Varstvo osebnih podatkov po domače
Matjaž Ropret 12. aprila 2021 ob 13:05

Nekdo na vrhu sprejme odlok ali pripravi storitev in ko mu varuhi pravnega reda povedo, da si stvari predstavlja preveč »po domače«, začne vpiti in s prstom kazati na tega, ki je opozoril na nepravilnosti, namesto da bi popravil napake.

Je to »sveta preproščina« ali načrtno teptanje vsakršnih pravil, naj si odgovori vsak sam. Lahko pa dam banalen primer, podoben izjavi nacionalnega koordanitorja za cepljenje Jelka Kacina, češ da je informacijska pooblaščenka začasno ustavila in onemogočila posredovanje podatkov iz baze »prijavljenih« na cepljenje. Predstavljajmo si, da bi nekdo želel izvesti nagradno igre na družabnih omrežjih ali na spletu, pri čemer bi pobiral precej osebnih podatkov. Stvar bi prišla do informacijske pooblaščenke, ki bu temu »organizatorju« nagradne igre naložila, naj zagotovi, da bo vse skupaj skladno z zakonom o varstvu osebnih podatkov, splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) in še čim. Koliko bi bilo simpatij do dotičnega, ki bi se na glas pritoževal, da mu »informacijska pooblaščenka ne dovoli izvedbe nagradne igre.« Pa toliko ljudi bi osrečil z njo.

V konkretnem primeru s »prijavo« za cepljenje na e-upravi pa naj bi kar obveljalo, da država ne more uporabljati seznama, ker si je nekdo »uzurpiral« pristojnost? Kot si je menda ustavno sodišče prisvojilo spoštovanje ustave in začasno zadržalo (verjetno neustavni) odlok o prepovedi prehajanja meje. Prej gre za popolno prisvajanje oblasti, nerazumevanje obstoja pravil, načel transparentnosti, sorazmernosti, enakosti pred zakonom in še česa. Nameni so lahko še tako dobri, a če se pri njihovi uresničitvi izvajalci ne držijo zakonov in uredb, potem niso krivi tisti, ki opozorijo na te nepravilnosti. Še posebej, če dajo dovolj možnosti in priložnosti, da organizatorji nagradnih iger ali cepljenje popravijo to, kar so naredili po domače in po svojih (poenostavljenih) predstavah.

Kot v svojem odzivu zapiše informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, so v njenem uradu NIJZ, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zdravje sedemkrat pozvali, naj jasno povedo, čemu prijavljanje v storitvi e-uprava služi. Ali je to postavitev v vrstni red, preliminaren izkaz interesa za potrebe ugotovitve obsega nabave cepiva ali kaj drugega. Pa konkretnega odgovora ni bilo. Prav tako ne obveščanja vseh tistih, ki smo se vpisali v bazo, za kakšen namen bodo naše podatke uporabili, kdo jih ob obdeloval in tako naprej.

»Breme odgovornosti za nastalo situacijo je v celoti na predstavnikih oblasti, ki si celotnega procesa prijavljanja na cepljenje in samega izvajanja več kot očitno niso dovolj učinkovito in organizirano zamislili in ob tem tudi ne upoštevali temeljnih človekovih pravic, kot je pravica do poštene in transparentne obdelave osebnih podatkov. Državljani imamo pravico vedeti, država pa nam mora izkazati vsaj minimalno spoštovanje s tem, da izvemo kako točno in kje se prijaviti na cepljenje,« je še poudarila Prelesnikova. In znova dodala, da je zelo povedno, da v času od začetka postopka do izdaje začasne odločbe do teh podatkov sploh ni nihče dostopal.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Bazo so si torej omislili samo tako, zaradi lepšega, ker se je nekomu zdela fina ideja. Ko bi bilo treba izvedbo te ideje uskladiti s predpisi in varstvom osebnih podatkov, pa je lažje manipulativno kazati na tiste, ki to (upravičeno!) zahtevajo. V odzivu informacijske pooblaščenke tudi lahko preberemo, da »so javni uslužbenci, ki so pri državnih organih pristojni za varstvo osebnih podatkov, ob vzpostavljanju načina prijavljanja opozarjali na pomanjkljivosti z vidika varstva osebnih podatkov, vendar so bili njihovi strokovni argumenti s strani odločevalcev v celoti prezrti.«

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja