Večje količine prenosa podatkov v paketih A1 MIO in A1 Vajb
Matjaž Ropret 1. junija 2023 ob 14:52

Operater A1 Slovenija bo s prvim julijem povečal količine prenosa podatkov v paketih mobilne telefonije, kar je dokaj pogosta in standardna poteza za ohranjanje konkurenčnosti na trgu. Nazadnje smo jo videli pri ponudniku Hofer Telekom (HoT).

Čez en mesec bodo tako več podatkov lahko izkoriščali naročniki na dva od treh paketov MIO (mini in midi), pa tudi mladi s paketom A1 Vajb ter tisti, ki imajo še nekatere starejše pakete, sicer že umaknjene iz ponudbe (kot so A1 Go). Med paketi MIO »nadgradnje« ne dobiva najvišji, maksi, kjer količina s polno hitrostjo prenosa podatkov vsak mesec ostaja 500 GB. Po tej meji se hitrost zniža na 2/1 Mb/s. Srednji bo po novem nudil 200 GB namesto 100 GB, vstopni pa 20 GB namesto 10 GB. Pri mladinskem Vajbu bo šlo z 200 GB na 300 GB, pri vseh je nato do konca obračunskega obdobja v veljavi omenjena znižana hitrosti. Tule je sicer celotna tabela z zdajšnjimi in novimi količinami.

Paket             Obstoječa količina prenosa podatkov s polno hitrostjo             Količina prenosa podatkov s polno hitrostjo od 1. 7. 2023 dalje             
miniMIO
Podjetni miniMIO
Podjetni miniMIO VPN
             10 GB                          20 GB             
 midiMIO
Podjetni midiMIO
Podjetni midiMIO VPN
             100 GB                          200 GB             
A1 Vajb             200 GB                          300 GB             
A1 Go! L
A1 Podjetni Go! L
A1 Podjetni Go! L VPN
             200 GB                          500 GB             
A1 Go! M
A1 Podjetni Go! M
A1 Podjetni Go! M VPN      
             100 GB                          200 GB             
A1 Go! S
A1 Podjetni Go! S
A1 Podjetni Go! VPN
             60 GB                          100 GB             

A1 je sicer pred nekaj meseci izvedel podražitev, zaradi katere predvsem srednji paket midiMIO za 20 evrov na mesec ne izpade več tako atraktivno v primerjavi z nekaterimi drugimi ponudbami na trgu kot je prej z mesečno naročnino 18 evrov. Podjetje je skoraj istočasno vzpostavilo tudi novega samostojnega ponudnika Re:do, ki svoj edini paket – z neomejenim prenosom podatkov – ponuja za 15 evrov na mesec. Medtem je denimo HoT svoj paradni paket Extra pocenil s 15 na 14 evrov na mesec, vključeno količina prenosa podatkov pa zvišal s 150 GB na 200 GB.

Petnajst evrov na mesec zunaj kakšnih akcij (z vezavo) stane tudi paket miniMIO, ki so mu zdaj podvojili količino prenosa podatkov pri polni hitrosti, a je ta še vedno 10-krat nižja kot pri naslednji možnosti na ceniku.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja