V osnovi namenjen vlogerjem, a tudi za ostale zanimiv in cenovno ugoden fotoaparat
Matjaž Ropret 28. julija 2021 ob 12:30

Sony nadaljuje s predstavljanjem »vlogerskih« fotoaparatov. Lani so v ZV-1 preoblekli aparat z geni iz linije RX100, zdaj pa je ZV-E10 na podoben način predelano ohišje serije a6x00 s tipalom APS-C in izmenljivimi objektivi. Njegov morda najbolj zanimiv vidik pa je cena, saj je aparat že v izhodišču, pred kakšnimi popusti dostopnejši, kot bi pričakovali.

V osnovi je torej to aparat iz linije Alpha, ki so ga malo predrugačili in prilagodili za čim lažje snemanje, predvsem sebe. Ima določene funkcije, ki jih na običajnih aparatih ne najdemo, te pa manj veščim uporabnikom omogočajo enake ali podobne rezultate, do katerih izkušenejši znajo priti tudi po daljši poti s spreminjanjem (ročnih) nastavitev. V osnovnem kompletu bo znani motorizirani objektiv 16-50 mm (24-75), seveda pa priporočamo dokup česa svetlobno in optično boljšega. Aparat ima stikalo za upravljanje zuma na motoriziranih objektivih. Tipalo je sicer enako 24-milijonsko, kot ga najdemo v mnogih Sonyjevih aparatih. Zagotavlja odlično kakovost tako videa kot fotografij, njegova slabost pa je dokaj počasno branje podatkov in posledično učinek želeja pri hitrem premikanju (t. i. rolling shutter).

Na pogled ZV-E10 skoraj bolj spominja na nekdanje modele NEX kot novejše Alphe, tudi samo ohišje je nekoliko bolj plastično kot smo bili v zadnjem času navajeni. To je eden od kompromisov, kot je tudi umanjkanje elektronskega iskala (kukala) in klasičnega kolesca za izbiranje načinov (PASM). Slednjega so odstranili z razlogom, kajti zadeva je primarno namenjena snemanju videa, a do drugih načinov se je še vedno mogoče prebiti skozi izbirnike. Taki funkciji sta preklapljanje med jasno vidnim in zamegljenim ozadjem – v bistvu enkrat zelo zaprta, drugič zelo odprta zaslonka – in prepoznavanje objektov pred človekom (ki govori v objektiv) za hiter preklop izostritve na ta predmet (angl. Product showcase) in potem znova nazaj na obraz, ko govorec izdelek umakne iz kadra.

Snemalni načini so standardni za Sonyjeve aparate vstopnega razreda. V 4K je mogoče izbirati med bitnim tokom 60 ali 100 MB/s pri 25 sličicah na sekundo. Preklop z načina PAL na NTSC da 30 sličic na sekundo, vendar to prinese tudi nekaj izreza pri sliki, v 25p je namreč zajem enak goriščnici objektiva. V polni visoki razločljivosti gre do 100 oz. 120 sličic na sekundo, kar že da možnost lepih počasnih posnetkov. Aparat ima zgolj elektronsko umirjanje slike, ki prav tako malce zoži polje zajema. Vsekakor za snemanje med premikanjem priporočamo objektive, ki imajo vgrajen umirjevalnik (OSS).

Medtem, ko ni iskala, pa za razliko od a6100 ta aparat ponuja možnost uporabe slikovnih profilov in snemanja brez obdelave slike (S-Log). Slikovni profili pomenijo, da si je mogoče za vsak način uporabe prilagoditi barve, kontraste in še kaj. S-Log pa da možnost določanja pravih barv med montažo posnetkov. Ne vem pa, ali je prisotna tudi uporabna funkcija z a6400 in a6600, ki »zaklene« samodejno nastavljanje beline (AWB lock), da se ne spreminjajo barve, če se med snemanjem spremenijo svetlobne razmere (denimo posije sonce skozi okno).

Prisotno je zdaj še standardno samodejno ostrenje s prepoznavo obrazov in oči. To je za vlogerje nujna funkcionalnost in pri Sonyjevih aparatih preizkušeno deluje odlično. Prav tako je za tak namen uporabe nujen zaslon, ki se lahko obrne okrog, da se uporabnik lahko kadrira med snemanjem. ZV-E10 ima zaslon, ki se pomakne vstran in popolnoma zavrti. Zaslon podpira dotike, vendar ne v izbirnikih, ki so še stare Sonyjeve šole. Lahko bi tudi ponujal večjo sliko. Na vrhu ohišja je sklop treh mikrofonov, kot pri ZV-1, nanje je mogoče tudi namestiti »mačka« za nekaj zaščite proti vetru. Na voljo je sicer tudi vhod za mikrofon (3,5 mm) in tokrat celo za slušalke, pa tudi nastavek za bliskavice podpira namestitev določenih mikrofonov, ki delujejo prek tega vmesnika. Za polnjenje baterije pa so tokrat vendarle vgradili priključek USB-C. In prek njega je mogoče aparat povezati z računalnikom in v živo oddajati na Youtube, čeprav zgolj v razločljivosti HD (720p).

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Morda bi se dalo modrovati, da je za določene profile uporabnikov, predvsem tiste, ki jih zanima striktno fotografija, boljši nakup a6100. Predvsem zaradi elektronskega kukala (četudi nizke ločljivosti). Toda tega aparata že nekaj mesecev skorajda ni mogoče dobiti, enako velja tudi za nekoliko zmogljivejšega a6400. Poleg tega ZV-E10 ne bo nič dražji in slikovni profili, ki jih a6100 ne omogoča, tudi za fotografiranje pridejo zelo prav. Kakovost pa bi morala biti povsem enaka, prav tako delovanje samodejnega ostrenja. Kakorkoli, ohišje ZV-E10 ima priporočeno maloprodajno ceno 750 evrov, komplet z objektivom 16-50 mm pa 850 evrov. Pričakujemo ga lahko konec avgusta.

Fotografije: Sony

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja