Višje cene in odmik od ustaljene konstrukcije?
Marjan Kodelja 28. decembra 2016 ob 07:37

Skoraj vsi pametni telefoni oblikovno in konstrukcijsko sledijo zapovedim, ki jih je obelodanil originalni iphone. Bolj ali manj velik zaslon, s simetrično velikima robovoma nad in pod. No vsaj stranska sta iz leta v leto ožja. V gornjem so kamera, par tipal in zvočnik, spodaj pa tipke ali pa nič!

Zaslon je edini res uporabni element na prednjem delu, zato je površine brez njega, razmetavanje s prostorom. V letu 2017 naj bi zato prodrli telefoni, pri katerih bo zaslon čisto do »vrha«, kar bo spremenilo zunanjo in notranjo konstrukcijo. Sprašujemo se, ali je možen tudi telefon, pri katerem bi bila cela prednja plat en sam velik zaslon? Pravzaprav je tudi to možno!

Malo verjetno je, da bi prednjo kamero preprosto ukinili, kajti roko na srce, večina ljudi je nora na sebke. Te je moč »delati« tudi z zadnjo kamero, ni pa tako preprosto. Rešitev sta pravzaprav dve, kajti še en zaslon na hrbtišču za sebke ni gospodaren. Ostal bo spodnji rob in se bo kamera preselila tja ali pa bodo preprosto v zaslon »zvrtali« luknjo, kot je razvidno iz nekaterih ugibanj, kakšen bi bil lahko iphone 8. Videti bo sicer malce čudno, a bo površina zaslona zato večja. Kar pa se tiče ostalih »zadev« v gornjem, predvsem tipalo svetlobe, bližinsko tipalo ter zvočnik, jih lahko preselijo drugam oziroma uporabijo tehnične rešitve, da so še vedno na svojem mestu, vendar pod zaslonom. Bližinsko tipalo je namreč lahko ultrazvočno, namesto infrardeče, zvočnik pa bi lahko zvok »oddajal prek kovinskega okvirja telefona ali na kakšen podoben način. Večina telefonov s sistemom Android pa tako ali tako na prednji strani nima več gumba ali gumbov, kar pa se tiče Apple, lahko gumb, ki od letos ni več fizični in tipalo odtisa vgradi kar v zaslon.

Kaj še lahko pričakujemo? Zmogljivejši in varčnejši procesor v najdražjih modelih, kajti zgodil se bo premik na 10 nm tehnologijo proizvodnje. Telefoni bodo še za odtenek »mogočnejši«, večini nam je pravzaprav zato vseeno, saj nam zadošča zmogljivost dve leti starih procesorjev, vprašanje pa je tudi, ali se bo zategadelj opazno podaljšala avtonomija baterije. Malo verjetno, tudi zaradi zapletov z Note7, ki so se vžigali zato, ker je imela baterija v ohišju premalo prostora, da bi med delovanjem normalno »zadihala«. Kar se tiče fotografskega dela pa je še najbolj zanimiva napoved, da se bodo »dvooke« kamere preselile tudi v cenejše modele. Pričakujemo pa lahko tudi izboljšanje algoritmov, da bodo ti lahko iz takšne konfiguracije objektivov »iztisnili« kaj bolj uporabnega, kot do zdaj!

Zadnja napoved pa ni tako optimistična. Opazili smo namreč, da se »paradni« modeli dražijo in nič neobičajnega ni cena prek tisočaka za najbolj zmogljivega (beri z največ pomnilnika). Nekoč je veljalo, da je magična meja, koliko so uporabniki še pripravljeno mesečno plačevati operaterju za »subvencioniran« telefon 20 evrov. Že zdaj za najboljše med najboljšimi plačujemo več, naslednje leto pa se zna dogoditi, da bo mesečna »rata« tudi za izdelke brez jabolčnega logotipa presegla 30 evrov. Posledično pa bodo ti telefoni dražji tudi v prosti prodaji. Do česar skoraj gotovo ne bi prišlo, kajti cene izdelave telefonov ne rastejo z enako stopnjo, če ne bi bilo prodaje prek operaterjev in bi se vsi telefoni morali za uporabnike tepsti na normalno delujočem trgu!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.