V prodajo gre kandidat za naj poceni telefon leta
Matjaž Ropret 27. marca 2018 ob 18:11

Enega najbolj pričakovanih telefonov leta je končno mogoče naročiti, dobave pa se začnejo maja. Če slučajno kdo ni uganil – govora je o Xiaomijevem modelu Redmi Note 5.

Redmi Note 4 je bil za Xiaomi gromozanska uspešnica. Največ je pripomogel k temu, da se je kitajsko podjetje lani spet dvignilo in poletelo med ključne svetovne proizvajalce pametnih telefonov. Kar niti ni bilo presenetljivo, saj so pri tem izdelku uspešno zaigrali na vse prave note. Dobro izdelano kovinsko ohišje (z izjemo pladnja za kartice SIM in microSD), ki tudi daje prijeten občutek v roki, lep zaslon, dovolj tekoče delovanje, odlično trajanje baterije in ne preslab fotoaparat. Slednji je pravzaprav predstavljal največjo hibo, tako po funkcionalnostih kot po samih rezultatih. Ob tem, da ni bilo NFC-ja in da je bil priključek še stari microUSB. In pa zaslon, ukrojen še po starih smernicah. Zato je bil skrajni čas za predstavitev naslednika.

Redmi Note 5 in Redmi Note 5 Pro tako prinašata marsikatero novost in ohranjata atraktivno ceno, žal pa s tem tudi nekatere slabosti. A vseeno še posebej modela Pro ne gre prehitro odpisati, saj deluje zares obetavno. Nomenklatura je nekoliko zmedena. Na nakupovalni povezavi zgoraj sicer piše Redmi Note 5, a v resni specifikacije izdajajo, da gre za model Pro. Ta v primerjavi s štirico prinaša novejši procesor (Snapdragon 636 namesto 625), kar obljublja pohitritev in obenem nič večjo energijsko potratnost. Zaslon je po novem raztegnjen čez skoraj celotno sprednjo stran, seveda z razmerjem dva proti ena in potegnjeno polno ločljivostjo (FHD+). Veliko nadgradnjo je doživel fotoaparat. Po novem je na zadnji strani dvojen, z dvanajstimi in petimi megapikami, pa tudi pike na primarnem tipalu so večje, kar naj bi skupaj pripomoglo k boljši nočni fotografiji in učinkom z globinsko neostrino. Sprednji fotoaparat pa ponuja več megapik in zaradi njega niso ustvarjali zareze v zaslonu. Uporabiti ga bo mogoče, kot je zdaj že standard, za odklepanje s prepoznavno obraza. A za ta namen je na zadnji strani tudi čitalnik prstnih odtisov.

Še nekaj izboljšav je, denimo bluetooth 5. Žal pa je nekaj očitnih pomanjkljivosti še vedno prisotnih. Najbolj bodeta v oči odsotnost NFC-ja, zaradi česar odpadejo storitve, kot sta Urbana in NLB Pay, in prisotnost microUSB namesto USB-C. In tudi Android še vztraja pri različici 7.1.2 (Nougat), kdaj pride Oreo, ne vemo. Je pa vsaj baterija ostala pri 4000 mAH, kar bi bilo znova lahko dovolj za polnjenje vsak drugi večer. Xiaomijeva androidna preobleka je precej obsežna in deli mnenja. Nekaterim je všečna, drugim se zdi risankasta in s preveč navdiha pri Applu. Prinaša kup dodatnih aplikacij, kot je daljinski upravljalnik, središčna aplikacija za Xiaomijeve naprave pametnega doma in tako naprej.

Na voljo bosta dve različici. Zmogljivejša in seveda bolj priporočljiva s štirimi gigabajti delovnega pomnilnika in 64 GB shrambe, ter malce cenejša s kombinacijo 3/32 GB. Razlike je za približno 30 evrov, saj prvega z vsemi uvoznimi dajatvami dobiš za malo manj kot 250, drugega pa za približno 215 evrov. Zagotovo pa se bo cena sčasoma spuščala in dobili bomo tudi kakšno kodo za popust.

Res je škoda za NFC in USB-C, kajti če bi Redmi Note 5 (Pro) imel še to dvoje, bi komaj našel kakšno zamero. Tako pa vseeno pušča tekmecem najmanj priprta vrata, da ga presežejo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja