Več športnosti in vsaj enako uporabnosti za Mercedes B (#VIDEO)
Matjaž Ropret 3. oktobra 2018 ob 06:55

Športnost, povsod v ospredju športnost. Malo dvomim, da kupci avtov res toliko dajo nanjo. Še posebej, kadar se pretežno odločajo na osnovi drugih lastnosti – prostornosti, prilagodljivosti, višjega sedenja, varnosti in tako naprej. V Mercedesu so kljub temu pri povsem razredu B na prvo mesto postavili bolj športno vožnjo kot jo je zmogla prejšnja generacija. Na srečo pa nova ne zapostavlja niti prej omenjenih vrlin.

Več kot jasno je, da Mercedes zdaj hiti pripravljati nove modele na osnovi, ki so postavili in začrtali z atraktivnejšim razredom A. Pri tem mislim tako na podvozje kot na zasnovo notranjosti in tehnološko-minimalistično armaturno ploščo, kjer kraljujeta dva zaslona novega infozabavnega sistema z vmesnikom MBUX. Tako smo zdaj videli še limuzinski A in enoprostorski B. Sledil bo še SUV-jevski GLA, povsem mogoče pa še kaj. Mogoče B ni več najbolj seksi izbira, toda ima svoje kupce. Tako pri mladih družinah kot pri starejših parih in posameznikih. Od leta 2005 so jih v dveh generacijah prodali milijon in pol. V drugi gotovo nekaj tudi na račun dejstva, da se je nekdanji mali enoprostorski brat A prelevil v kombilimuzino nižjega srednjega razreda. Pa tudi zato, ker je bila cena ugodna za to znamko.

Novi nadaljuje filozofijo, so pa linije res bolj športne, kar simpatična kombinacija odsekanosti in zaobljenosti je to. Velikost je skoraj enaka, še vedno je to obvladljiv avto tudi za nerazkošno odmerjene parkirne prostore ali garaže. Je pa medosna razdalja večja in zato je prostora za potnike več. Nekje na podobni ravni kot pri karavanih focusove ali meganove (khm, golfove) baže. Mercedes pač karavana v tem razredu nima, zato pa je tu B. Morda pa dobimo še (CL)A shooting brake. Prtljažnika je najmanj 455 l (verjetno z vštetimi predali pod dvižnim dnom, kajti prav velika odprtina ne izgleda), toda s premikanje zadnje klopi naprej ga je mogoče povečati na dobrih 700 l. Klop pa se podira v uporabnem razmerju 40:20:40. Motorizacija odpiranja prtljažnika je skoraj samoumevna.

Pri motorjih prevladujejo dizli. Najmanjši (180d) 1,5-litrski ima 116 KM in sodeluje s sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom, druga dva, dvolitrska, imata osemstopenjski menjalnik, razvijeta pa 150 (200d) ali 190 KM (220d). Bencinski možnosti sta izpeljanki 1,3-litrskega motorja, razvitega v sodelovanju z Renaultom. B 180 bo zmogel 136 KM, B200 pa 163 KM. Tu bo menjalnik 7G-DCT, ročnih na začetku (še) ne bo v ponudbi.

Varnost je v tem avtu na ravni razreda S, trdijo v Mercedesu. Naj dodam, da to velja, če kupec odkljuka vse opcije iz tega razdelka, serijsko pa bo vgrajen nadgrajen pomočnik za zaviranje nesrečam, ki zdaj poleg pešcev zaznava še kolesarje. Toda splačalo se bo doplačati še za sisteme, ki bodo omogočali polavtonomno vožjo in ki vidijo pol km naprej. To vključuje aktivno prilagajanje hitrosti, ohranjanje smeri, vožnjo znotraj pasu, pomoč pri menjavi pasu in še kaj. Asistence, ki imajo vsekakor več smisla s samodejnim kot z ročnim menjalnikom.

Mladi bodo menda uživali, ker je v avtu vse digitalno. Starejši pa tudi ne bodo imeli težav, ker je vse enostavno, trdijo v Mercedesu. Vseeno pa so odzivi na to armaturo mešani. Nekaterim je brezpogojno všeč, drugim se zdi brezidejna in trapasta. Kakorkoli, sistem MBUX je mogoče upravljati na več načinov. Neposredno prek zaslona, s sledilno ploščico, da ni treba odvračati pogleda s ceste, glasovno, z začetnim ukazom »hej mercedes!« in še avto bo menda kar sam kaj predlagal. Ker bo analiziral prometne in vremenske razmere in dogajanje v avtu, se bo lahko »domislil« česa pametnega. Upajmo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja