Večja nadgradnja za iPhone 13 Pro (Max), cenejša iPhone 13 in iPhone 13 Mini s standardno osvežitvijo specifikacij
Matjaž Ropret 15. septembra 2021 ob 06:03

Po lanskem izrednem letu Apple znova deluje znotraj ustaljenih terminov. Tako je drugi torek v septembru namenjen predstavitvi novih telefonov, tokrat z oznako iPhone 13. Zraven so mesto na dogodku našli še tablici iPad in iPad Mini ter ura Apple Watch Series 7, vendar bomo o tej trojici pisali ločeno. Za zdaj iPhone, ki je večinoma tak, kot smo pričakovali. Glede na povedano, imamo kar dobro predstavo, katere izvedbe bodo verjetno najbolj zanimive za kupce.

Družino znova sestavljajo štirje modeli. Po vrsti po velikosti in ceni: iPhone 13 Mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro in iPhone 13 Pro Max. Po dva sta znova v osnovi enaka, razlikujeta se le v velikosti in s tem tudi diagonali zaslona ter kapaciteti baterije. Za Minija bi utegnila biti to zaključna sezona, a bomo videli. Dizajn je večinoma enak kot pri modelih z oznako 12, torej precej ploščat in ravno dovolj zaobljen, da robovi ne bodo tiščali v dlan. Modela 13 in Mini ima po novem fotografska objektiva postavljena diagonalno, kar pa je povsem kozmetična sprememba. Novost je po štirih letih vendarle nekoliko, za 20 odstotkov, zmanjšana zareza s selfijevsko kamero ter vsemi tipali za sistem prepoznavanja obraza Face ID. Tudi nekaj barv je novih, denimo drugačna modra.

Vsi novinci imajo nov procesor A15 Bionic, vendar z manjšo razliko. Dražja dvojica ima eno grafično jedro več (pet namesto štiri). Razlog je verjetno v tem, da lahko uporabijo vse čipe, ki pridejo s tekočih trakov. Tisti, ki se na preizkusu dobro izkažejo, gredo v modele Pro, pri ostalih pa »izključijo« eno jedro, da se procesor ne bi pregreval, in jih uporabijo za ne-Pro. Enako taktiko smo že videli pri procesorjih M1 (s sedmimi ali osmimi jedri) in navsezadnje točno to že leta počne Intel za razlikovanje med procesorji i5 in i7. Apple znova navaja primerjave v slogu »do 50 odstotkov zmogljivejši od konkurence,« kar je izjemno težko preveriti in dokazati že zaradi različnih operacijskih sistemov in kopice drugih elementov, ki vplivajo na »hitrost« telefona. Prave primerjave glede na lani niso podali, kar verjetno pomeni, da hitrostni prirastek ni tako zelo velik.

Za veliko večino kupcev bo verjetno bolj pomembno, da bo pri vseh osnovna velikost podatkovnega pomnilnika 128 GB. Konec je torej pičlih 64 GB, kar ob vseh zahtevah aplikacij, visokorazločljivostnega videa, glasbe in ostalega preprosto ne zadostuje več. Modela Pro bo mogoče izbrati tudi s terabajtno kapaciteto, sicer pa bodo na voljo še različice z 256 in 512 GB. Cenovne razlike med njimi delujejo kar precejšnje.

Prav tako bo verjetno precej navdušenja nad večjimi baterijami. Kot običajno ne povedo natančnih kapacitet, so pa večkrat zatrdili, da presegajo predhodne, pa tudi sami telefoni so zaradi tega za odtenek debelejši (kar posledično utegne biti težava za stare ovitke). Za Minija in manjšega Pro obljubljajo do »uro in pol dodatne uporabe« preden bo moral telefon na novo polnjenje, za običajnega 13 in Pro Max pa dve uri in pol dodatne zaloge. Še posebej pri Miniju se to sliši obetavno. Hitrost polnjenja pa je ostala enako počasna kot doslej, največ 20W z ustreznim napajalnikom, ki ni priložen.

Zasloni OLED ostajajo enako veliki – 5,4 (Mini), 6,1 (13 in 13 Pro) in  6,7 palcev (13 Pro Max). So pa za približno četrtino svetlejši. Pri cenejši dvojici gre običajna svetilnost do 800 kandel in do 1200 pri vsebini HDR (ne po celotni površini), pri dražji pa do 1000 tisoč kandel v običajnem delovanju. Vsi podpirajo načine prikaza HDR10, HLG in Dolby Vision. Modela Pro sta končno deležna hitrejšega osveževanja, do 120 Hz, kar Apple že leta označuje kot ProMotion (pri iPadu). Zaradi tehnologije LTPO, kakršno poznamo pri Samsungovih in še nekaterih telefonih (Note 20 Ultra, S21 Ultra, …) se lahko osveževanje spreminja in dinamično prilagaja vsebini od 10 do 120 Hz v korakih po 10 Hz. Podobno, kar počne kombinacija grafičnih kartic in monitorjev s podporo za protokol Freesync ali Gsync, le da tam na herc natančno. Druga dva modela še naprej ostajata pri 60 Hz.

Skoraj vsi fotografski objektivi so deležni novih tipal z večjimi pikami, ki posledično zajamejo več svetlobe. Mini in 13 še naprej ostajata pri dveh objektivih, glavnem širokokotnem (cca 26 mm) in ultraširokokotnem, a kakovost bi morala biti izboljšana. Modela Pro imata tokrat enaka sklopa objektivov, kar pomeni večje glavno tipalo pri obeh in teleobjektiv s trikratno optično povečavo (77 mm), medtem ko sta lani ponujala 2- in 2,5-kratni »zum«. Zanimivo je, da tipala ostajajo pri 12 milijonih pik (najbrž zaradi videa) letos skorajda ni bilo omembe lanske velike novosti, lidarja, ki naj bi iPhone popeljal v ero obogatene resničnosti. Iz tega ni bilo (skoraj) nič, domnevam pa lahko, da to tipalo »globine« kaj pripomore pri video trikih. Vsebujeta ga še vedno, kljub drugačnim špekulacijam, samo modela Pro.

Pri videu vsi omogočajo t. i. kino način (cinematic mode), pri katerem telefon sam spreminja izostritev, denimo s protagonista na ozadje in znova nazaj, ter s tem doseže učinke kot pri filmih. Ta način je omejen na polno visoko ločljivost. Modela Pro bosta ponujala še možnost snemanja z (umetno) manjšo globinsko ostrino, podobno fotografiranju v portretnem načinu, in zapis ProRes v ločljivosti 4K s 30 sličicami na sekundo (ampak zgolj pri različicah z 256 GB podatkovnega pomnilnika ali več). Slednje bo zanimalo zgolj tiste, ki se z video ukvarjajo vsaj polprofesionalno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Sicer pa telefoni niso dobili možnosti satelitskega klica v sili, kar so omenjali nekateri »dobro obveščeni«. Podpirajo pa več frekvenčnih pasov in višje hitrosti za 5G.

Začetne cene bodo bolj ali manj enake kot lanske (za linijo iPhone 12), kar pomeni okrog 860 evrov za iPhone 13 Mini, 960 za iPhone 13, 1230 za iPhone 13 Pro in 1340 za iPhone 13 Pro Max. Slednji bo v različici 1 TB zelo blizu dvema tisočakoma – 1957 evrov. Osnovni iPhone 13 s 128 GB bo tako skoraj zagotovo daleč najbolje prodajana različica. Morda bi kaj več ljubezni kupci lahko pokazali tudi do Minija. Pri modelih Pro pa se zdi letos najbolj zanimiv iPhone 13 Pro z 256 GB, kajti povečana baterija in enake »kamere« kot pri Pro Max pomenijo, da bo dodatnih nekaj več kot sto evrov bolje nameniti za večjo kapaciteto kot za večji in s tem manj priročen telefon.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja