Večja pokritost z LTE, rast podatkovnih količin ter VoLTE!
Marjan Kodelja 30. septembra 2019 ob 06:01

Na tak ali na drugačen način se v javnosti veliko pregovarjamo o omrežjih pete generacije (5G), v ozadju pa so omrežja četrte, ki še niso dosegla razvojnega zenita. Zgodovina nas tudi uči, da operaterji tehnološko napredne storitve uvajajo postopno, ko so zanje izpolnjeni pogoji. Pokritost prebivalstva s signalom in zmerne spremembe mobilne ponudbe v korist podatkovnih količin in spremenjenih navad uporabnikov.

Če je verjeti nekaterim informacijam, je uvedba omrežji 5G oddaljena še najmanj leto dni, morda celo več. Regulator načrtuje uvedbo javnega razpisa konec leta, podelitev frekvenc, vse naj bi bile pod frekvenčno mejo 6 GHz, pa ni pričakovati prej kot poleti naslednjega leta. Zaradi tega, pa tudi zato, ker omrežja 4G še vedno dograjujejo in nadgrajujejo, so glede 5G na ravni »pisanja« strategij. Najti morajo nov poslovni model, kajti višje hitrosti za uporabnike same po sebi ne opravičujejo novega omrežja. Čisto nezanimivo pa letošnje leto vseeno ni bilo. Tehnologijo VoLTE je uvedel že drugi operater, skoraj vsi so povečali podatkovne količine v naročniških paketih, in zdaj imajo vsi trije omrežje nadgrajeno z ozkopasovnim protokolom NB-IoT, ki za priključevanje različnih tipal in še marsičesa že zdaj počne to, kar naj bi v prihodnosti 5G.

Sodobni mobilni paketi so zasnovani na prenosu podatkov. V ponudbi operaterja jih ni veliko, med njimi pa so jasne ločnice.

Govor v višji kakovosti

Telekom Slovenije je VoLTE sicer nekaterim uporabnikom omogočil že lani, letos pa je na voljo vsem, ni je treba posebej aktivirati, potrebujete le ustrezen telefon. Ker se pri tej tehnologiji govor pretvori in prenaša v obliki paketov IP, osnova je podobna fiksni telefoniji VoIP, je kakovost govora zato veliko boljša, to pa je poleg dejstva, da morebitni prenos podatkov v ozadju med klicem ni prekinjen, njena glavna prednost. Kakovostno in razvejano omrežje 4G (LTE) pa je kajpada osnova. Ko je na primer Telemach pred štirimi leti skoraj od temeljev prenovil mobilno omrežje, je bila pokritost 80-odstotna, danes pa znaša že 98 odstotkov prebivalstva. Tudi zato je lahko naročnikom na pakete Še več in Največ, imeti morajo tudi telefon Huawei P30 ali P30 Pro, omogočil VoLTE. Morajo pa ga aktivirati s kratkim sporočilom na število 7070 in vsebino »volte vklop«. Postopoma bodo na seznam podprtih dodajali še druge modele. Mimogrede – VoLTE za prenos pogovora uporablja podatkovno povezavo, vendar je ta ločena od tiste, ki jo imate za mobilni dostop v internet. Zato deluje, tudi če mobilne podatke izklopite, s tem namreč izklopite le povezavo v internet. Nobene bojazni tudi ni, da bi to lahko povzročilo visok račun, kajti v tujini VoLTE (še) ne morete uporabljati.

Zaradi varstva uporabnikov je pomembno, da prenosa podatkov v paketih ni treba doplačati po preseženi zakupljeni količini, saj se v tem primeru zmanjša le hitrost prenosa.

Rast podatkovnih količin

Ni še dolgo tega, ko so nas operaterji prepričevali, da so radijski viri zanje dragocena in omejena dobrina, zato ne morejo v pakete vključevati veliko podatkov, kaj šele neomejenih količin, ter tudi v istem duhu zagovarjali visoke cene prenosa podatkov doma in v tujini. Čas pa je opravil svoje. Operaterji so zadnja štiri leta prilagajali pakete spremenjenim navadam uporabnikom, saj so podatki zanje postali pomembnejši od klicev in sporočil. Telemach je v tistem času močno poenostavil svojo ponudbo, trendu pa so kasneje sledili tudi drugi. Pomeni pa, »nikar ne imej preveč paketov, ločnice med njimi pa naj bodo jasne in hitro razumljive.« A časi so bili drugačni, takrat sem trdil, da je 10 GB več kot dovolj za večino uporabnikov. Bilo je, danes pa jasno ne zadošča več. Zanimivo je zato pogledati, kako so se paketi Več spreminjali v letih od 2015 do 2019. Najcenejši paket »Več« je na začetku imel 0,5, nato 0,6, nepomembno povečanje, na kar sem leta 2016 tudi opozoril, sledil je preskok na 1 in letos še na 2 GB. Vsaj približno dovolj za nezahtevne uporabnike, katerim je namenjen paket. Na drugih dveh pa so bili skoki podatkovnih količin mnogo večji. Količine v paketu Še več iz začetnih 5 GB, preko 15 in 30, na današnjih 50 GB in v paketu Največ iz začetnih 10 GB preko 50 in 60 GB na neomejeno količino (do 100 GB normalno, nato hitrost upočasnjena na 1 Mb/s). Tekmeci so sledili in prilagajali svoje pakete. Žal pa jih imajo več ali pa so pakete v vmesnem času ukinili in namesto njih uvedli nove, zato ni mogoče sprememb zajeti v nekaj stavkih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

»Pred štirimi leti smo predstavili pakete Več, ki so še vedno pregledni, enostavni in primerni za različne zahteve uporabnikov. Z njimi smo postali narekovalci trendov. Pri nadgradnjah vedno poskrbimo tudi za obstoječe naročnike, saj cenimo njihovo zvestobo in jim želimo ponuditi najboljše storitve. Prepričana sem, da imamo najbolj celovito in vključujočo mobilno ponudbo v Sloveniji, ki preprečuje neželene dodatne stroške, obenem pa omogoča neomejeno zabavo in koriščenje tehnologije,« obdobje zadnjih štirih let komentira Ditka Maučec, članica poslovodstva Telemacha.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja