#VADIDOMA ali »beam me up, Scotty«
Marjan Kodelja 24. marca 2020 ob 10:32

Znani osebni trenerji, zagovorniki zdravega življenjskega sloga, in še veliko drugih vplivnežev deli nasvete ali nas kratkočasi na spletu in televizijskih kanalih.

Zaradi širjenja virusa COVID-19 se življenje ni ustavilo, le dobršen del smo ga preselili v digitalni svet. Delamo od doma, učimo se od doma, rekreiramo se doma ali v krogu družine, še redne sobote kave s prijatelji po novem pijemo preko video konference.

Vsak, ki lahko kaj naredi za druge, to tudi počne prek spleta. Pohvalno, mar ne! Nacionalna televizija je poleg izobraževalnih vsebin uvedla krajše prispevke za vadbo na domu, neuradnemu družbenemu projektu #vadidoma pa se je poleg osebnih trenerjev, ki imajo že od prej ogromno sledilcev, pridružil tudi Telekom Slovenije. Martina Razinger, Špela Jakša, Ema Jamnik, Vanja Cipot, Simona Vrhovec, Andrej Milutinovič, Laura Matijašić in Nejc Šimenko so pripravili različne sklope vadb za moč in krepitev, za zdrav um in telo, za nosečnice, za starejše, pa tudi za pare, ki jih je operater vključil v svojo ponudbo vsebin. Brezplačno dostopne prek www.neo.io. Uporabnikom digitalnega sprejemnika NEO so vadbe na voljo tudi na televiziji, poiščejo pa jih tako, da izgovorijo »Vadi doma« ali »Vadba«.

Posamezniki, ki so še nedolgo svarili pred uporabo tehnologija, so verjetno vsaj za nekaj časa umirili retoriko.

To pa še zdaleč ni vse, kar se na spletu dogaja. Vplivneži s področja športa in zdravega življenja so svoje napotke iz dejavnosti na prostem preusmerili na dejavnosti na domu. Fitnesa še nekaj časa ne bomo mogli obiskati, bomo pa vadili v kotu dnevne sobe ali kuhinje. Kjerkoli, da je le dovolj prostora. Tudi plesati nekaj časa ne bomo mogli, kar je še posebej težko udarilo fante in dekleta, ki jim predstavlja pomemben del življenja, zato so se tudi plesne šole preselile na splet. Potem pa cela družina stoji pred televizorjem, ter skače v ritmih hiphopa, ker hčerka obiskuje Artifex. Splača se pogledati njihove videe, saj so sila zabavni in primerni za vse starosti. V petek pa je še Nipke zarepal iz svoje sobe. Nepozabno! Verjetno imate tudi vi podobne izkušnje tudi z drugimi izvenšolskimi dejavnostmi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Ne razburjajte se nad kakovostjo tovrstnih vsebin, kajti večinoma jih snemajo s pametnimi telefoni, predvajajo pa preko Facebooka. So pa se telefoni v vlogi snemalne naprave v kriznih razmerah kar dobro obnesli in vsebine je smiselno predvajati na domačem televizorju. Če je pametni, zaženite aplikacijo Facebook ali Youtube, preko domačega omrežja zrcalite zaslon pametnega telefona (če je ta funkcija na voljo) ali pa nanj prek vmesnika HDMI priključite prenosni računalnik!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja