Vivo Y76: Utopljen v povprečju bo težko kogarkoli prepričal
Marjan Kodelja 4. avgusta 2022 ob 06:15

Kje so imeli pamet, da za vstop na slovenski trg izberejo nižji srednji cenovni razred, kjer najdete najbolj dolgočasne in v ničemer prav posebno odlične telefone?

Pomembno je, da se nam je Vivo (končno) odločil predstaviti, čeprav za zdaj še nisem opazil, da bi se v prodajnem smislu pretirano naprezali. Obenem nisem najbolj prepričan, da so izbrali pravi model. Prvi vtis je običajno najbolj pomemben, a je težko navdušujoč, če telefon v ničemer pretirano ne izstopa oziroma so njegove zmogljivosti bolj kot ne v povprečju! Povprečje je namreč beseda, ki še najbolje opisuje Vivo Y76.

Na hitro in ne pretirano podrobno!

Vivo sodi pod okrilje kitajske grupacije BKK Electronics, toda kljub temu se mi zdi, da je Y76 od zadaj, ponajprej zaradi fotografskega sklopa v dveh ravneh, podoben nekaterim lanskim telefonom Xiaomija. Ampak to mi je še najbolj všeč, kajti drugače so podrobnosti spoja med zaslonom in plastičnim ogrodjem in hrbtno ploščo, izvedene dokaj neizrazito in nič kaj pretirano lepo. Sprva me je zmotila izbočenost zaslona nad okvirjem, kajti takšna konstrukcija kar kliče po razbitju v primeru padca. Potem sem opazi, da je poleg utrjenega stekla na zaslon že v tovarni nameščena zaščitna folija.

Gledano skozi prizmo vključenih zmogljivosti, telefon ni niti pretirano slab ali pretirano dober. Če v čem, potem izstopa v termičnih lastnostih, ki so seveda tudi rezultat ne pretirano hitrega procesorja, in vmesniku za omrežja peta generacije (5G). Ostali brezžični standardi so nekoliko starejšega datuma. Ločljivost zaslona je primerna, a žal je za normalno uporabo na prostem premalo svetel. Ravno tako niso nič posebnega njegove fotografske zmogljivosti. O bližinski in globinski kameri kot običajno nima smisla izgubljati besed, medtem ko se 50-milijonska glavna dokaj solidno obnese v vseh svetlobnih razmerah. A kljub temu zaradi njenih fotografij zagotovo ne boste padli na zadnjo plat.

Tehnični podatki:

ProcesorMediaTek Dimensity 700 (2 x 2,2 GHz Cortex A76, 6 x 2,0 GHz Cortex A55) v 7 nm, grafika Mali G57 MC2
Zaslon16,71 cm (6,58 palca), IPS LCD, 1080 x 2408 pik, 460 cd/m2 (tipično)
Glavna kamera50 MP, f/1,8, 26 mm, PDAF; video 1080p (24, 30 ali 60 fsp)
Bližinska kamera2 MP, f/2,4
Globinska kamera2 MP, f/2,4
Kamera spredaj16 MP, f/2.0; video 1080p (30 fsp)
VmesnikiWi-Fi 5, Bluetooth 5,1, NFC, satelitski sprejemnik, USB-C
Biometrijatipalo prstnega odtisa v tipki za vklop
Operacijski sistemAndroid 12 (po nadgradnji), Funtouch 12
Pomnilnik8/128 GB, reža za pomnilniške kartice
Baterija4100 mAh, 44-vatno hitro polnjenje
MaterialUtrjeno steklo in zaščitna folija spredaj, ostalo plastika
Mere163,84 x 75 x 7,79 mm
Teža175 g

Dokaj obvladljiv z eno roko!

Čeprav podrobnosti niso izdelane filigransko natančno, je ohišje robustno, kompaktno, lepo leži v dlani in iz nje ne drsi. Površina hrbtne ploskve različno odbija svetlobo, zato vsaj v primeru »modre« barvne sheme, opazimo prelivanje barv. Dodatna prednost tega pa je, da so prstni odtisi, manj opazni. So tam, le vidni niso tako zelo kot na nekaterih drugih telefonih z bleščečimi ohišji. Y76 je očesu všečna naprava, ki je hkrati zaradi ozkih robov, sodobnega razmerja stranic in ne pretirano velikega zaslona, obvladljiva z eno samo roko. K temu nekaj doprinose še hitro in primerno natančno tipalo prstnega odtisa v bočni tipki za vklop. Enoročna uporaba je možna tudi v primeru manjših dlani, zatorej je telefon primeren za oba spola in uporabnike (skoraj) vseh starosti.

V kompletu je dodan prozoren silikonski zaščitni ovitek, ki poveča debelino naprave, toda obenem ne vpliva na njen siceršnji videz. Dvoje mi je pri njem všeč. Da lepo objame ohišje in da okoli zaslona in fotografskega modula naredi robova, ki zaslon in objektive zadnjih kamer do nekje ščiti pred razbitjem v primeru nerodnega padca.

Povprečne zmogljivosti

Hitrost in odzivnost sta polega zaslona lastnosti, na kateri verjetno najprej pomislite. Procesor ni pretirano hiter v primerjavi z najboljšimi, a je kos večini običajnih opravil. Do nekje se zaplete pri poganjanju grafično zahtevnejših iger, katerih pač ne morete igrati pri najboljših nastavitvah. Prednost tega je, da se ohišje niti pri polni obremenitvi procesorja, kar lepo kaže test, pretirano ne greje in sistemu ni treba drastično upočasnitev frekvence delovanja obeh zmogljivih jeder. Gledano iz perspektive zmogljivosti, so bile te med 7. in 30. minuto trajanja testa ves čas stabilne nekoliko nad 80 odstotki. Povem lahko tudi nekoliko bolj razumljivo. Igre boste na tem telefonu lahko igrali!

Vsekakor v povprečje sodijo ostale tehnične lastnosti. Še posebej zaslon, kjer bi kljub ceni pričakovali tehnologijo OLED. Žal ni takšen. Uporabljena je bolj običajna in zdaj cenejša tehnologija IPS. Ločljivost je v vseh pogledih primerna, medtem ko me moti dvoje (morda troje). Barve niso nič kaj posebej izrazite, svetilnost je prenizka za udobno uporabo na prostem in hitrost osveževanja je zgolj 60-herčna. Kljub nižji ceni bi pričakoval 90-herčno osveževanje.

Med pol ure trajajočem obremenitvenem testu je baterije izgubila 7 odstotkov napolnjenosti. Pri takšni obremenitvi bi torej zdržala dobrih sedem ur, kar s stališča manj zmogljivih strojnih komponent ni ravno velik dosežek. Gotovo pa je, da pri srednje zahtevnih uporabi, na primer v funkciji deljenja mobilne povezave z drugimi napravami preko mobilne dostopne točke (vmesnika Wi-Fi), zlahka zdrži do večera. Manjšo kapaciteto sicer še nekoliko omili podpora hitremu polnjenju.

Kljub vsemu čisto vse ni na ravni povprečnosti. So stvari, ki bi jih postavil nižje. Ponajprej zvočne zmogljivosti. En sam zvočnik namreč ni sposoben uporabne jakosti, medtem ko se slabša kakovost zvoka pozna predvsem v neizrazitih nizkih tonih (basih).

Fotografska povprečnost

Osredotočil se bom zgolj na glavno in sprednjo kamero, kajti drugi dve zadnji sta po mojem prepričanju popolnoma odveč. Kot v vseh telefonih, ki se še vedno hvalijo z bližinsko in globinsko.

Glavna kamera se zadovoljivo obnese v vseh svetlobnih razmerah. Najbolje sicer podnevi, kjer me moti nekoliko manj izrazita dinamika, saj je videti, kot bi bila na fotografijah meglica, že ko sem objektiv že nežno obrnil proti soncu. Barve so sicer čisto korektne in ne preveč poudarjen, morebiti malo anemične. Podrobnosti je na fotografiji dovolj.

Optične povečave telefon Y76 nima, zato je na voljo 2-kratna digitalna oziroma izrez iz fotografije glavne. Ta je pogojno uporabna, škoda le, da algoritem za moj okus pretirano ostri robove, kar izniči »lepoto« prizora. Ravno tako je manj podrobnosti, zato so nekatera področja videti preveč zmehčana.

Povečave je sicer še veliko manj uporabna ponoči, ko je smiselno uporabiti nočni način fotografiranja. Izrazito opazen je šum, ki je na fotografijah brez povečave manj izrazit. Nočne fotografije so sicer dovolj svetle, barve pravilne, le podrobnosti je manj, zato je mehčanje izrazitejše.

Dokaj solidno se obnese tudi prednja kamera. Pri njej me je še najbolj zmotilo pretirano mehčanje, ki je zopet izrazitejše v slabih svetlobnih razmerah in ponoči. Čisto druga pesem je video. Kakovost je namreč pod povprečjem razreda (ali pričakovanj). Šuma je preveč že pri normalnih svetlobnih razmerah, medtem ko se v slabih samo še poveča in povzroči, da so podrobnosti mehke in dokaj neizrazite. Posebej je to problematično, ko gledamo zamazane obraze ljudi na posnetku. Glede na razločljivost tipala sem pričakoval boljšo kakovost.

HVALIMO
 • Že nameščena zaščitna folija zaslona
 • Podpora za omrežje 5G
 • Dodatni silikonski zaščitni ovitek
GRAJAMO
 • Prenizka svetilnost zaslona
 • Ne najboljša življenjska doba baterije
 • Bližinska in globinska kamera predstavljata nepotrebni »balast«
Vivo Y76
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
3.1

Naj kupim?

V nižjem cenovnem razredu, kjer je mimogrede veliko različnih modelov, je običajno, da modeli izstopajo vsaj v eni lastnosti oziroma zmogljivosti. Vivo Y76 krši to nezapisano pravilo. Če izstopa v čem, potem morda v tem, da je v vseh pogledih »povprečen«. Kljub ceni, ki trenutno znaša 330 evrov, zato zelo težko pade v oči potencialnemu kupcu, še posebej, ker ga nisem našel v ponudbi operaterjev in ker ga pretirano agresivno ne oglašujejo! Škoda. Kajti pravzaprav ni slab telefon in gotovo bi se našla lepa skupina uporabnikov, ki bi bila z nudenim bolj kot ne zadovoljna.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.