VIKEND ANKETA: Novi najboljši telefoni so na vidiku
Matjaž Ropret 14. januarja 2023 ob 05:57

Bližajo se predstavitve prvih letošnjih paradnih pametnih telefonov. Samsung jo bo za serijo Galaxy S23 opravil 1. februarja v San Franciscu, Vivo in Xiaomi bosta verjetno prav tako februarja še za evropski trg prikazala telefone serije X90 in 13, ki so na Kitajskem sicer že v prodaji, drugi pa bo enkrat vmes vtaknil še predstavitve modelov Redmi Note Pro 12 in Poco X5.

Samsung Galaxy S23

Serija S23 po vseh znanih podatkih in fotografijah, ki so že ušle na internet, ne bo bistveno drugačna od lanske S22. Kdor razmišlja o nakupu katerega od slednjih modelov v trenutnih akcijah (denimo pri A1 ali Telemachu), naj presodi le, če mu morda kakšna specifična lastnost pri njih ne ustreza oz. si tam želi konkretne izboljšave. V splošnem gledano in za ne najbolj zahtevne uporabnike zelo revolucionarnih razlik ne bo.

Pomembna sprememba bo sicer uporaba Qualcommovega procesorja (konkretno Snapdragon 8 druge generacije) tudi v Evropi, letos se nam torej ne bo treba zadovoljiti z Exynosom, ki se je vedno izkazal za nekoliko inferiornega. Govorice napoveduje še izboljšave pri zvočnikih, mikrofonih, umirjanju slike med snemanje in drugih zmožnostih, ki jih bodo zares cenili le redki uporabniki. Glede dizajna, zaslonov in tudi fotografske kakovosti (in same »konstelacije« objektivov) bomo še videli, kakšne bodo dejanske nadgradnje, kajti na pobeglih fotografijah se od lanskih pretežno razlikujejo barve. Presenečeni bomo, če ne bo vgrajena možnost satelitskega klica v sili.

Xiaomi 13

Xiaomi 13. Foto: Xiaomi

Konkurenti s Kitajske bodo imeli spremenjen dizajn, saj bodo v iphonovskem slogu bolj oglati. Tudi tu lahko pričakujemo isti procesor kot pri triindvajseticah. Običajni 13 bo obdržal mnoge lanske »specifikacije«, a pri nekaterih bodo opravili pomembno izboljšanje. Tako se bodo fotografski objektivi ponašali z napisom Leica in tokrat je zraven tudi pravi teleobjektiv s trikratno optično povečavo. Zaslon je pri kitajskem modelu malenkost večji in na žalost po novem raven, a še vedno gre za kompakten telefon, in še naprej manjka dinamično spremenljivo osveževanje, telefon izbira zgolj med 120 in 60 Hz.

Xiaomi 13 Pro. Foto: Xiaomi

Xiaomi 13 Pro ohranja večji in ob robovih ukrivljen zaslon, ki je vrste LTPO za dinamično spreminjanje osveževanja, in ima tudi ločljivost 1440p. Znova so pri vseh treh objektivih na zadnji strani 50-milijonska tipala, pri čemer je glavno »enopalčno« iz modela 12S Ultra, vendar verjetno ne uporabljeno v celotni površini. Teleobjektiv tokrat ponuja trikratno povečavo in tudi je k uglasitvi pripomoglo podjetje Leica.

Vivo X90 Pro+

Vivo X90 Pro+. Foto: Vivo

Pri Vivu je »fotografski« partner Zeiss in tudi se glavni objektiv ponaša z enopalčnim tipalom s 50 milijoni pik. Zraven sta še periskopski teleobjektiv s 3,5-kratno povečavo in »portretni« 50 mm (2x), kar se zdi bolj smiseln nabor kot pri modelu X80 Pro, ki smo ga testirali pred nekaj meseci. Zaslon bo podoben kot pri Xiaomiju 13 Pro (6,78 palcev), baterijo bo mogoče hitro polniti tako žično kot brezžično in vgrajene bodo verjetno vse trenutno bistvene tehnologije. Upamo, da se bo Vivo za globalno izvedenko znebil bleščeče črte na hrbtišču.

Ta anketa je zaključena

Kateri od prihajajočih telefonov te najbolj vznemirja?

Naslovna fotografija: Xiaomi

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja