Vedno je prostor za izboljšave brezžičnega omrežja
Marjan Kodelja 20. decembra 2017 ob 07:35

Tudi če je brezžično omrežje Wi-Fi dosegljivo povsod po stanovanju, so področja, kjer je težava s stabilnostjo ali hitrostjo delovanja. Najprej razmislimo, ali tam brezžično omrežje potrebujemo, nato pa lahko nekatere probleme rešimo s spremembo nastavitev usmerjevalnika ali novim mestom zanj. V večjih stanovanjih in predvsem hišah pa en sam usmerjevalnik ni dovolj. Najbolj enostavna rešitev so repetitorji (podaljševalniki) signala ali premostitev brezžičnega omrežja prek električne napeljave z napravami za prenos podatkov prek nje.

Preden se lotimo reševanja, moramo raziskati in ugotoviti, kje je problem. Uporabimo lahko mobilno aplikacijo Wifi Analyzer na pametnem telefonu, na prenosnem računalniku pa program Xirrus Wi-Fi Inspector. Ker se je lažje okoli sprehajati s telefonom v roki kot s prenosnikom, bo večina posegla po aplikaciji, ki je tudi preprostejša za uporabo. Kaj nam pove? Ko hodimo po stanovanju, nam v realnem času kaže moč signala, na katerem kanalu deluje usmerjevalnik ter moč in kanal bližnjih omrežij. Predvsem slednje je pomembno. Motnje, te pa vplivajo na hitrost prenosa, so lahko večje, če omrežja delujejo na istem ali bližnjih kanalih, ki se med seboj prekrivajo. Kadar opazimo prekrivanje kanalov, spremenimo kanal, na katerem deluje naše omrežje, tako da ni več prekrivanja. V skrajnem primeru pa se dogovorimo s sosedi, kdo bo uporabljal kateri kanal.

Opazili bomo še nekaj. Moč signala oslabijo stene. Kako, je odvisno od debeline in materiala, iz katerega so, pa tudi, ali jih signal seka pod pravim ali ostrim kotom. Če pot signala prek stene ni pravokotna, je razdalja, ki jo mora »prebiti« signal, daljša in zato je oslabitev signala višja. Steklene stene niso problem, morebitne kovinske prevleke ali mreže v steni pa lahko signal blokirajo. Pomembno je tudi, ali se na svoji poti signal odbija od sten, kajti »refleksije« lahko oslabijo ali ojačajo signal. Ker ne moremo podirati sten ali jih narediti iz materialov, ki ne vplivajo na pot signala, lahko le spreminjamo mesto usmerjevalnika in preverjamo, kako to vpliva na moč signala povsod tam, kjer ga potrebujemo.

Aplikacija Wifi Analyzer (pa tudi program za računalnik) zazna moč radijskega sevanja, s tem pa jakost polja. Uporabna informacija, ki pa ne pove vsega. Zanimajo nas hitrosti, ki jih lahko pričakujemo v določenih področjih stanovanja. Za pridobivanje tega podatka pa potrebujemo bodisi dva pametna telefona ali prenosna računalnika ter ustrezni orodji. Za pametni telefon je to aplikacija Wifi Speed test, za prenosni računalnik pa program NetStress. Nameščena morata biti na obeh napravah, pri čemer ena deluje kot strežnik, druga pa kot merilec hitrosti. Ker je danes bolj verjetno, da imamo dva pametna telefona kot dva prenosnika, smo tudi tokrat izbrali aplikacijo. Uporaba je tudi v tem primeru enostavna. Na eni napravi zaženemo strežnik, z drugo se nanjo priključimo in nato zaženemo meritev. V nasprotju s prejšnjimi meritvami pa ta ne poteka v realnem času, temveč je enkratna, prikaz pa bodisi v številčni obliki ali v obliki grafikona, ki kaže spreminjanje hitrosti med časom meritve.

Na ta način izmerimo hitrost med dvema napravama, podatke pa moramo znati pravilno interpretirati. Če je hitrost 40 odstotkov navedene hitrosti usmerjevalnika, smo lahko zadovoljni, saj to pomeni dober rezultat. Ne bi posegali v podrobnosti, a nekaj so teoretične, drugo pa praktične hitrosti. Pri usmerjevalniku, ki podpira standard 802.11n, to pomeni hitrost okoli 60 Mb/s. Dejansko so uporabne tudi nižje hitrosti, le da niso prenizke.

Kako izboljšati delovanje omrežja

Izboljšanje delovanja brezžičnega omrežja lahko dosežemo že z majhno spremembo mesta usmerjevalnika. Najboljše je, če je ta čim višje, saj se signal v tem primeru najboljše širi po prostorih. Preizkusimo lahko tudi različna mesta brezžične naprave (če je to mogoče), da najdemo prostor, kjer je hitrost prenosa največja. Na primer, kje bomo imeli delovno mesto za prenosni računalnik. Kupimo lahko tudi močnejše antene ali nanje namestimo »ojačevalec« signala.

Lahko pa si omislimo repetitor brezžičnega omrežja. Pri njem je pomembno, kam ga postavimo, saj mora hkrati dobro sprejemati signal usmerjevalnika, s svojim signalom pa pokriti prostor, ki ga usmerjevalnik ne doseže. Če je predaleč od usmerjevalnika, se nam lahko pripeti, da je njegov signal sicer močan, vendar bo hitrost prenosa podatkov nizka. Prav tako ni dobro, če sta usmerjevalnik in repetitor preblizu. Tu pridejo prav aplikacije in programi za merjenje moči signala in dejanske hitrosti prenosa podatkov. V Omenimo še eno. TamoSoft Throughput Test je program, ki poleg hitrosti prenosa poda še nekatere druge podatke o delovanju omrežja, ki pomagajo, ko se lotimo iskanja razlogov, zakaj omrežje ne deluje tako hitro, kot želimo.

Tokrat se nismo dotaknili t. i. mesh-omrežij, ki so v zadnjem času pridobivajo na priljubljenosti. Gre za komplete več dostopnih točk (ena od njih običajno deluje tudi kot usmerjevalnik), ki se povežejo v eno, si podajajo promet in poskušajo odpravljati bele lise v pokritosti. Tovrstni kompleti so sicer zanimivi, a za domačo uporabo mogoče nekoliko predragi, saj trenutno stanejo 300 evrov in več. Ko nam uspe kakšnega dobiti na test, pa ga bomo seveda z veseljem preizkusili in opisali opažanja.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja