj film velja za relativno uspešnega.

Dobrih sedemnajst let kasneje kraljica Sorsha (Whalleyjeva) vlada sama, saj je Madmarigan skrivnostno izginil med raziskovanjem potencialnega žarišča zla, medtem ko je Elora (Ellie Bamber) dekle, ki se ne zaveda porekla in pomembnosti. Tako se je odločila Sorsha, da bi njo in kraljestvo zaščitila pred silami zla. Ko te ugrabijo princa Airka, je čas za novo druščino, ki se odpravi herojski pustolovščini nasproti. Seveda sta zraven tako Elora, ki kmalu izve, kdo pravzaprav je, kot zdaj ostareli Willow Ufgood (Davis). Rekli bi, da se tudi v fantazijskem kraljestvu zgodbe rade ponovijo.

Bojim se, da serija ni izkoristila odličnega kapitala, ki ji ga je zapustil film. Posebni učinki so nedvomno boljši kot v filmu, nenazadnje so vmes minila tri desetletja razvoja, a niso dodelani, kot bi lahko bili oziroma kakršni so v najbolj znanih lanskih fantazijah Zmajeva hiša in Prstanih moči. A bolj kot to me moti površna, nič kaj unikatna zgodba in ne pretirano prepričljivi liki. Willow se ni spremenil. Samo postaral. Pred tridesetimi leti je njegov »nastop« zažgal, danes je preveč »polikan«. Bojevniška princesa Kit nima karizme matere, njena partnerica Jade (politična korektnost spolnih orientacij ni izostala) pa ne Madmartigana. Kljub relativno dobrim posnetkom in redkim posebnim učinkom je dogajanje na trenutke preveč dolgočasno, da bi ogled prav posebej priporočal. Ravno tako se ne morem znebiti občutka o prisiljenosti projekta. Niso se pretirano trudili, da bi nekaj naredili res dobro in konkurenčno, temveč prej zato, da bi izkoristili spomin na uspešen film za polnjenje seznama vsebin pretočne storitve Disney+. Podpis Lucasa pod originalno zgodbo seveda pri tem še kako pomaga.  

Kaj: fantazijska serija Willow

Kje: pretočna storitev Disney+

Ocena 3: Medtem ko je film leta 1988 marsikoga navdušil, serija njegovega kapitala ni oplemenitila. V vseh elementih je povprečen izdelek.

Priporočilo: Zaradi pravljične vsebine in nežnih prizorov nasilja je označena kot primerna za starejše od 14 let. A mnenja sem, da jo zlahka gledajo tudi mlajši.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja