Varno brskanje po spletu pri Telekomu Slovenije
Matjaž Ropret 27. maja 2021 ob 13:20

Telekom Slovenije je uvedel rešitev Varen splet za zaščito internetnega prometa v fiksnem in mobilnem omrežju ter pri gostovanju v tujih mobilnih omrežjih. Kot pri podobnih storitvah drugih operaterjev gre za varnostno filtriranje vsebin, tudi nekakšen »protivirusni program« na ravni operaterja.

V Telekomu trdijo, da je tovrstno filtriranje »še posebej dobrodošlo v obdobju, ko uporabniki na e-naslove ali kot SMS na mobilne številke vse pogosteje prejemajo sporočila z različnimi zlonamernimi povezavami, povečuje pa se tudi število škodljivih spletnih strani, kot so ponarejene spletne trgovine.« Po podatkih operaterja dnevno blokirajo več kot tisoč dostopov do tovrstnih spletnih vsebin, s storitvijo Varen splet pa uporabnike trenutno varujejo pred več kot osmimi milijoni nevarnih spletnih mest. Zadeva temelji na filtriranju naslovov DNS, pri čemer operater (oz. zunanji ponudnik) bazo teh naslovov ves čas osvežuje. Naročnik pa lahko tudi sam določa, da so določene strani zanj vseeno sprejemljive, ali pa dodaja svoje.

Ne gre pa samo za obrambo pred zlonamernimi stranmi in kodo, ki lahko na uporabnike preži na takih spletnih mestih, temveč še za starševsko zaščito. »Poleg navedenih varnostnih mehanizmov, ki zagotavljajo varen spletni dostop, storitev omogoča starševski nadzor. Starši lahko otroku preprečijo dostop do spletnih strani, ki zanj niso primerne,« navajajo v Telekomu. Spletne strani so kategorizirane, tako da uporabnik poljubno izbere kategorijo, ki jo želi filtrirati oz. blokirati, denimo vsebine za odrasle, nasilne vsebine, zabavne vsebine in podobno. Vse to je mogoče početi v aplikaciji ali na portalu Moj Telekom s preprostim klikanjem. Seveda pa se je treba na Varen splet najprej naročiti.

Uporabniki storitev aktivirajo prav tako v aplikaciji ali na portalu Moj Telekom, mobilni naročniki pa tudi tako, da pošljejo SMS s ključno besedo VAREN SPLET na številko 1918. Za uporabo ni treba namestiti ničesar, saj vse poteka na operaterskem nivoju, še preden podatkovni tok »pride« do uporabnika. Prva dva meseca je storitev brezplačna, nato pa mesečna naročnina nanjo znaša 0,99 evra za uporabnike mobilnih govornih storitev in 1,49 evra pri fiksnem ali mobilnem dostopu do interneta.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Podjetjem pa je za varen dostop do interneta namenjena storitev Varen poslovni splet ali pa kateri od mobilnih paketov 360 varni, ki to funkcionalnost že vključuje. To pa je mogoče nadgraditi še s storitvami Operativnega centra kibernetske varnosti, ki deluje v okviru Telekoma, in v katerem strokovnjaki s pomočjo nadzornih in analitičnih orodij varnostne dogodke obvladujejo 24 ur na dan in vse dni v letu. Operater za vsako podjetje izdela strokovno analizo obstoječega stanja, priporoči najprimernejše varnostne ukrepe in po dogovoru poskrbi za ustrezne rešitve.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja