Več gigabajtov, tudi zunaj EU, pri A1
Matjaž Ropret 17. maja 2018 ob 09:15

Moja najljubša posebnost v ponudbi operaterja A1 je že nekaj let gigabajt prenosa podatkov za države zunaj Evropske unije. Srbijo, Švico, ZDA, Kitajsko, Tajsko in še skoraj trideset drugih. Ravno dovolj za nemoteno komunikacijo tistih nekaj dni, ko si tam, pa nobene lokalne rešitve ni treba iskati. Ampak doslej so bili tega deležni samo mladi, ki so lahko naročniki paketov Orto. Vendarle pa so vodilni v drugem največjem mobilnem operaterju ugotovili, da je ta lastnost njihovih naročniških paketov priljubljena in tudi potencialno dobra konkurenčna prednost še v množičnem segmentu.

Tako zdaj 1 GB prenosa podatkov za 34 držav, ki niso del evropske povezave, dobivajo tudi naročniki na pakete Svobodni. Vsi, ki so že zdaj, ali se bodo nanje naročili do konca junija (velja tudi menjave paketa pri obstoječih naročnikih). Vsem bo dodatek v naročniških paketih veljal najmanj do konca septembra 2020, torej dobri dve leti. Kaj bo po tem datumu, v A1 še niso sklenili. Se pa lahko do takrat marsikaj zgodi in zato je verjetno še malo prezgodaj razmišljati o takratnih ponudbah mobilne telefonije. V teh 34 državah ima A1 po enega ali dva operaterja, kamor se lahko uporabniki povežejo za izkoriščanje teh vključene količine. Sistem načeloma sam poskrbi, da gre naročnik k pravemu operaterju, da pri njem tudi ostane, pa je mogoče bolje ročno izbrati omrežje.

Ni pa to edina obogatitev paketov Svobodni. Navsezadnje je lahko enako, kot je za nekatere skoraj od Boga poslana, za druge povsem irelevantna, saj nikoli ne prestopijo meja katere koli od teh držav. Tudi domačih količin prenosa podatkov bo več. Jih skoraj mora biti, ker sta jih pred A1 povečala že Telekom Slovenije in Telemach in tako vsaj v primerjalnih tabelah ponudba ne bi več izgledala pretirano seksi. Tako osnovni od teh svežnjev, Svobodni 30 GB (prej Svobodni 20 GB) za 21 evrov na mesec vsebuje, kot že ime pove, 30 gigabajtov prenosa podatkov. Od teh jih je šest gigabajtov mogoče izkoristiti v državah EU. Nadalje potem paketi prinašajo 50, 80 in 120 GB, v roamingu pa osem, deset in dvanajst gigabajtov. Domače količine so za deset ali dvajset giga večje kot prej. Po doseženi količini se uporabniku samodejno vključi opcija za dodatnih 250 MB, ki stane dva evra in tako največ petkrat v enem mesecu, nato se prenos podatkov upočasni na 64 kb/s. Lahko pa se naročnik tem dodatnim megabajtom tudi odpove.

Še tretja novost pa sta nova cenejša paketa Svobodni mikro in Svobodni mini. Ta dva nimata neomejenih klicev in sms-ov/mms-ov, temveč po tisoč ali tri tisoč vsakega. In pa gigabajt ali tri gigabajte prenosa podatkov. Za 12 oz. 15 evrov. Dodatek za ne-EU tu odpade. Morda se v primerjavi s kakšnim Telemachom ali Hoferjem to ne zdi najbolj konkurenčna izbira, toda v A1 so prepričani, da so pri njih še druge dobrobiti in da ne gre vsega gledati skozi ceno. Med temi omenjajo denimo hitrost omrežja, pomoč uporabnikom, naročniški model in še kaj.

Podražitvam tako sledi cikel obogatitev naročniških paketov in glede na to, da bo verjetno naslednja sprememba kakšno novo višanje cen, je tako dodajanje količin dobrodošlo. Še ta mesec naj bi Telekom Slovenije predstavil tudi novo podobo in ponudbo Izimobila.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja