V prenosnikih pač ne gre čez fizične omejitve
Matjaž Ropret 11. februarja 2021 ob 11:39

Z grafičnimi karticami za namizne računalnike so že nekaj mesecev velike težave. Nova generacija je, podobno kot Playstation 5, izvrstna glede zmogljivosti in napredka v primerjavi s prejšnjo, a prav tako kot najnovejša konzola praktično nedobavljiva. Tako Nvidia z karticami družine Geforce RTX 30 kot AMD s serijo Radeon 6000 ima velike težave s proizvodnjo. Pri grafikah za (igričarske) prenosnike pa se je izkazalo nekaj drugega – napredek v primerjavi s predhodnimi je nepričakovano skromen. Poleg tega je Nvidia še načrtno ustvarila zmedo z označevanjem »kartic«, kar zdaj poskuša reševati.

Kartice kot so Geforce RTX 3080, RTX 370 in RTX 3060 Ti v namiznih računalnikih predstavljajo 50- in več odstotni skok glede na RTX 2080 (Super) in ostale predhodnice. Kar pa ne gre samo na račun izboljšane arhitekture procesorjev, ampak tudi na račun bistveno višje porabe, ki za seboj potegne nujnost večjega (in glasnejšega) hladilnega sistema. Če so imele prejšnje Nvidijine kartice z arhitekturo Turing normno porabo nekje med 170 in 250W, gredo nove z arhitekturo Ampere do 350W. Prej je bil za marsikateri sistem dovolj 500W napajalnik, 650W je zadoščalo za bolj ali manj vse potrebe, zdaj pa se je že bolj varno odločiti za 750-vatnega. Črpanje dodatne energije pa se seveda pozna pri zmogljivostih. In ker je v velikih namiznih ohišjih mogoče imeti večje kartice z večjimi ventilatorji, kakšnega problema ni.

Kot so ugotavljali na portalu Notebook Check, pa prenosniki z novo generacijo čipov Geforce ne prinašajo niti približno tako velikega skoka. V povprečju ta predstavlja le nekje med 10 in 15 odstotkov, kar je povsem običajno za procesorje. Glede na obliko, debelino in način hlajenja teh računalnikov, je težko zagotavljati več kot 150W za grafični čip, običajno še manj. Z drugimi besedami – moč se tam ni spremenila, ker se zaradi fizičnim omejitev ohišij ne more, in tako so tudi zmogljivosti na zelo podobni ravni.

Grafična kartica RTX 3080 proizvajalca Gigabyte. Foto: Gigabyte

Nvidia pa je s serijo RTX 30 tudi ukinila označevanje Max-Q, ki je kupcu povedalo, da kupuje prenosnik z manj zmogljivo grafiko. Po novem so bile vse izvedbe označene enako, zgolj z osnovnim imenom, denimo Geforce RTX 3060. Vendar po pritožbah igričarjev in medijev Nvidia zdaj od proizvajalcev prenosnikov zahteva, da za vsak model na spletni strani označijo, s kakšno močjo lahko deluje grafični čip. Za nekaj orientacije pa si lahko pogledaš tabelo, ki so jo pripravili na portalu Tom’s Hardware, kjer je bolj jasno razvidno, koliko vatov pri posamezni seriji predstavlja Max-Q in koliko »pravo« stvar. Poenostavljeno povedano ima bolj ali manj vse pod 100W omejene zmogljivosti, a so tudi znotraj tega variacije in predvsem je treba med seboj primerjati različne modele, med katerimi izbiraš.

Naslovna fotografija: Nvidia

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja