Veliko o umetni inteligenci, toda najpomembnejša je slovenščina na iPhonu
Matjaž Ropret 11. junija 2024 ob 05:54

Apple te dni organizira svojo vsakoletno razvijalsko konferenco WWDC in v uvodnem nastopu so predstavniki korporacije naštevali novosti na različnih platformah ter prvič predstavili iniciativo umetne inteligence, ki ji seveda rečejo Apple Intelligence (toda akronim AI ostaja enak kot pri Artificial Intelligence). Videli smo pravi tutti frutti različnih napovedi, v prvih preizkusnih izdajah operacijskih sistemov iOS 18 in iPadOS 18, ki bosta sicer na za vse uporabnike na voljo jeseni, pa se je pojavila slovenščina.

Zanimiva je bila že ena od začetnih trditev, kajti prvi mož Appla Tim Cook obožuje pretočno storitev, ki jo podjetje nudi, in vsebine na njej. Tako je TV+ oklical kar za najboljšo razvedrilno storitev nasploh, kar bi sam glede na omejeno število serij in filmov v njej označil za pretiravanje. Nedvomno je v knjižnici nekaj izvrstnih naslovov, toda druge jih imajo še precej več, tudi drugi vidiki storitve, četudi na nivoju, pa ne presegajo konkurence. Aplikacija je sicer dobila kontekstualni dodatek, saj bo pritisk tipke navzdol na daljinskem upravljalniku prikazal podatke o glavnih igralcih v predvajani seriji ali filmu. Funkcionalnost, ki so si jo sposodili neposredno iz Amazonovega pretočnika Prime Video.

Še posebej iOS 18 bo prinesel nekaj uporabnih novih možnosti, med njimi eno, za katero smo dobesedno moledovali dolga leta. Končno bo namreč mogoče na zaslonu telefona prosto razporejati ikone in jih sistem ne bo več strnil skupaj brez presledka med njimi. Ikone bodo lahko prvič doslej v barvni temi, kar drugod tudi že poznamo zelo dolgo. Poleg tega bo mogoče v »kontrolno središče« dodajati različne pripomočke, omogočili bodo snemanje klicev in dodali upravljalnik gesel. Slednje je slaba novica za podjetja, ki so specializirana za tovrstne aplikacije oz. storitve, ki pa so to lahko pričakovala, in bodo morala prepričati uporabnike, da jim je vredno namenjati denar za dodatne funkcionalnosti. Predrugačena je aplikacija Foto (galerija), čez satelite bo, kjer je to podprto, mogoče pošiljati kratka sporočila, z Apple Pay pa bo mogoče s približanjem drugemu iPhonu prenesti denar prijatelju (denimo za kosilo ali pijačo), podobno kot »flikniti«, vendar še malenkost bolj preprosto.

Medtem bo sistem iPadOS ponudil kalkulator, ki bo znal računati tudi enačbe, vnesene s pisalom. Še nekaj drugih novosti, povezanih s slednjim bo, žal pa niso prikazali nič takega, kar bi povzdignilo tablice iPad na produktivnostni nivo prenosnikov Macbook.

Kot so ugotovili tisti, ki na svoje naprave nameščajo preizkusne (»beta«) različice omenjenih operacijskih sistemov, pa je v novi izdaji končno kot sistemski jezik vključena slovenščina. Po novem zakonu o javni rabi slovenščine je sicer rok prihodnjo jesen, vendar pa so že nekaj časa krožile določena ugibanja, da utegne Apple to storiti prej.

Umetna inteligenca za spodbujanje prodaje

Letos je pojem umetna inteligenca kot glavno orodje in novost pri svoji seriji Galaxy S24 že uporabil Samsung in zdaj nekaj podobnega počne še Apple. Z AI bo uporabnikom, najprej v angleščini, omogočil denimo samodejno razvrščanje obvestil, pomoč pri pisanju dokumentov, iskanje in organiziranje informacij, ki se jih ne spomnimo (kdaj je ta ali oni sestanek, kje sem dogovorjen za kosilo, kdaj pristane ženino letalo, itd), ustvarjanje podob (ali »čustvenčkov«) na osnovi opisov, napredno iskanje v fotogaleriji in še kaj.

Zadeva bo sprva na voljo v ameriški angleščini, skozi prihodnje leto bo Apple dodal še nekaj jezikov. Ni povedal, katerih, toda s precejšnjo gotovostjo lahko napovemo, da med njimi slovenščine (še) ne bo.

Kar pa je še bolj povedno, je seznam naprav, ki bodo to »inteligenco« podpirale. Podobno kot pri Microsoftu za storitev Priklic (Recall) in ostale novosti, bo tudi tu treba imeti eno od najnovejših naprav. Med iPhoni sta denimo podprta zgolj oba modela 15 Pro. Skoraj zagotovo pa bodo lahko AI poganjali vsi štirje novinci z oznako 16. Apple to vidi kot priložnost za spodbuditev menjave starejših naprav in s tem nove rekordne prodajne številke.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Res je! Tudi mene je včeraj slovenščina prav prijetno presenetila…sedaj pa bo sledilo navajanje nanjo 🙂

  • Kolikor poznam zadeve, se mi zdi, da je imela glede uvedbe slovenščine v Apple produkte kar precej zaslug slovenska evroposlanka Irena Joveva.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja