Večina uporabnikov ne posodablja programov
Matjaž Ropret 3. aprila 2017 ob 16:30

Na običajnem PC-ju je naloženih 49 programov, pravijo najnovejši podatki varnostnega podjetja Avast. Med temi programi prevladujejo brskalniki, bralniki in večpredstavnostni predvajalniki, pa tudi vsaj dva, ki predstavljata precejšnje varnostno tveganje.

Lestvica najbolj pogostih programov. Foto Avast

Najbolj priljubljen program na 116 milijonih računalnikov, kolikor so jih analizirali pri češkem podjetju, je Googlov brskalnik Chrome. Konkurenčni Mozillin Firefox je na četrtem mestu. Chromu sledi Adobejev odpiralnik pdf-jev Reader, peterico pa na tretjem in petem mestu zaokrožujeta še dve različici vtičnika tega istega podjetja. Govorimo seveda o Flashu, ki se še kar drži in je še naprej nujen za marsikateri spletni video ali animacijo, hkrati pa prinaša obilico problemov. Do konca deseterice se zvrstijo še Skype, VLC Player, WinRAR, Java in Adobe Air.

Med temi programi je tudi treba iskati tiste, ki so še vedno na starih, nenadgrajenih različicah. Pri Avastu trdijo, da kar 52 odstotkov priljubljenih okenskih aplikacij njihovi uporabniki ne nadgrajujejo. Lahko zato, ker preprosto ignorirajo obvestila o posodobitvah ali ker te ne delujejo. Rezultat pa je, da uporabniki nimajo na voljo najnovejših funkcionalnosti in da s tem odpirajo vrata napadalcem, ki izkoriščajo varnostne luknje, ki so jih kasnejše različice že zaprle.

Glavna povzročitelja težav sta Java in Flash. Kar polovica (56 milijonov) uporabnikov iz omenjenega vzorca ima nameščeno Javo. In polovica od teh je na različici 6 ali 7, pa tudi tisti, ki so na zadnji platformi (JRE 8), nimajo vsi najnovejše različice. Flash, ki poleg varnostnih lukenj, kot Java, prinaša hitro praznjenje baterije na prenosniku, je v izvedbi vtičnika ActiveX na zastareli izdaji pri kar 99 odstotkih uporabnikov. In to kljub temu, da je ta program res tečen glede obvestil o posodobitvah. Med ostalimi, redko posodabljanimi programi so še Foxit Reader (še en bralnik pdf-jev), GOM Media Player, WinZip, DiVX in Firefox. In kateri so najbolj redno posodabljani programi? Znova Chrome, sledita pa mu Opera (še en brskalnik) in Skype.

[infogram id=”windows-673841958″ prefix=”7CZ”]

Zanimivi in hkrati zaskrbljujoči so tudi podatki o tem, katero izdajo operacijskega sistema Windows ljudje po svetu uporabljajo. Znova se je izkazalo, da jih je malo, ki nadgrajujejo, in veliko, ki preprosto ostajajo pri prednaloženi različici. Še posebej Windows XP kar noče in noče umreti. Še vedno ima skoraj šestodstotni delež ali drugače, 6,5 milijonov računalnikov v vzorcu 116 miljonov. Kljub temu, da je to 15 let star operacijski sistem, ki ga Microsoft že tri leta ne podpira več. Naslednica Vista ima dvoodstotni delež, enako tudi Windows 8, zato pa je presenetljiv 11-odstotni delež Windows 8.1. Windows 7, ki je izšel med Visto in osmico, pa so še vedno daleč najbolj uporabljana Okna, nameščena so na skoraj polovici računalnikov. Windows 10 se počasi približujejo tretjini.

Češki strokovnjaki so malce povohunili še po podatkih o strojni opremi. Ugotovili so, da večina računalnikov, več kot 43 odstotkov, shaja s štirimi gigabajti pomnilnika, dobra petina pa le z dvema gigabajtoma. Od ostalih možnosti je najbolj pogosta 8 GB (13 odstotkov). Dobre tri četrtine procesorjev je dvojedrnih, 15 odstotkov štirijedrnih, manj kot pol odstotka uporabnikov pa ima »mašino« s šestimi ali več jedri. In le desetina diskov je vrste SSD, prevladujejo še vedno klasični trdi diski, najbolj pogosto v velikosti 500 GB.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja