VAVA 4K – Žal ti bo, da nisi več pozornosti namenil steni! (#VIDEO)
Marjan Kodelja 22. januarja 2021 ob 06:12

Če imate dovolj veliko prazno in primerno gladko steno, pod njo omarico in vam ni žal odšteti tri tisočake, potem je laserski projektor odlična zamenjava za televizor!

Najprej sem bil skeptičen. Zaradi predsodkov. Glasnost, velikost, pretirano gretje. Vse troje drži za domače projektorje, ki smo jih bili vajeni nekoč, a ne za novejše, sploh ne za laserske, ki imajo cel kup prednosti. A tudi slabosti. Na prvem mestu visoko ceno. Že res, da tako velikega zaslona, kot je lahko velika projekcija, ni mogoče kupiti, za večjega od običajnih 65-palcev pa boste morali odšteti še veliko več, vendar slabe tri tisočake ni znesek, ki se mu zlahka odpove dobro situirana družina srednjega razreda. Poleg tega potrebujete še dovolj veliko steno, da ima projektor sliko kje prikazati. A če so pogoji izpolnjeni, soba dovolj zatemnjena, potem je užitek med gledanjem filma enak onemu v dvorani kinematografa. Oziroma boljši. Ni nevzgojenih gledalcev, ki se med predstavo pogovarjajo, ni strganih stolov in ni umazanije na tleh. Razen, če hočete, da je!

Preprosto dovolj lep za vsak dom

Kot projektor za domačo uporabo je prilagojen kratkemu snopu in namestitvi pod »sliko« in ob zid. S prilagajanjem razdalje do zida namreč spreminjamo velikost diagonale. 203 cm, ko je čisto zraven, in največ 381 cm pri oddaljenosti približno 80 cm. »Škatla« lepega videza sicer tehta dobrih deset kilogramov, kar ni pretresljivo in kar bodo zdržale tudi najcenejše nizke dnevno sobne omarice iz Mömaxa ali Ikee. Če le nanje ne boste odložili še česa težkega. Prav tako ni majhna, vendar je pozitivna posledica mer 53 x 37 x 11 cm dovolj prostora za solidne zvočnike (2 x 30W) s kakovostjo boljšo od povprečnih zvočnikov v sodobnih tankih televizorjih. Projektor za izvor svetlobe uporablja laserski vir, ki se ne greje, kot se sijalke starejših naprav, a vseeno je potreben sistem hlajenja, vključno z ventilatorjem. »Šepet« le tega (32 dB) pa slišite le, če so zvočniki tiho.

Kako deluje »laserski« projektor

Glavni prednosti laserskega izvora svetlobe, uporabljen naj bi bil en modri laser, sta poleg manj gretja višja svetilnost in mnogo daljša življenjska doba (25 tisoč ur), saj se ne stara tako hitro, kot so se žarnice za projektorje nekoč. Ni tudi tistega zoprnega opozorila, naj projektorja nikar ne premikamo, dokler je žarnica vroča, čeprav ga ne boste premikali, ko mu boste našli primerno mesto in se namučili z optimalno nastavitvijo geometrije slike. O principu delovanja sicer podrobneje v videu. Tu bolj na kratko. Najboljši in hkrati daleč najdražji laserji imajo tri izvore laserske svetlobe za vsako od treh osnovnih barv in tri elemente za upodabljanje, medtem ko cenovno dostopnejši enega. Laser z modro svetlobo vzburi fosfor na koleščku, da odda rumeno svetlobo, ki jo filtri razcepijo na zeleno in rdečo. Projektor VAVA je bližje slednjemu principu. Modra svetloba prehaja skozi vrteče kolo s segmenti rdečega, zelenega in modrega fosforja ter ustreznimi barvnimi filtri. Dobimo tri barve svetlobe, ki zaporedoma osvetljuje en sam čip z nekaj milijoni zrcalc (DLP ali LCD). Slika na steni je tvori zaporedje modre, zelene in rdeče slike. Slabost takšnega pristopa je lahko učinek mavrice na robovih, kadar nastavitve slike niso najbolj optimalne, česar med testiranjem sicer nisem opazil!

Dovolj kakovostna slika in zvok

Glede na tehnične podatke malo nad 1000 lumnov v standardnem načinu in najvišjo svetilnost 2500 lumnov, projektor ne sodi med svetovne rekorderje, niti v svojem razredu, je pa v poprečju tistega, kar pričakujemo od naprave za domačo rabo. Praktično povedano nudi dovolj svetlo sliko tudi podnevi. Razločljivost 4K sama po sebi ne pomeni veliko, ker je marsikaj odvisno od strukture (in barve) stene. Slika od daleč ni bila slaba, čeprav konkretno stena v mojem domu ni primerna za takšno rabo in le od blizu je bilo opaziti površinsko hrapavo strukturo, ki jo je zapustil mojster »malar«, medtem ko nežna pastelno rumena površina ni pretirano vplivala na prikaz barv. Niso bile idealne, a tudi ne pretirano slabe. Edino v svetlejših razmerah je opaziti slabši prikaz senčnih delov prizora, a težava ni nič bolj izrazita kot pri drugih projektorjih z enako največjo svetilnostjo. V primeru ta zaresne uporabe projektorja namesto televizorja bi moral vseeno nekaj storiti. Skoraj gotovo prebarvati in natančno pogladiti površino ali si omisliti kakovostno platno, ki šele dopušča, da iz projektorja iztisnete največ.

Ne najboljši operacijski sistem

Če je po eni strani »strojna« drobovina projektorja na primerni ravni za domačo napravo, tega ne morem trditi za programsko opremo. Nastavitev naprave je sicer dokaj preprosta in hitra, toda potem projektor ne nudi veliko. Vgrajena je različica prosto kodnega Androida 7.1, zato ji manjka veliko. Aplikacije Youtube mi nikakor ni uspelo preko brezžične povezave prepričati, da bi predvajala video v razločljivosti 4K in HDR (več kot polni HD ni šel skozi). Ni Netflixa in prav tako ne slovenskih aplikacij, nekatere druge tuje in hkrati priljubljene so, vendar jih je težje najti, saj niso ureje po priljubljenosti. Težavo lahko omilite, če na projektor priključite zunanji sprejemnik, od operaterjev ali katerega drugega, vendar je škoda, da ne nudi slovenskih aplikacij, ki so postale dandanes skoraj pogoj. Prav tako lahko rečem, da je prilagajanje geometrije slike zamudno, ne zaradi slabe programske opreme projektorja, kot zaradi narave tega opravila. Dobra plat je, da ko enkrat sliko nastavite, vam tega ni treba ponavljati, vse dokler naprave ne premaknete.

Solidna bera priključkov!

Poleg možnosti priklopa projektorja v brezžično omrežje ima projektor še omrežni priključek, tri priključke HDMI, med katerimi ima eden podporo standarda eARC, kompozitni vhod, zvočni izhod in en priključek USB tipa A. Na voljo je še aplikacija, s katero upravljate projektor namesto priloženega daljinca ali prikazujete fotografije oziroma video posnetke. Žal je, podobno kot ves programski del, pod povprečjem sodobnih naprav tako glede videza kot ponujenih funkcij.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naj kupim? Projektor Vava 4K zna biti primeren. Če je izpolnjenih šest pogojev:

 1. Imeli bi radi večji zaslon od 65 palcev.
 2. Na voljo je dovolj velika prazna stena in po možnosti še prostor, ki ga lahko primerno zatemnite. Najbolje domača kino dvorana.
 3. Pripravljeni ste kupiti in namestiti kakovostno platno.
 4. Kjer je stena, so tudi vsi potrebni priključki.
 5. Ni vam žal za projektor odšteti slabih treh tisočakov.
 6. In najpomembnejše. Če veliko gledate filme ali športne dogodke iz kakovostnih virov. V tem primeru se zna obnesti bolje od televizorja.
HVALIMO:
 • Priznati moram, da je škatla na oko primerna in se dobro sklada s (skoraj) vsakim okoljem
 • Z največjo diagonalo 381 cm (150 palcev) se zlahka počutite, kot bi bili v kinu
 • Razločljivost 4K in podpora sliki visokega dinamičnega razpona (HDR)
GRAJAMO:
 • Stara različica sistema Android
 • Ni slovenskih in aplikacije Netflix
 • Le 8-bitni HDR
 • Ne najbolj sodoben vmesnik
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja