Telefoni Motorola so spet v Sloveniji in prinašajo ščepec drugačnosti
Matjaž Ropret 27. oktobra 2016 ob 14:00
Moto Z Play z dodatkoma Hasselblad Truezoom in Insta-share.
Moto Z Play z dodatkoma Hasselblad Truezoom in Insta-share.

Od sredine novembra so v Sloveniji znova v prodaji pametni telefoni z oznako Motorola. Ta proizvajalec je že dve leti v lasti kitajske korporacije Lenovo in za zdaj vzdržuje ločeno modelno linijo Moto. Trenutno je v njej šest različnih modelov v treh serijah, E, G in Z. V prihodnje bi se lahko vsi telefoni tega podjetja imenovali Moto, vendar ni povsem jasno, ali bodo zgolj prenesli oznako na celoten portfelj ali ga bodo dejansko tudi prečistili. Zdaj je namreč v njem precej ne ravno uspelih modelov. Telefoni Moto so za zdaj na voljo v prosti prodaji, pri operaterjih bo treba nanje še nekoliko počakati.

V Lenovu si želijo, da bi bilo največ zanimanja za paradno serijo Z, v kateri sta modela Moto Z in Moto Z Play (Moto Z Force v Sloveniji ne bo na voljo). Precej bolj verjetno pa je, da bo boljšo prodajo dosegala družina Moto G s tremi predstavniki. Najcenejši Moto E se glede na majhno cenovno razliko v primerjavi z G-ji in povprečne tehnične lastnosti zdi nekoliko odveč. Prva modela pri trgovcih sta Moto G Play in Moto Z Play.

Serija Z je sicer tista, kjer se telefoni Moto dejansko ločijo od vseh drugih na trgu. Vsi njeni predstavniki imajo na zadnji strani nožice in magnete za pritrjevanje dodatkov. S tem ponujajo nekakšno modularnost, poleg LG-jevega G5 edini v branži. Druga razlikovalna lastnost pa je debelina. Moto Z je s 5,19 mm (če ne štejemo izbokline za fotoaparat) eden najtanjših telefonov sploh. Moto Z Play pa je debelejši, a ima eno večjih kapacitet baterije v tem razredu – 3510 mAh. Tanjši je sicer za razred zmogljivejši (Snapdragon 820 proti 625), z zaslonom QHD, Play ima »zgolj« Full HD, in seveda bistveno dražji. Stane namreč 750 evrov v prosti prodaji, Play za širši krog kupcev verjetno bolj sprejemljivih 500.

Dodatkov Moto mods je pet, od teh dodatne baterije ne bo v prodaji. Njihova poanta je, da jih je mogoče enostavno pritrditi in ostraniti, pa tudi delovati (vsaj v teoriji) začnejo brez kakšnih dodatnih posegov uporabnika. Cenovno in tudi sicer se nam po prvih vtisih zdi najbolj zanimiv zvočnik JBL Soundboost za 80 evrov. Najmanj en »stilski« pokrov, ki doda nekaj hrapavosti zadnji površni in jo naredi ravno, ker izniči izboklino fotoaparata, je že v škatli telefona. Vsak posebej pa stane 20 evrov. Potencialno zanimiv se zdi še projektor Insta-share s podobnimi lastnostmi kot v tablici yoga, ki pa z 270 evri priporočene cene ne bo poceni. V praksi je dejansko zabaven in tudi slika ni slaba. Fotoaparat Hasselblad Truezoom z desetkratnim zumom za 250 evrov bi skoraj moral imeti večje tipalo, denimo enopalčno, da bi bil resna nadgradnja glede na to, kar že ponuja telefon sam po sebi. Poleg tega ima po prvih izkušnjah z njim počasno in nezanesljivo ostrenje, a kadar mu uspe izostriti, so rezultati lahko dobri.

V družini Moto G je težje izbrati favorita. Osnovni, cenovno osrednje pozicionirani G4 (260 evrov) in G4 Plus (300 evrov) sta zelo podobna, oba s petinpol palčnim zaslonom Full HD in procesorjem Snapdragon 617. Ima pa Plus več fotografskih megapik, dodaten gigabajt pomnilnika in, morda še najbolj dobrodošlo, edino od G-jev prepoznavo prstnih odtisov. Zato se nam vsaj glede na specifikacije zdi bolj smiseln nakup. Cenejši (190  evrov), manjši (petpalčni zaslon) in manj zmogljivi G4 Play je že bolj predstavnik nižjega razreda in namenjen cenovno občutljivejšim kupcem. Zgolj gigabajt delovnega pomnilnika se nam zdi premalo, enako težavo ima tudi Moto E. Vsi trije telefoni so sicer precej veliki, ampak tako je danes vsesplošno stanje ponudbe.

Kot rečeno se v Lenovo trenutno z vprašanjem, koliko je smisla v drobljenju razvojnega potenciala in tržne umestitve na dve znamki. Na podobno zagato bo kmalu trčil tudi Huawei. Regijski predstavniki so na predstavitvi telefonov Moto zatrjevali, da ostajajo tudi mobilne naprave Lenovo in da je na trgu prostor za obe znamki, toda zadnje informacije iz Kitajske pravijo drugače.

***

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.