Vivo X80 Pro se poskuša prebiti v ekskluzivni klub, ki so ga zasedli Apple, Samsung in Xiaomi
Matjaž Ropret 7. julija 2022 ob 10:32

Pred kakšnim mesecem smo poročali o vstopu znamke Vivo na slovenski trg. Zdaj je v predprodajo prišel njen paradni telefon X80 Pro, zelo čislan med tujo strokovno javnostjo, kot tudi že predhodnika  X70 Pro in X60 Pro. Zato poglejmo, kaj (na papirju) ponuja novinec.

Večkrat smo že dejali, da prva polovica leta ni postregla s posebej dobro letino vznemirljivih telefonov. Vivo X80 Pro mi lahko bil eden od tistih, ki to utegnejo nekoliko popraviti. Gre namreč za model, kjer niso spregledali nobenega pomembnega vidika. Napravo poganja procesor Snapdragon 8 prve generacije, ki je bil v času predstavitve najzmogljivejši, šele kasneje je Qualcomm proizvajalcem ponudil malenkostno izboljšano različico Plus (ki jo bosta imela vgrajeno Xiaomijev 12S Ultra in Asusov ROG Phone 6 Pro). »Običajna« osmica je kljub temu še vedno odličen procesor, ima pa rahlo težave s segrevanjem, zato bo zanimivo videti, kako so ta vidik rešili pri Vivu. Nekateri telefoni, ki smo jih doslej testirali s tem procesorjem, so namreč morali pri dolgotrajnejših obremenitvah kar konkretno zniževati frekvenco. Povezljivost 5G, Wi-Fi 6 in Bluetooth 5.2 je malodane samoumevna že v nižjih cenovnih razredih, kaj šele v najvišjem.

Zaslon OLED meri 6,78 palcev, ima ločljivost 1440 x 3200 in ponuja dinamično osveževanje do 120 Hz. Pod njim je »ekstra velik« ultrazvočni čitalnik prstnih odtisov, ki je menda tudi zelo hiter. Ne manjkata stereo zvočnika. Baterija v tem telefonu ima solidnih 4700 mAh kapacitete, žično polnjenje je z maksimalnimi 80 W zelo hitro, prav tako brezžično (ki ga tokrat, hvalabogu, niso izpustili) s 50 W.

Fotografija je tisto področje, kjer ta mobilnik menda najbolj blesti, seveda bo pa to treba preizkusiti v praksi. Tudi tu je vpleteno nemško podjetje, ki se spozna na optiko, in sicer Zeiss. V preteklosti je že sodelovalo z drugimi znamkami iz sveta mobilne telefonije. Nima sicer tako velikega tipala pri glavnem objektivu kot nedavno predstavljeni Xiaomi 12S Ultra, toda GNV velikosti 1/1,31palca je še vedno med večjimi, kar jih najdemo v pametnih telefonih. Premore 50 milijonov pik in optični umirjevalnik. Širokokotni objektiv ima 48-milijonsko tipalo, kar je dokaj neobičajno, precej pogostejša izbira so tu 12- ali 13-milijonska tipala. Še ena posebnost je »portretni« objektiv z goriščnico 50 mm, čemur bi lahko rekli tudi dvakratna optična povečava (»zum«), z večsmernim motoriziranim umirjevalnikom, v žargonu gimbalom. Periskopski objektiv z 8-milijonskim tipalom pa omogoča petkratno optično povečavo in 60-kratno hibridno oz. digitalno. Zeiss je med drugim prispeval premaz objektivov proti odbleskom in način za doseganje globinske neostrine pri snemanju videa (Zeiss Cinematic Video Bokeh), medtem ko je Vivo razvil svoj procesor (V1+) za obdelavo videoposnetkov z umetno inteligenco.

Malce drugačen in nenavaden je tudi dizajn. Znamka se pač mora nekako razlikovati od denimo Oppa ali Oneplusa, ki so sodita pod isto okrilje in izdelujeta tehnološko zelo podobne telefone. Tako je zaslon v kotih nekoliko zaobljen, zadaj pa je foto-video modul na veliki »ploščici«, izboklini čez skoraj celotno širino telefona in tudi precej v višino. Ohišje je sicer vodoodporno po standardu IP68.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cena znaša 1199 za pomnilniško konfiguracijo z 12/256 GB, kar je glede na vse lastnosti precej konkurenčno. V prednaročilu (do 14. julija) v Big bangu kupci dobijo še dodatno leto garancije (skupaj tri namesto dveh) in šest mesecev »programa zaščite zaslona pred nenamernim zlomom,« kar je verjetno brezplačna menjava razbitega zaslona prve pol leta po nakupu telefona. Seveda Vivo še vedno čaka prepričevanje kupcev, da je zaupanja vredna znamka in da je smiselno odšteti toliko denarja za njegov telefon, ne za kakšnega drugega z bolj zvenečim, prepoznavnim in uveljavljenim »imenom«.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.