Vgrajena »simka« poenostavlja podatkovno gostovanje
Matjaž Ropret 10. avgusta 2019 ob 06:39

Že nekaj let nazaj je Apple menda poskušal prepričati operaterje, naj potrdijo njegovo idejo o telefonih brez rež za kartice SIM. Te bi bile izključno integrirane na čipovju, t. i. e-SIM. Ameriški operaterji so bili proti in današnja realnost je taka, da imajo aktualni iPhoni (XS, XS Max in XR) ter Pixli (3 in 3 XL) poleg prostora za fizično »simko« vgrajeno še elektronsko. To pa odpira določene možnosti, še posebej za tiste uporabnike, ki rabijo dve številki ali veliko potujejo.

V Sloveniji je e-SIM za zdaj uvedel Telekom Slovenije, ampak resnici bolj zato, da se lahko pohvali s tem, kot da bi poskušal ponuditi kakšno inovativno storitev. Zadeve tudi še nisem preizkusil, zato ne morem dati kakšne ocene, sem pa bil med letošnjim sejmom MWC eden od testnih uporabnikov tuje (kanadsko-ameriške) rešitve, ki zdaj prišla na trg pod imenom knowroaming. Poanta je nekako taka, kot bi v telefon vtaknil dodatno kartico za prenos podatkov v destinaciji, kamor potuješ. Le da to storiš digitalno, v približno minuti, brez iskanja ustrezne v trgovini ali operaterjevi poslovalnici.

»Namestitev« operaterja oz. ponudnika na »kartico« v telefonu je preprosta. Ko se odločiš za nakup (po spletu, kajpak), dobiš kodo qr, ki jo prebereš s telefonom. Ta prepozna, da poskušaš dodati nov profil za kartico SIM, te vpraša za potrditev in tako imaš poleg primarnega (s fizične kartice SIM) zdaj na voljo še enega operaterja. Ta se lepo predstavi z imenom, ne kakšno čudno kodo ali sploh brez. Mislim, da sta v iPhonih lahko hkrati aktivni obe kartici, tako da imaš lahko svojo domačo za klice in sporočila, drugo (denimo knowroaming) pa za prenos podatkov. V Pixlih je na žalost lahko naenkrat aktivna samo ena kartica, zato je treba preklapljati med njima. V Barceloni sem tako začasno izklopil svojo siceršnjo številko ali sem jo prevezal na drugi telefon, in šel na podatkovno, ki mi je kar prav prišla. Še posebej za prenašanje večjih (video) datotek, ker wi-fi nikoli ni zanesljiv, kadar nisi doma. Preklapljanje med operaterjema je trajalo kakšne pol minute do minuto, je pa Telna (operater, ki stoji za vsem skupaj) očitno imel dogovore z drugimi španskimi operaterji kot A1, saj se e-SIM ni priklapljala na ista omrežja kot plastična kartica. Zadeva je delovala dobro, večino časa sem bil na LTE, se mi je pa dozdevalo, da se je nekajkrat po določenem času kakovost storitve malo znižala (se je hitrost upočasnila), a to je bilo mogoče zaradi mejnega signala LTE (in padanja na 3G) na eni od lokacij.

Kakšna je ponudba knowroaming? Za zdaj sta na voljo po dva »paketa« za dve destinaciji – Evropo in ZDA. Pri obeh za 1 GB, veljaven 30 dni, odšteješ deset dolarjev, za mesečnih 5 GB pa 40 dolarjev. Ni najbolj poceni, a za mobilno internetenje v Ameriki verjetno še vedno ceneje, kot če bi si tam omislil kartico, ali – bognedaj – poskušal z roamingom iz svoje domače naročnine. Razen, če imaš v njej kakšne vključene količine za ZDA. V Evropi je seveda omenjena ponudba od sprostitve roaminga za nas pretežno nesmiselna, zagotovo pa bo zanimiva za kakšnega neevropejca. Kot bo za nas poleg Amerike verjetno v kratkem prihajajoča dodatna destinacija – Azija. Tudi tam naj bi bile cene enake ali podobne, le obdobje veljavnosti gigabajtov bo menda krajše.

Zagovorniki rešitve e-SIM jo vidijo kot poenostavitev in tudi olajšanje prehajanja med operaterji, saj ne bo več treba vsakič dobiti nove fizične kartice, ampak samo omenjeno kodo za prenos profila v telefon. To mogoče drži, a nisem prepričan, da operaterji ne bodo omejili »premikanja« kartice oz. profila iz telefona v telefona. Zdaj preprosto vzamem kartico iz enega in jo vstavim v drugega, potem pa si prav lahko predstavljam, da bo treba za vsako tako potezo nekje zaprositi za novo kodo, dobil pa boš lahko eno na mesec ali kaj takega. Za tovrstne občasne zakupe, kot je zgoraj omenjeni in ki jih matični operater ne ponuja, pa je dodatna digitalna simka v telefonu kot naročena. Prepričan sem, da se bo taka ponudba v prihodnjih mesecih in letih še precej razširila, sploh za podatkovne storitve, ki pa marsikomu povsem zadoščajo, saj gre danes skoraj vsa naša komunikacija prek spletnih storitev, mimo operaterjev.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja