Verodostojne informacije o bolezni covid-19
Marjan Kodelja 26. marca 2020 ob 11:53

Mednarodni center za umetno inteligenco (IRCA) s sedežem v Sloveniji je uvedel portal Corona Virus Media Watch, ki je plod dela slovenskih znanstvenikov Instituta »Jožef Štefan«.

Portal je zamišljen kot osrednja planetarna točka, na kateri so združene verodostojne informacije, medijske objave in vizualizacije, zaradi česar je uporaben tako za splošno javnost kot tudi za politike in strokovnjake. Podatki o okuženih in žrtvah pridobivajo iz dveh virov. Na uradnem GHO (Global Health Observatory) so podatki na voljo enkrat dnevno, zato so uporabni za analize. Drugi vir pa je spletna stran Worldmeter s podatki v realnem času, ki so podlaga za vizualni prikaz.

Na Inštitutu Jožef Stefan so pred leti razvili sistem za registracijo dogodkov (Event Register), ki podatke zajema iz približno 50 tisoč medijev iz celega sveta. Objavljene vsebine sistem zazna skoraj v realnem času, zamik je namreč med petimi in desetimi minutami, na dan pa jih zazna približno pol milijona. Čeprav so članki v originalnem jeziku, glede na državo izvora, so za potrebe portala Corona Virus Media Watch naredili filter, ki upošteva zgolj tiste, ki govorijo o virusu.

Na portalu najdete še nekaj drugih zelo zanimivih vsebin. Med njimi je na primer vizualizacija širjenja virusa od trenutka, ko je bil prvič zaznan na Kitajskem. Države so predstavljene v obliki mehurčkov, ki rastejo glede na število mrtvih, medtem pa se premikajo po grafikonu s številom okuženih na osi X in rasti števila okuženih na osi Y. Pred kratkim pa so dodali še simulator socialne distance, ki ga je naredil Andrej Bauer iz fakultete za matematiko. Če se poglobite vanj, dobite primerno orodje za interaktivno raziskovanje učinkov socialne distance na širjenje nalezljivih bolezni.

Sicer pa lahko veliko o virusu najdete tudi na spletni strani Instituta Jožef Stefan. Strokovnjaki s področja biokemije namreč za laično javnost pripravljajo vpoglede v mehanizme delovanje novega koronavirusa, kot jih razkriva znanost. Za zdaj je na spletni strani mogoče najti informacije o velikosti in strukturi virusov, mehanizmu vdora v celico in mehanizmih obrambe pred virusom ter metodah zdravljenja. Poljudne vsebine pripravljajo Dušan Turk in Boris Turk z odseka za biokemijo in molekularno in strukturno biologijo, Boris Rogelj in Janko Kos z odseka za biotehnologijo ter Igor Križaj z odseka za molekularne in biomedicinske znanosti.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.