V NLB Pay zdaj še potrjevanje spletnih nakupov
Matjaž Ropret 17. septembra 2020 ob 12:50

Mobilna denarnica NLB Pay ima od danes še eno vlogo. Z njo namreč njeni uporabniki potrjujejo plačila s kreditnimi karticami v (slovenskih) spletnih trgovinah. S čimer je varnost spletnega nakupovanja večja, saj ne more nekdo zlorabiti (številke) kartice za nakup, ki ga ne more potrditi v aplikaciji.

Spletni nakupi so bili kar dolgo brez kakšnega dodatnega varnostnega elementa. Treba je bilo zgolj vpisati številko plačilne kartice in to je bilo to. Nato so nekateri trgovci ali izdajatelji kartic uvedli vpisovanje enkratne kode, ki so jo kupcem poslali po sms-u, kar občasno še kje srečamo. Vendar kartični ponudniki to vrsto potrjevanja poskušajo izkoreniniti, pa tudi plačilna direktiva PSD2 je menda ne priznava kot priporočljive. Nekateri ponudniki digitalnih plačilnih storitev so že razvili možnost, da pri plačilu z njihovimi karticami zahteva za potrditev pride v aplikacijo na telefonu, in to rešitev zdaj uvaja še NLB.

Postopek je enostaven. Ko kupec, ki je hkrati uporabnik mobilne denarnice NLB Pay in ima v njej »digitalizirano« kartico, s katero namerava plačati nakup, vpiše vse podatke v spletno trgovino ter klikne oddaj naročilo oz. plačaj, se mu na ekranu njegovega mobilnika prikaže obvestilo, da mora potrditi spletno plačilo. Odkleniti mora telefon in vstopiti v aplikacijo NLB Pay – z geslom ali biometrično prijavo. Nato v aplikaciji vidi podatke o plačilu in jih, če gre za njegov nakup, potrdi. Lahko pa nakup tudi zavrne, če poskuša nekdo zlorabiti njegovo kartico.

Zadeva deluje v mobilni denarnici za oba operacijska sistema – Android in iOS. Na slednjem NLB Pay sicer še vedno ne omogoča brezstičnega plačevanja, zato pa vsebuje sistem Flik za enostaven prenos denarja in zdaj še potrjevanje spletnih nakupov. Slednje deluje tako s karticami Mastercard kot Visa.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tovrstno potrjevanje bodo po navedbah NLB omogočili »številni domači spletni trgovci.« Bilo naj bi jih več kot dvesto in v prihodnje se bo številka še povečevala. Že zdaj pa so vmes tudi nekateri veliki, tako splošni kot tisti, ki prodajajo tehnične izdelke. Vmesni korak je še t. i. »procesor«, to je podjetje, ki skrbi za pravilno delovanje sistema, tudi ta mora biti slovenski.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.