Več uporabnikov na naročnino v Office 365 Home in snemanje pogovorov v Skypu
Matjaž Ropret 5. septembra 2018 ob 07:28

Microsoftov Office 365 sem že večkrat omenil kot eno najboljših digitalnih naročnin. Predvsem zato, ker varianta Home omogoča uporabo pisarniških programov več uporabnikom in ker na vse skupaj lahko gledaš kot na oblačno shrambo, kjer zraven dobiš še kompletno Pisarno. Marsikdo še vedno ni ljubitelj takega načina plačevanja za storitve in bi zadevo raje kupil, toda brez prostora v oblaku danes ne gre.

Cena pisarniško-oblačnega kompleta že leta ostaja enaka – sto evrov na leto za »družinsko« izpeljanko Home ali sedemdeset evrov letno za enega uporabnika. Prav tako količina prostora v oblaku, ki je že dolgo postavljena pri enem terabajtu na naročnika oz. uporabnika. Toda Microsoft naročnino izboljšuje z večanjem števila naprav, na katerih je mogoče uporabljati Word, Excel in ostale programe. Z oktobrom bodo znova opravili tako spremembo v korist naročnikov.

Naročnina na Office 365 Home je na začetku dovoljevala pet namestitev. Lahko si jih je razdelilo pet uporabnikov, od katerih je bil vsak deležen tudi svojega terabajta prostora v storitvi Onedrive, lahko pa je vseh pet »zakupil« naročnik. Nato so omejitev malo razrahljali, da je lahko vsakdo od peterice imel nameščeno Pisarno na petih napravah (z zasloni, večjimi od desetih palcev). Od drugega oktobra naprej pa si bo naročnino lahko razdelilo šest ljudi. In vsak od njih bo lahko programski komplet namestil na vse svoje računalnike, tablice in telefone, naenkrat pa bo lahko prijavljen v petih od teh naprav. Kar bi verjetno večini moralo zadoščati, saj ima le malokdo več kot tri računalnike in dva iPada. Za vse uporabnike tudi ostaja terabajt oblačnega prostora, ura klicev iz Skypa v običajna omrežja in vedno najnovejša in polna različica vseh programov. Ti so: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook in na Windows 10 še Publisher in Access.

Večini staršev osnovnošolcev ali dijakov se še vedno splača pridobiti zastonjski Office 365 v šoli, saj so otroci upravičeni do naročnine nanj. In spletni Google Docs je zagotovo zanimiva in tudi funkcionalna alternativa. Prav tako ne gre pozabiti na odprtokodni Libre Office. Ni tako dodelan in njegov uporabniški vmesnik je rahlo zastarel, toda z njim se da storiti večino tega, kar se da z Microsoftovimi programi. Imajo pa ti vseeno marsikatero prednost, denimo boljšo integracijo z oblakom, zmogljivi e-poštni odjemalec Outlook in tako naprej. In če si več prijateljev razdeli naročnino, je ta dejansko zelo poceni. Po novem v bistvu še cenejša, samo šest uporabnikov se mora nabrati.

Pa še ena dobrodošla novica iz Microsoftovih logov. V storitvi Skype se končno da snemati pogovore! Neposredno, zgolj s pritiskom na gumb, brez dodatkov ali zunanjih programov. Te zmožnosti so si uporabniki želeli že dolgo, zato ni povsem jasno, zakaj je trajalo tako dolgo, preden so jo le dočakali.  V kakšni kakovosti se klici shranjujejo, niso povedali, se jih pa da potegniti k sebi. Privzeto se namreč nalagajo v oblak. Funkcionalnost je na voljo na vseh platformah, razen v »aplikaciji« za Windows 10. Torej prav tisti, ki jo je Microsoft želel kot edino ohraniti na namizju ter ukiniti klasičen program. Ta je ostal in v njem snemanje že deluje. A tudi v aplikacijo (UWP) prihaja v roku nekaj tednov.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja