VIKEND ANKETA: Te mika robot na domači trati?
Matjaž Ropret 10. junija 2023 ob 08:13

Deževje je dodobra namočilo zemljo in trava je odločno pognala, zato je vsakotedenska košnja vrta skoraj nujna. Večinoma to še počnemo z lastnim naporom, saj robotske kosilnice še ne dosegajo priljubljenosti in razširjenosti robotskih sesalnikov. V tokratni anketi nas zanima, ali bi se to lahko spremenilo.

Podobno kot roboti, ki se vozijo po naših stanovanjih in pobirajo smeti, so tudi tisti za košnjo večinoma oblikovani v slogu zaprtih posod, kot bi poveznili pokrov čez kolesa in rezilo. zato pogosto izpadejo dokaj okorne, vsaj na pogled, in primerne bolj za ravne zelenice kot pa za kakšen malce bolj razgiban teren, kakršni so precej bolj pogosti. To je zagotovo eden od razlogov za manjšo razširjenost robotskih kosilnic, drugi je nujno vkopavanja žice pri večini modelov, da robotu zamejimo področje delovanja, in še tretji je cena, saj za znesek dobrega notranjega robota dobimo kvečjemu povprečnega zunanjega.

Te dni smo začeli testirati kosilnico Ecoflow Blade, ki poskuša spremeniti pogled vsaj na prva pomisleka, s ceno treh tisočakov namreč tretjega ne more. Že na pogled je bolj okretna in hribovska, čeprav ni nujno, da se bo kot taka tudi izkazala. Poleg tega ne potrebuje žice, temveč ima stolpič za sprejemanje satelitskega signala in natančno izračunavanje položaja (menda na 2 cm natančno), poleg tega pa še kamere in tipala za orientacijo. Pred prvo košnjo na posameznem območju pa jo v aplikaciji kot z daljinskim upravljalnikom peljemo po robovih trate. Vsekakor izjemno zanimiva naprava in o ugotovitvah testiranja sledi podroben članek in najbrž tudi video.

Pred tem pa nas zanima, kakšen je vaš pogled na te domače pomočnike. Bi si privoščili enega od njih, ste si ga morda že, ali pa boste ostali kar na eni od klasičnih metod?

Ta anketa je zaključena

Razmišljaš o nakupu robotske kosilnice?

Nekaj nasvetov o (klasičnih) robotskih kosilnicah smo sicer že podali pred letom oz. dvema, vendar mislimo, da nasveti še vedno držijo. Tako si lahko preberete, kakšne so sploh razlike med dražjimi in cenejšimi tovrstnimi roboti in pa, kako je pri teh pripomočkih z določanjem položaja s pomočjo satelitov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja