V šestih letih tehnologije LTE desetkratna rast prenosa podatkov
Matjaž Ropret 20. marca 2019 ob 09:52

Pred natanko šestimi leti, 20. marca 2013, je Telekom Slovenije začel ponujati storitve mobilne telefonije na omrežju četrte generacije (4G). Od takrat se je njegov LTE razširil na pokrivanje več kot 98 odstotkov prebivalstva (in nekaj manj ozemlja), količina prenosa podatkov pa se je povečala za desetkrat. Ob obletnici so se v operaterju pohvalili še z zmago na testu na testu nemškega podjetja P3, ki je jeseni merilo slovenska mobilna omrežja in Telekomovega ocenilo za najboljšega.

V Telekomu pravijo, da omrežje LTE povprečno uporablja polovica vseh njihovih uporabnikov mobilnih storitev in da je vanj za zdaj priključenih pol milijona naprav. Zanimivo je sicer, da polovica še vztraja na UMTS/HSPA (3G) in mogoče celo GSM (2G), od tega je sicer verjetno kar precej komunikacije med različnimi napravami (M2M), nekaj pa tudi uporabnikov z »nepametnimi« telefoni. Podatek o povečanju količine podatkovnega prenosa pa potrjuje znano dejstvo, da se obseg mobilnega interneta vsako leto skorajda podvoji. V primerjavi z letom 2017 je prometa v mobilnem omrežju zdaj trikrat več.

Telekom je bil doslej nekoliko bolj aktiven od konkurence pri nadgrajevanju omrežja na standard LTE-Advanced, na telefonih običajno prikazan kot 4G+, ki z združevanjem kanalov na različnih frekvenčnih območjih (800, 1800 in 2600 MHz) omogoča višje hitrosti. V Sloveniji do 300 Mb/s v smeri proti uporabniku in 50 Mb/s od uporabnika v omrežje, v tujini pa ponekod tudi do gigabitnih nivojev ali vsaj 900 Mb/s. Slovenski operaterji se kljub dodatnim povezavam do baznih postaj niso odločili za kaj več. Morda tudi zaradi samega frekvenčnega spektra in njegove porazdeljenosti na tri (oz. štiri) igralce. Hrbtenične povezave, ki jih do baznih postaj v zadnjih letih krepijo operaterji, bodo sicer še kako nujne pri prehodu na tehnologijo 5G. V Telekomu trdijo, da so pripravljeni na ta razvojni korak.

Strokovnjaki podjetja P3 so po podatkih Telekoma merjenje opravili med lanskim oktobrom in decembrom na »več kot 88 odstotkih naseljenih območij in na številnih prometnih povezavah po Sloveniji.« Testirali so peterico lastnosti omrežij: pokritost govorih storitev, pokritost prenosa podatkov, pokritost z LTE oz. 4G, hitrost prenosa podatkov do uporabnikov in dostopnost podatkovnega omrežja. V končnem seštevku je Telekomovo omrežje dobilo največ točk.

»Prejeti certifikat P3 je dodatna potrditev, da se vlaganja v tehnologijo in razvoj ter načrtno in strokovno delo odražajo v kakovosti omrežja, je v vnaprej pripravljeni izjavi poudaril podpredsednik uprave Telekoma Slovenije Tomaž Seljak. In dodal, da omrežje prilagajajo zagotavljanju inovacijam prijaznega okolja za razvoj rešitev in novih poslovnih modelov s področja interneta stvari.

Glavni izvršni direktor P3 Communications Hakan Ekmen pa je še pojasnil, da so med preizkušanjem zajeli skoraj 151 milijonov vzorcev in da podobne meritve opravljajo v več kot 120 državah. Bilo bi zanimivo, če bi kaj povedal še o tem, kako dobra so primerjalno slovenska omrežja, a tega žal nismo izvedeli.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.