Več kot polovica kupcev že plačuje brezstično
Matjaž Ropret 21. septembra 2018 ob 11:35

Brezstično plačevanje v Evropi postaja prevladujoče, trdijo v podjetju Mastercard. Po njihovih podatkih je že skoraj vsaka druga kartična transakcija izvedena brezstično, ta tehnologija pa je v porastu in bo kmalu bolj priljubljena od klasičnega vtikanja kartic v terminale POS. Saj tudi ni razloga, da bi bilo drugače.

Eno glavnih področij za hitro rast plačevanja samo s približanjem kartice (ali telefona) terminalu je javni prevoz. Tam je tak način potrjevanja plačil za vozovnice hitrejši in varnejši. Število potnikov, ki uporabljajo brezstične kartice za plačevanje javnega prevoza, stabilno raste, pravijo v Mastercardu. Kjer so tudi prepričani, da je to že prešlo v podzavest uporabnikov in da bo ta način prej ali slej osvojil glavnino Evropejcev. Navsezadnje so že pred nekaj letih napovedali, da bodo do leta 2020 vsi plačilni terminali v Evropi opremljeni z brezstično tehnologijo. Tudi telefonov, ki prihajajo na trg brez tehnologije NFC, je vse manj. In število bank z digitalnimi denarnicami se povečuje.

Od začetka leta je po podatkih najnovejše Mastercardove raziskave brezstično plačevanje v Evropi zraslo za 97 odstotkov. Skoraj toliko, za 89 odstotkov se je uporaba tega načina povečala v Sloveniji. Seveda v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. To pa pomeni, da je že 54 odstotkov vseh kartičnih plačil v Sloveniji je brezstičnih. Po mojih opažanjih je zanimiv tudi premik pri trgovcih. Še lani je marsikateri debelo gledal, če je kupec omenil, da ne bi vtikal kartice, ampak jo samo približal. Letos pa so začeli trgovci in trgovke sami sugerirati potrošnikom, naj samo prislonijo kartico. Edino telefon še koga preseneti, čeprav mnogi to možnost ali že poznajo ali pa se vsaj ne čudijo več.

 V Sloveniji sta opazna dva porasta pri brezstičnih plačilih. Rast glede na lani je visoka in po skupne številu tovrstnih transakcij se naša država uvršča nad evropsko povprečje,

je povedal Luka Gabrovšek, predstavnik Mastercard za Slovenijo.

Po Evropi je vsaj še 15 držav, kjer so tudi že presegli mejo že več kot polovice brezstičnih plačil. Med njimi so Danska, Hrvaška, Grčija, Madžarska, Nizozemska, Poljska in Rusija. Še posebej izstopa Poljska, ker so brezkontaktno plačevanje povsem posvojili, saj predstavlja že več kot 80 odstotkov vseh nakupov. Zaradi tega pa se konkretno zmanjšuje tudi obseg poslovanja z gotovino. »Mnoge evropske države tako prevzemajo brezgotovinsko ekonomijo,« so prepričani v družbi Mastercard. Po njihovih besedah to tudi izboljšuje podatkovno analitiko in načrtovanje infrastrukture.

Evropa je vodilna v brezstičnem plačevanju. Kljub različnim gospodarskim razmeram in stopnjam razvoja potrošniki iz različnih držav usklajeno sprejemajo to tehnologijo. Vse pogosteje vidimo, kako se različni evropski trgi hitro odzovejo na tehnologijo, ko se poveča zaupanje potrošnikov vanjo,

je ocenil Javier Perez, predsednik Mastercard Europe. Jasno je torej, da kupcem nekaj pomeni hiter in priročen način plačila, ki je hkrati varen, dobro zaščiten. Že prejšnje raziskave so pokazale, da ljudje tovrstnemu plačevanju zaupajo in ga obravnavajo kot varnega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja