Veliko novih telefonov Nokia, toda nobenega takega, kakršnega bi si želel
Matjaž Ropret 12. aprila 2021 ob 16:38

Podjetje HMD Global je izvedlo najbolj obsežno predstavitev telefonov Nokia, odkar ima v uporabi to znamko. Hkrati bi ta predstavitev lahko predstavljala največje razočaranje doslej.

V prihodnjih mesecih prihaja šesterica novih telefonov Nokia v treh modelnih linijah. V HMD Global so se odločili za nov način razločevanja in poimenovanja svojih izdelkov, uvrstili so jih v serije C, G in X. Te si sledijo po cenovni lestvici in se razlikujejo glede funkcionalnosti in podpore, ki je bodo posamezni telefoni deležni.

Gre nekako takole. Serija C predstavlja vstopne (napol) pametne telefone, s cenami pod sto evrov in za uporabnike, ki šele vstopajo na to področje. Na njih teče operacijski sistem Android Go in bodo deležni dve leti četrtletnih posodobitev (verjetno varnostnih popravkov). Za Slovenijo je ta serija nezanimiva.

Serija G gre nekje do največ dvesto evrov in naj bi ponujala tridnevno trajanje baterije, dve leti posodobitev operacijskega sistema (v tem primeru »pravega« Androida) in tri leta mesečnih varnostnih popravkov. Pri seriji X bo tudi podpora za posodobitve samega sistema raztegnjena na tri leta, telefoni sami pa naj bi bili toliko dobri in trpežni, da bodo tudi brez težav zdržali toliko časa. Težava je drugje, a do tega še pridemo.

»Preteklih 12 mesecev je bilo zahtevnih, vendar smo imeli priložnost, da se ustavimo, razmislimo in pripravimo na naslednji velik korak. V ospredje vedno postavljamo uporabnika, želimo si, da imajo ljudje radi svoje telefone in da jih uporabljajo dlje, kar zagotavlja naša trajnost,« je ob tem v pripravljeni izjavi poudaril izvršni direktor HMD Global Florian Seiche (na fotografiji).

Podjetje je med predstavitvijo govorilo predvsem o omenjeni večletni programski podpori – nekateri sicer obljubljajo še daljšo -, o vzdržljivosti in trpežnosti telefonov, o tem, kako se bodo kupci navezali nanje, malo še o fotografski izkušnji, skoraj nič pa o samih tehničnih lastnostih novincev. Verjetno zato, ker so daleč od spektakularnih. V seriji G sta telefona G10 in G20, ki ju poganjata procesorja Mediatek Helio G25 in G35. Znamke, kot je Xiaomi, ju vgrajujejo v telefone, ki stanejo manj kot sto evrov, medtem ko se priporočena cena za Nokio G10 začne pri 139 evrih (3/32 GB) in za G20 pri 159 evrih (4/64 GB). To sta tudi telefona s 6,52-palčnima zaslonoma ločljivosti HD+ in že po specifikacijah povprečnimi kamerami, sta pa njuni bateriji veliki (5050 mAh), imata priključka USB-C in G20 menda tudi NFC.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Pri X10 in X20 za 309 ali 349 evrov (6/64 oz. 6/128 GB) primerjava s konkurenco ni nič ugodnejša. Oba poganja Snapdragon 480, ki so ga izbrali zaradi podpore omrežjem 5G. S tega vidika je torej povsem v koraku s časom, vendar je najmanj za razred manj zmogljiv od tega, kar najdemo v nekaterih drugih telefonih za podobno ceno. Zaslona z diagonalo 6,67 palcev imata polno visoko ločljivost, a sta vrste LCD s 60-herčnim osveževanjem. Foto-video modula z 48- ali 64-milijonskim glavnim tipalom, 5-milijonskim za ultraširokoktni objektiv in dvomilijonskim za makro prav tako ne obetata česa posebnega. Ne dvomim, da sta telefona dobro izdelana in v večini vidikov (povezljivosti, polnjenju, funkcionalnostih, ki jih nekateri proizvajalci opuščajo) povsem solidna, toda v tem cenovnem razredu prihajajo v prodajo izdelki s precej bolj atraktivnimi lastnostmi in predvsem dovolj zmogljivo osnovo, da bo tudi čez tri leta še vedno delovala dovolj dobro.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja