Več ali manj podatkov pri T-2, odvisno od paketa
Matjaž Ropret 1. februarja 2022 ob 10:15

Telekomunikacijski operater T-2 je z današnjim dnem spremenil količine prenosa podatkov v mobilnih paketih. Naročniki cenejših paketov bodo v omrežju T-2 imeli na voljo bistveno več gigabajtov, naročniki dražjih pa ne bo več deležni neomejenih količin.

Spremembe se dotikajo družin paketov Oranžni in Podatkovni. Take so bile stare količine v omrežju T-2 in v gostovanju znotraj EU:

•             Oranžni MINI:   1 GB / 1 GB

•             Oranžni MIDI:    20 GB / 7 GB

•             Oranžni MAXI: neomejeno / 13 GB

•             Podatkovni MINI: 1 GB / 1 GB

•             Podatkovni MAXI: neomejeno / 10 GB

To pa so nove vključene količine, pri čemer se cena paketov ne spreminja:

•             Oranžni MINI: 5 GB / 5 GB

•             Oranžni MIDI: 100 GB / 7 GB

•             Oranžni MAXI: 500 GB / 13 GB

•             Podatkovni MINI: 5 GB / 5 GB

•             Podatkovni MAXI: 250 GB / 10 GB

Kolikor se da razbrati iz splošnih pogojev uporabe storitev, ob opisu paketov namreč operater na svoji spletni strani tega podatka nima zapisanega, v njegovem lastnem omrežju ni omejitve hitrosti prenosa podatkov. Se pa po doseženi količini, ki je vključena v paket, hitrost zniža na 2/1 Mb/s. Porabo celotnih količin v enem mesecu in nato uporabnost znižane hitrosti so testirali v Zvezi potrošnikov (ZPS), svoje ugotovitve pa bodo objavili v novi številki revije ZPS Test, ki izide 3. februarja.

V T-2 poudarjajo, da večina njihovih naročnikov že lahko izkorišča njihovo lastno omrežje 4G. Tega so ga gradili zadnja tri leta in ta čas obsega 120 baznih postaj. Deluje na frekvenčnem območju 2100 MHz, razširili pa ga bodo še na frekvence 2300 MHz. Še vedno pa je za območja, kjer ni omrežja tega operaterja, na voljo gostovanje v omrežju Telekoma Slovenije. Ta so omejitve nekoliko drugačne. Paket Oranžni Mini dovoljuje hitrost 10/2 Mb/s. Pri Oranžnem Midi in Oranžnem Maxi se hitrost poviša na 20/5 Mb/, naročnik pa v gostovanju na mesec lahko prenese 20 ali 50 GB. Podatkovni Mini prav tako v nacionalnem gostovanju ponuja hitrost 10/2 Mb/s, Podatkovni Maxi pa 150/50 Mb/s in 50 prenesenih GB.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.