V ospredju bi morale biti vsebine, ne »hardver«
Marjan Kodelja 20. septembra 2019 ob 06:09

Nekoč nedolgo tega, je bilo takole. Imeli smo mobilni telefon, za klice ter kratka sporočila, pa morda še dlančnik za pisanje zapiskov, kasneje pa tudi branje elektronske pošte. Glasbene datoteke so nekateri imeli na prenosnem glasbenem predvajalniku, večina pa kar na računalniku, ki je bil hkrati tudi osrednje orodje za pošto, brskanje po spletu in družbena omrežja. Vse to danes opravi enega naprava, pametni telefon. Podobno razdrobljeno okolje danes najdemo okoli televizij, vsebin zanje ter nasploh v okolju pametnega in povezanega doma, v katerem je zabava ena od osrednjih funkcij.

Televizorji, kasneje pa tudi samostojni digitalni sprejemniki so postali pametni, kar pomeni, da smo jim dodali povezavo v internet, do spletnih storitev, možnost nameščanja aplikacij in dostopa do vsebin na pomnilnikih naprav v domačem omrežju. Žal pa do drobljenja, včasih pa tudi pogojevanja uporabe točno določenih naprav, prihaja na strani ponudnikov vsebin. To je razlog, zakaj ne morem imeti ene naprave, pametnega televizorja ali samostojnega sprejemnika, preko katerega bi imel dostop do vseh možnih vsebin, ne glede kje so, v kakšni obliki in koliko stanejo. Pa še nekaj me ves čas žuli. Televizija IP je ena od sprejetih oblik distribucije televizijskega signala, a ustreznih sprejemnikov izdelovalci televizorjev ne vgrajujejo, prav tako pa ne ponujajo niti oskubljenih modelov zgolj z zaslonom ter priključkom HDMI. Kajti če imaš zmogljiv pametni televizor, linearne televizije v obliki IP ne moreš spremljati brez sprejemnika in če je tudi ta pameten, čemu ti potem treba je pameti v eni ali drugi napravi. Nepotrebno podvajanje funkcij in poraba virov?

Rad bi dejal, da so prvi znaki združevanja, poenotenja že na vidiku ter da so digitalni sprejemniki in aplikacije slovenskih operaterjev, eni izmed njih. Vendar to ne bi bilo čisto res, kajti zgolj ena naprava, pa naj bo domača ali tuja, žal ni dovolj. Čisto vsega pač ne omogoča sprejemnik Eon Telemacha, pa tudi ne Neo Telekoma Slovenije, čeprav je po mojem mnenju slednji vseeno za odtenek bližje želenemu, še manj pametni televizorji ali naprave ozko usmerjene na prenos pretočnih vsebin, ko sta medijska predvajalnika Apple TV ali Amazone Fire.

Sprejemnika operaterja omogočata ogled linearnih televizijskih programov in tu ne gre za vprašanje, kateri je boljši, saj sta si preveč različna v zasnovi, pa tudi namembnosti, da bi ju lahko neposredno primerjali. Pa tudi smisla nima, kajti vezana sta na operaterja in ju ni mogoče uporabljati neodvisno. Sprejemnik Neo je osredotočen na vsebine, ne na televizijske programe, predvsem pa ima vgrajeno središče za naprave pametnega doma, zato je najboljši kandidat za edino univerzalno napravo v središču zabavnega sistema družine. Pa je kos tej nalogi?

Odgovor je odvisen od želja ali potreb po vsebinah, ki jih na primer človek želi gledati. Linearni televizijski in radijski programi so na voljo, kot tudi ogled za nazaj. Pa tudi videoteka operaterja, ki pa je vsebinsko manj pestra kot pri specializiranih ponudnikih nakupa ali (in) najema filmov in televizijskih serij, na primer Apple Itunes ali Google Play. Ker Neo (enako kot Eon) temelji na sistemu Android, je Googlova ponudba na voljo, ne pa tudi Applove, ki je mimogrede poleg na Applovih napravah na voljo še na nekaterih modelih pametnih televizorjev Samsung. Podobno je tudi s storitvami pretočnega videa. Youtube, Voyo, HBO in Pickbox so med naloženimi aplikacijami, žal pa uporabnik na sprejemnik ne more namestiti aplikacije Netflix, kot tudi ne njej sorodnih storitev. Neo, kot večina podobnih sprejemnikov je tudi sposoben prebirati vsebine iz pomnilnikov in naprav v domačem omrežju, pač glede omejitev v podprtih formatih zapisa, kot ga zapoveduje sistem Android. V prihodnje bo omogočeno tudi snemanje oddaj na operaterjev strežnik, pa tudi storitev igranja iger v oblaku. Igra bo tekla na strežniku operaterja, zato uporabnik ne bo potreboval igralne konzole.

Najbolj sovražim več naprav, več daljincev in več okolij, ki jih moram poznati, da pridem do želenega, zato bi bil presrečen, če bi mi lahko Neo (ali Eon), zamenjal vse, kar doma potrebujem. Do neke mere sicer lahko, vendar nikakor pa ne v celoti. Najmanj, kar bi človek še potreboval, je zmogljiv pametni televizor, da bi lahko nanj namestil aplikacije pretočnih storitev, ki jih na enem ali drugem sprejemniku ni. Še bolje bi bilo, da bi lahko uporabnik aplikacije sam nameščal, ne nazadnje je osnova sistem Android, zanj pa je marsikaj na voljo. In če so za pametni televizor, potem so dobre tudi za digitalni sprejemnik. Komur je sila všeč Applov ekosistem, njihov vrtiček bo letos postal še lepši s storitvijo Apple TV+, vendar so tudi ograje postale višje, mora upoštevati njihove zahteve. Do vsebin Applovih storitev lahko večina Slovencem pride z napravami s sistemom iOS, kar pomeni, da če hočejo v njej uživati na TV zaslonu, potrebuje tudi napravo Apple TV. Razmišljati, da bi Neo zamenjal igralne konzole pa je preveč optimistično. Video igre se sicer res širijo v oblak (Apple Arcade, Google, Microsoft, Nvidia, Playstation Now) vendar gre za ponudnike, ki imajo mnogo več virov in bodo ponudili mnogo boljše igre kot operaterji. Da ne omenjam pogojevanja založnikov najbolj priljubljenih iger po točno določenem hardveru (Playstation, Xbox, Switch). Do teh storitev pa Neo in drugi s strani operaterjev zaklenjeni sprejemniki ne bodo mogli, če ne bodo nameščene ustrezne aplikacije. Pa smo spet pri težavi Netflix, pretočnih športnih vsebin (NBA, Eurosport) in še kakšne sorodne storitve.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Če že postavlja digitalni sprejemnik ob bok drugih »napravam«, potem moram upoštevati tudi drugo plat. Apple TV, Amazon Fire sta medijska predvajalnika, potem pa so tu še aplikacije storitev pretočnega videa, ki vsi po vrsti zanemarjajo kakršno koli obliko linearne televizije. Ker vanjo ne verjamejo, a kot kaže, je ta pri nas še vedno med najbolj zaželenimi medijskimi vsebinami. 

Lahko bi imel vse dosegljive naprave ter naročnine na prav vse storitve, pa mi ne bi prav nič pomagalo, če bi hotel gledati vsebine v razločljivosti 8K.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
14 komentarjev
 • @Matjaž
  Nisi napisal, da EON deluje tudi na pametnih TV-jih ne samo na Eon boxu tam pa omejitev ni.
  Veš mogoče kdaj pa bo Neo začel delati na pametnih TV-jih ?
  Za gledanje apple TV+ na TV-ju ne boš potreboval Apple TV, saj bo deloval na Samsungovih pametnih TV-jih kasneje pa tudi na drugih pametnih TV-jih.
  Zakaj pa naj bi imela Netflix in Amazon Prime linerano televizijo ?
  Sicer pa če imaš katerega od teh dveh OTT in če še k temu dodaš kakšnega OTT v prihodnosti, ti zmanjka časa da bi gledal linearno TV.
  Veš mogoče če AGB Nielsen že upošteva pri merjenju gledanosti tudi OTT-je, ki so v Sloveniji navoljo ?

  • Nisi pogledal, kdo je avtor članka. 😉
   Katerih omejitev ni? EON na TVju ponuja manj kot na škatli.
   Telekom ne načrtuje Neo aplikacije za TVje, kolikor mi je znano.
   V članki je omenjeno, da se da Applove vsebine gledat na Samsungih.
   Ne da bi jo morala imeti, samo dejstvo je, da ljudje še vedno gledajo linearno TV, zato je pač treba kombinirat različne naprave.
   Za Nielsen ne vem, ugibam pa, da ne.

   • Navadno ti odgovarjaš na vprašanja.
    Omejitev glede tega kaj lahko namestiš in kaj ne na napravi oz. na pametnem TV-ju.
    Telekom je Neo predstavljal na letošnjem IBC-ju in v članku, ki je bil objavljen na broadbandtvnews.com med drugim piše: “The solution includes hardware, a client, cloud back-end, nPVR, catch-up, smart home, and local-language voice integration with multiple devices for user-building scenarios on STBs, TVs, smartphones, tablets, PCs, smartwatches and smart home devices.”
    vir: https://www.broadbandtvnews.com/2019/09/13/telekom-slovenije-to-demo-neo/
    Mislim, da bi bilo iluzorno pričakovati, da bodo imeli OTT ponudniki tudi linearno TV kvečjemu obratno
    torej da bodo ponudniki linearne TV ponudili še preostale OTT, ki jih še ne ponujajo.

 • Se bom še jaz malo vključil. Telekom je na IBC, kakor so mi povedali, celoten sistem, ki so ga razvilo oziroma, ga razvijajo. Tu paše tudi aplikacije, ki deluje na njihovi napravi, ker pa ta temelji na sistemu Android, tudi na drugih. Eno pa je, kaj potem dajejo na voljo uporabnikom. Ko sem z njimi zadnjič govorili je še obveljalo prepričanje, da je aplikacija Tvin ta hip dovolj za spremljanje programov na mobilnih napravah. Seveda, pa se lahko premislijo.
  OTT – meni se lepo slišijo vse napovedi tovrstnih storitev in kaj vse nam bo na voljo. Pa nam bo res? Oziroma kdaj? Koliko let smo čakali na Netflix – in ko so se nas usmilili, imamo na voljo osiromašen seznam vsebin, brez prevodov in sinhronizacij. Polno je pretočnih storitev, ki pri nas niso na voljo in verjetno tudi ne bodo. Nenazadnje, ali bomo imeli možnost uporabe storitve Disnay…

  • @Marjan
   Sta bila mogoče ti oz. Matjaž ta vikend na Weekend Media festivalu v Rovinju ?
   Kar se pa OTT tiče pa eni pravijo, da ima naša verzija Netflixa dosti več vsebin napram drugim verzijam.
   Glede prevodov pa so se letos potrudili in so na naši verziji vklopili vse prevode in sihronizacije naših sosednjih držav, ki so na voljo (nemščina, italijanščina in madžarščina).
   Katere globalne OTT storitve pa pri nas niso na voljo in drugje v Evropi so ?
   Za Disney+ pa je napovedano, da bo na voljo tudi v Evropi, samo bo še kakšno leto treba nanj počakati.
   Ne vidim razloga zakaj ne bi bil takrat na voljo tudi v Sloveniji.

   • Ko že govorimo o prihajajočih OTT.
    Na spletni strani story.hr so objavili članek z naslovom “Priče s Weekenda: Na kojim lažima su se poskliznuli neki ministri?”.
    V njem med drugim piše:
    >>Na panelu Vrli novi svijet: Kako će se transformirati svijet TV-a? koji je uslijedio nakon predavanja, osim Sare Fischer, sudjelovali su Richard Brešković (HT), Aleksandra Subotić (United Media), Kenechi Belušević (Discovery) i Vladimir Lučić (Telekom Srbija Grupa). “Dobar sadržaj uvijek će naći put do publike, bez obzira na koji se način distribuira. Naše tržište nije toliko ugroženo velikim igračima jer se kod njih može pronaći vrlo malo lokalnog sadržaja koji privlači našu publiku”, kazala je Subotić. S njom se u mišljenju razišao Lučić koji smatra da će se globalni trendovi osjetiti i kod nas. “U naredne dvije godine veliki igrači poput Disneya, NBC-ja i Applea će razviti platforme bolje od Netflixa, pronaći način da se prilagode korisniku te promijeniti strategiju prema nama, providerima.Direktno će prodavati sadržaj korisniku i smanjivati količinu koju daju nama”, smatra Lučić.<<
    vir: https://story.hr/Celebrity/a119666/Price-s-Weekenda-Na-kojim-lazima-su-se-poskliznuli-neki-ministri.html

    • Nisva bila v Rovinju, ni časa, niti dobesedno niti v prenesenem pomenu.
     Kar se tiče Disneyja, pa ne vem, čemu taka fama. Prvič – Kup njegovih vsebin je že zdaj (v bistvu že leta) na HBO go, prav lepo lokaliziranih. In drugič – Za razliko od ZDA, se pri nas niti Netflix niti kdo drug ne prodaja ravno z Disneyjevimi filmi in risankami, zato se mi ne zdi, da bi lastna storitev tega ponudnika kaj bistveno spremenila.

   • Seznam našega Netflixa nima niti približno toliko vsebin, kot Ameriška in še kakšna. Vsaj bilo je tako, predvidevam pa, da je. Bil sem naročnik, a sem prekinil zaradi dveh razlogov. Premalo vsebin, ki bi mene zanimale ter odnos Netflixa, ki ne doda podnapisov v Slovenščini in sinhroniziranih vsebin. Ali bo Dinsey na voljo bomo videli. Marsikaj je bilo že zapisano, potem pa ni bilo iz tega nič. Še vedno na primer ne moremo kupovati Googlovih naprav preko njegove trgovine in še marsikaj drugega. Kar pa se tiče OTT vsebin. Da bi recimo temu lahko bil hipotetično brez linearne televizije (osnovni paket), potem bi rabil vsaj tri naročnine, Voyo, HBO in Netlix (morda še Pickbox). To pa znese mesečno kar nekaj denarja oziroma več, kot sem pripravljen plačati.

     • Ni potrebno, da te šport ne zanima.
      Lahko na druge načine gledaš nekaj športa brezplačno.
      Nacionalko lahko gledaš preko antene oz. preko intreneta.
      Sicer pa bomo videli, če bo ko bo začel veljati seznam pomembnejših dogodkov za televizijski prenos
      kaj športa iz tega seznama katerega zdaj ni na nacionalki prišlo nazaj na nacionalko.

     • Ves “prvoligaški” šport je povsod po svetu plačljiv. Vse resne nogometne lige, Liga prvakov, F1, NBA, tenis, kolesarstvo, … Od tega določenih vsebin sploh ni v pretočni obliki in trenutno moraš imet Sportklub, druge pa lahko dobiš z naročnino, recimo NBA, formulo ali z Eurosport Playerjem. Z nacionalko si bolj malo pomagaš in v prihodnje si boš verjetno še manj, ker se pravice za prenose samo dražijo.
      Brez Voya lahko preživijo tisti, ki jim ni mar za programe Pop TV in domačo filmsko produkcijo. Če pa bi nadomestit te vsebine v linearni obliki s pretočnimi, pa je Voyo edina možnost. Netflix je šel popolnoma v svojo produkcijo in komur je ta blizu, OK. Še vedno pa obstaja po svetu veliko druge produkcije, ki je dobra priljubljena, zakoreninjena in tudi socialno zelo pomembna (“si gledal to in to?”), tega pa Netflix za svojo, niti ne tako poceni naročnino ne ponuja.

     • Ne vsi, določeni “prvoligaški” športi so še vedno brezplačno na voljo sicer ne prek OTT ampak preko antene (DVB-T) pri naših sosedih in to v HD.
      Sicer pa kot zgleda bo na našem trgu še zanimivo kar se športa na TV tiče.

    • Saj pa ne potrebuješ 3 OTT naročnine. Brez Voyota lahko komot preživiš.
     V osnovi če v gospodinjstvu vsi razumejo tuje jezike je že Netflix dovolj.

     • Jaz lahko, bojim pa se, da večina ne more brez Voya glede na odzivnost šovov kot je Znan obraz ima svoj glas in podobne. Ko pa pišem, probam upoštevati povprečnega uporabnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja